Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (november 4-10.)

rough-cut-580x355Ezen a héten négy különböző filmfesztivál mellett számos filmklub várja a filmrajongókat. Az egyéb kulturális programok mellett az egyre sűrűsödő és egyre többféle filmkínálat a biztos jele, hogy lassan közeleg a tél. Mazsolázzatok!

Tizedik alkalommal rendezik meg a héten a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált Budapesten, amely idén is számtalan remek filmmel és aktuális témával várja az érdeklődőket. A világ minden tájáról – egész pontosan 25 országból mintegy 62 filmmel jelentkezik a fesztivál – indonéz halálosztaggal, afgán bevándorlókkal, palesztin menekültekkel, tanzániai albínókkal, orosz kommunásokkal, magyar szexmunkásokkal, illetve keletnémet melegekkel a filmek középpontjában. Idén is elmaradhatatlan része a rendezvénynek a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások  vitatkozhatnak emberi jogi kérdéseket feldolgozó dokumentumfilmeken. A  Fesztivált idén is a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezte.

A Verzió egyik versenytársa a 11. Mittelcinemafest, azaz a 2013-as Közép-Európai Olasz Filmfesztivál, amelety november 5. és 14. között az Olasz Kultúrintézet és a Puskin mozi jóvoltából rendeznek meg.

November 4-e és 8-a között Koreai Filmhét is indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, melyet idén hatodjára rendeznek meg. Az idei év különleges: olyan díjnyertes koreai alkotásokat sorakoztatnak fel, melyeket az Oldboy kivételével először mutatnak be Magyarországon.

A 2. ZSIFI, azaz Zsidó Filmfesztivál a negyedik fesztivál ezen a héten. November 7 és 10 közt, azaz négy nap alatt 9 játékfilmet, 8 dokumentumfilmet, 10 izraeli kisfilmet és egy 8 filmből álló „Garas Retrospektív” válogatást láthatunk a KINO Caféban. A fesztivál mottója: „Kell egy csapat!” szintén a lassan két éve elhunyt művészt idézi.

november 4. (hétfő)

Az 53 Magyar Film vetítéssorozat keretein belül az Uránia Nemzeti Filmszínházban ezúttal Bódy Gábor Amerikai anzix című filmjét láthatják az érdeklődők. Este 7 órától szintén az Urániában a Koreai Filmhét egy díszbemutatóval, A férfi, aki királyt játszott című történelmi filmdrámával veszi kezdetét. A fesztivál este 9-kor újabb vetítéssel: a Csak egy film/Rough Cut című dél-koreai akciófilmmel folytatódik.

november 5. (kedd)

Délután 5 órakor a dunaújvárosi Munkásművelődési Központban a Hídember című Bereményi Géza filmet láthatják az érdeklődők, továbbá ezen a napon 19 órakor veszi kezdetét a Verzió az Unokabátyám című díszelőadással a Toldi moziban. Az Urániában este 7-kor a sokak által ismert és rajongott Oldboy című filmet tekinthetik meg a rajongók a Koreai Filmhéten. Este 8-kor A nagy szépség című Paolo Sorrentino film pedig az olasz filmhét első filmje, melyen jelen lesz a film egyik színésznője, Anita Kravos is.

november 6. (szerda)

Ezen a napon 19 órakor az Uránia dísztermében az Amelyik kutya ugat, az nem harap című koreai filmet láthatjátok, a Puskinban pedig 8 órakor az Itaker című olasz filmet a rendező, Toni Trupia jelenlétében. Ugyanebben az időpontban a Toldiban pedig a Nem a mi világunk című libanoni-angol dokumentumfilmet vetítik a Verzión.

november 7. (csütörtök)

Délután 3-tól a Csokonai Művelődési Központban A csapda című filmet láthatjátok a Csoki-Mozgó nyugdíjas filmklub keretében. Aki eddig nem látta volna a Szamárköhögés című magyar filmet, az ma 17.30-kor a Kinoban kötelező jelleggel meg kell, hogy tekintse! Este hétkor ismét egy bemutató koreai filmhéten – ezúttal a Vértestvérek című film lesz terítéken. 19.45-kor egy indonéz dokumentumfilmet láthattok a Verzión a Művész moziban, Ahol a menny a poklot éri címmel, továbbá este 8-kor a Puskinban az Egy napon menned kell című olasz filmet az olasz filmhéten.

un-giorno-devi-andare
Egy napon menned kell

november 8. (péntek)

Este 19.30-kor a ZSIFI keretein belüla Ripacsok című magyar film kerül bemutatásra Garas Dezső és Kern András főszereplésével a Kinoban. A Művész moziban fél 8-kor az Ölés aktusa című dokumentumfilmet ajánljuk erre a napra a Verzión, 20.00 órakor pedig a De furcsa, hogy a nevem Federico című Ettore Scola filmet. Aki lemaradt volna a Csak egy film/Rough Cut című dél-koreai akciófilmről, annak szerencséje van, mert este 7 órai kezdettel újra levetítik az Urániában és ezzel a gesztussal le is zárul az idei Koreai Filmhét. Fél 9-kor a Verzión a Legszebb dal című kanadai-dán-svéd-ghánai dokumentumfilmet tekinthetitek meg a Toldi moziban.

november 9. (szombat)

Reggel 10 órakor Pom Pom meséit ajánljuk a legkisebbeknek a Puskin moziban. Majd a felnőtteknek egy újabb olasz filmet 20.00 órai kezdettel Jó reggelt, Apa! címmel a Puskin moziban, megspékelve mindezt a rendező látogatásával. Szintén este 8 órai kezdettel egy lett dokumentumfilm a Dokumentalista kerül bemutatásra a Cirkóban, 9-kor pedig a Kino nagytermében The Gatekeepers – A Sin Bet titkai című héber-angol nagyjátékfilmet ajánljuk a ZSIFI résztvevőinek.

november 10. (vasárnap)

Reggel 10 órától ismét a legkisebbek mozijával jelentkezik a Puskin mozi – ezúttal az Innovative Artist Management előadásában a Nyughatatlan Micó – A világ összes kincse című mesét láthatják a gyerekek. 18 órakor Sára Sándor történelmi dokumentumfilmjei-sorozat folytatásában a Pergőtűz című filmet vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az Örökmozgóban 18.30-tól ismét Japán Filmklub: Makoto Wada Kínos találkozások című filmjét angol felirattal láthatják az érdeklődők. Az Olasz Filmhéten 16.00 órakor a Pinokkió című filmet vetítik magyar nyelven, a Cirkóban pedig fél 9-től újra levetítik a Verzió nyitófilmjét, az Unokabátyámat.

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés