Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (nov. 3 – 9.)

olasz filmhet Közeleg a tél. De sebaj, hiszen ezen a héten is jobbnál jobb filmes események várják az érdeklődőket. Indul az Olasz Filmhét, a Truffaut filmvetítés-sorozat és az animációk szerelmeseinek itt a MOME Anim. Folytatódik a Tarkovszkij sorozat, újabb japán klasszikussal szolgál a Tabán, de még Hajdú Szabolcs munkásságáról is megemlékezünk. Aki pedig kicsit elszakadna a konkrét mozivászontól, annak kínálunk egy izgalmas filmes kvízestet, vagy egy érdekes kirándulást a zajok világába.

Hétfő

A héten veszi kezdetét a Truffaut halálának 30. évfordulójára rendezett 4 részes vetítéssorozat, melynek első darabja a rendező 59-es drámája, a Négyszáz csapás. A Francia Intézet Auditóriumában rendezett estek 18:30-as kezdettel, ingyenesen látogathatóak.

A Corvi mozi ismét műsorára tűzi a Live At The Bowl ’68 című The Doors koncertfilmet, ezúttal azonban különleges program is dukál a film mellé. Az est vendége Hobo lesz, aki bemutatja Jim Morrison emlékműsorát. A vetítés 19 órakor kezdődik a mozi legnagyobb termében.

hobo

A Tabán Kinotéka japán és olasz klasszikusokat felvonultató sorozata ezen a hétfőn Kuroszava A testőr (Yujimbo) című alkotását mutatja be. A vetítés eredeti nyelven, magyar felirattal 18:30-kor kezdődik.

Folytatódik a Gólya Operafilmklubja is, mely ezúttal Ligeti György Le Grand Macabre című művét vetíti 19 órától angol nyelven, angol felirattal.

Kedd

Újabb hónap első keddjéhez érkeztünk, újra itt a Közelkép Filmklub. A Metropolis folyóirat és a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport közös szervezésében megrendezett est ezúttal Mundruczó Kornél többszörösen díjazott Fehér istenét tűzi műsorára. A vetítést követően vitaindító előadást tart Kovács András Bálint. A 18 és 21 óra közötti eseménynek ezúttal is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad helyet.

A Felnőtteknek gyerekekről címen futó OFOE Filmklub második vetítéséhez érkezik ezen a kedden. A német-francia lengyel koprodukcióban készült Fuss, fiú! című II. világháborús drámát a Kino Caféban tekintheti meg a közönség 17:30-tól.

A szerdán induló XII. Olasz Filmfesztivál kapcsán nemzetközi premier előtti vetítést tart az Uránia Nemzeti Filmszínház Ermanno Olmi Kinő majd a fű a harcmezőkön című I. világháborús filmjéből. A regisztrációhoz kötött ingyenes esemény 19 órakor kezdődik.

kino majd a fu

Szerda

Mától egészen 15-ig nézegethetünk olasz alkotásokat a XII. Olasz Filmfesztivál keretein belül. A fesztivál minden napra tartogat valami újdonságot, melyeket a Puskin és a Tabán moziban lehet megtekinteni eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangalámondással. Az esemény nyitó filmjét, Paolo Virzí Human Capital című drámáját 19 órától vetítik a Puskinban.

A Kinoflow-filmklub 38-on ezen a héten Rian Johnson BRICK-jét nézhetik meg az érdeklődők. A Joseph Gordon-Levitt (Don Jon, Looper – A jövő gyilkosa) főszereplésében készült izgalmas és lebilincselő noirt 20 órától a Hátsó Kapuban vetítik.

A Puskin mozi Tarkovszkij sorozatának következő darabja a rendező 74-es Tükör című filmdrámája. A vetítés most is eredeti nyelven, magyar felirattal zajlik 18 órától.

Az Osztrák Kulturális Fórum és az Andrássy Egyetem közös szervezésében lesz megtekinthető ezen a szerdán az 55-ös klasszikus, a Sissi. A vetítést követően rendhagyó beszélgetést tartanak Kultusz és giccs címmel. A 18 órakor kezdődő est német nyelven, magyar tolmáccsal folyik majd.

sissi

Végül két különleges programra szeretnénk felhívni a figyelmet: a Toldi mozi Hetediksor kvízjátéka filmes beállítottságú csapatokat vár egy szórakoztató estére 19 órától, melynek keretén belül még tombolát is húznak majd, a nevezési díjat pedig le lehet inni.

18 órától pedig a Műcsarnokban tartanak egész estés válogatást kortárs hangművészeti videókból. A Zaj és intermédia címet viselő vetítést Sőrés Zsolt hangművész vezeti be.

Csütörtök

Ez a nap a gyermekeké, hiszen az Örökmozgó ingyenes Diafilmvetítést tart 16 órától Mese,mese, mátka címmel.

Péntek

A Kiskakas Animációs Filmnapot tart ezen a pénteken a Toldi moziban. A két teremben is vetített alkotások 21, illetve 21:30-tól tekinthetőek meg.

mome

Szombat

Szintén a Toldi mozi ad helyet a két napon át tartó Hajdu Szabolcs retrospektív vetítéssorozatnak, mely során a rendező olyan alkotásai láthatóak, mint a Tamara, a Fehér tenyér vagy a Bibliotheque Pascal.

Vasárnap

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szintén bekapcsolódik a XII. Olasz Filmfesztiválba egy vetítés erejéig. Roberto Faenza Anita B. című alkotását 18 órától vetítik a Díszteremben. Az esemény egyben díjátadó is, melyen a rendező átveszi a MittelCinemaFest Budapest Díjat.

Heti premierek: A zéró-elmélet, Csillagok között, Északiak – A viking saga, Tiltott táncok.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!