Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló november 19-25.

A hetet az EUShorts, az Anilogue és a Belga Filmnapok uralják, a három fesztivál bőven kínál mozizási és egyéb művelődési lehetőséget. De természetesen ezek mellett továbbra is visszarepülünk az időben, hogy klasszikusokkal frissítsük emlékezetünket, vagy pótoljuk hiányosságainkat.

Az EUShorts európai rövidfilmfesztivál még csütörtökig kitart, s feltűnően színes filmekkel halmozza el a nagyérdeműt. Mármint valóban színes, de persze a különféle európai népek által is színes. Van itt ugyanis finn, lett, ír, svéd, spanyol, lengyel, német, portugál, román, francia, belga, és a sor nem teljes. Mindez a Toldi moziban, izgalmas kavalkádban. Az Anilogue szerdától vasárnapig várja az animáció rajongóit, úgyhogy ezen a héten bepillanthattok az utóbbi évtized legjobb animációs filmjeinek sorába is. A Belga Filmnapok szintén szerdán startolnak A tündér premier előtti vetítésével.

Minden napra egy…

november 19. (hétfő)

Erwin Olaf, világhírű holland divat- és reklámfotós az EUShorts díszvendége, 16 órától ingyenes, angol nyelvű előadást tart a MOMÉ-n, 19 órától pedig vele élvezhetitek saját kisfilmjeit a Toldiban. További információkat itt találtok .

november 20. (kedd)

Pier Paolo Pasolini 1964-es filmjét, a Máté evangéliumát láthatjátok ma a Godot filmklubban. Aki még nem látta, annak kötelező, aki meg már túl van rajta, annak sem árt felfrissítenie az emlékeket egy olyan filmről, amely Jézus életét mutatja be. Pasolini neve a garancia arra, hogy egyáltalán nem átlagosan, sokkal inkább egyéni hangvétellel közelít a témához. 19 órától élvezhetitek tehát a filmet a Moha Kávéház és Kultúrtérben. A film előtt bevezetőt mond, és  a film utáni beszélgetést Reményi Róbert filmész vezeti.

november 21. (szerda)

A Faludi Filmklub vetíti az Uránia Fábri termében Kovács András dokumentumfilmjét, a ’64-es Nehézembereket. A dokumentumfilm  nyomon követi a négy feltalálót, akik munkájuk elfogadtatásával küzdenek. A vetítés után magával az alkotóval, Kovács Andrással lehet beszélgetni. Kezdés: 18:45-kor. Este nyolctól és fél tíztől A tündérrel startol a Belga Filmnapok a Művészben.

november 22. (csütörtök)

Ez a hét a klasszikusoké, csütörtökön 19 órától ugyanis Roman Polanski „vendégeskedik” a Moha Kávéház és Kultúrtérben. 1965-ös horrorfilmjét, az Iszonyatot láthatjátok, mely által az ifjú Catherine Deneuve-vel is megismerkedhettek; akit férfiutálata és rémséges lidércek gyötörnek, s ettől próbál szabadulni… kissé erőszakos formában. A Belga Filmnapok csütörtök este rövidfilmekkel várja a Művészbe a francia nyelv szerelmeseit.

november 23. (péntek)

David Lynch Mulholland Drive-ját azóta próbálják megfejteni, mióta először megjelent, de maradéktalanul senkinek sem sikerült kibogozni a szálait; hiába született már róla doktori disszertációk és tanulmányok egész sora. A Maladype Filmklub e napon ad egy esélyt a nézőknek, akik a film után Janisch Attila rendezővel beszélgethetnek. Aki Lynch helyett a belgákra szavaz, a Művészben nyolctól Olias Barco Kill me please című filmjére válthat jegyet.

november 24. (szombat)

Az egykori Mátra mese-, és ifjúsági mozi hagyományát követve, az Örökmozgó szombaton gyerekprogrammal várja 16 órától a kicsiket és nagyobbakat. A bűvös lámpától a 3D-diafilmig – Új diafilmek bemutatója című programon egykori diafilmes kedvencekből készült összeállítással várja a mozi a család apraja-nagyját. Természetesen az Anilogue keretében is igazi különlegességre találhatunk. A 2012-es Paranorman az amúgy lerágott csontra ugrik rá még egyszer, de egy sokkal izgalmasabb megközelítésben, mint általában. Így lesz érdekes a zombifilm animációban, stop-motion technikával. A kisvárost ugyanis, amelyet zombik tartanak rettegésben meg kell mentenie Normannek, aki képes a halottakkal beszélgetni. Igaz, ők még a legkisebb gond, a boszorkányokkal, szellemekkel, mi több, a felnőttekkel elbánni már sokkal inkább embert próbáló feladat. 19 órától az Uránia dísztermében együtt izgulhattok Normannel a kisvárosért. További filmeket is szemezgethettek innen. Este nyolctól a Belga Filmnapok is zakatol, este nyolctól Nabil Ben Yadir A bárók című filmjét vetíti a Művész mozi.

november 25. (vasárnap)

Újra Anilogue, még mindig Anilogue. Ignacio Ferreras 2011-es animációs filmje, a Ráncok – Arrugas se nem fiatalos, se nem 3D-s, viszont megmutatja, hogy egy öregek otthonáról is lehet humoros, szellemes, de csöppet sem elavult filmet készíteni. A spanyol film ugyanis egy öregek otthonába érkező új lakó beilleszkedéséről és megmentéséről szól; arról, hogyan próbálják a régi lakók kieszközölni, hogy az Alzheimer-kór kezdeti stádiumával bajlódó Emilio ne kerüljön egy eldugott emeletre; oda, ahonnan senki nem tér vissza… Vicces, fájdalmas, tanulságos, felnőttekhez szóló mozi. 18:30-tól az Uránia dísztermében. Ha valaki inkább mégis az élőszereplős filmekre szavaz, nyolctól a Művészben Bouli Lanners Óriások című filmjét vetítik a Belga Filmnapok keretében.

Kovács-Moldován Tünde

Moldován Tünde tanító-újságíró, a magyar nyelv(tan) szerelmese, a Filmtekercs lektora. Mindegy, hogy blockbuster, független, európai, hollywoodi, a szórakozást és művészi értéket mindben megtalálja. A filmekre pedagógus-szemmel tekint, a gondolatai filmelemzés közben is a társadalom és morál körül forognak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com