Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló november 5-11.

Lesz miből válogatni a héten, ugyanis három nagyobb filmfesztivál vagy filmhét is visszatér, melyek mindegyike már több alkalommal bizonyított az évek során (Koreai; MittelCinema; Verzió). A hét elején a magyar film barátai is bővelkedni fognak a programokban, mivel sok, hazai műveket bemutató filmklub folytatódik, és újak is indulnak szép számmal (53 magyar játékfilm; VárosFilmklub). A hét második fele pedig a keleti kultúrák iránt érdeklődőknek nyújt majd feledhetetlen perceket.

Idén is jelentkezik a Koreai Filmhét, melynek vetítéseit november 5-9. között tartják az Urániában. A 2012-es program rendhagyó, hiszen az egész filmhetet egyetlen rendezőnek, az idén is Arany Oroszlán díjjal kitüntetett Kim Ki-duknak szentelik, így hétfőtől péntekig tőle láthatunk olyan alkotásokat, mint például a Tavasz, nyár, ősz, tél…és tavasz; a Bin-jip vagy az Idő.

A MittelCinemaFest 2012, azaz a X. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál, mint az az esemény nevéből is kitűnik, idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Puskinban november 5-14. között. Némely vetítésen az alkotógárda egy-egy tagja is jelen lesz, a programban pedig olyan filmek kaptak helyet, mint Matteo Garrone Reality vagy Marco Tullio Giordana Egy mészárlás regénye című játékfilmje, de egy dokumentumfilmet és olasz filmfesztiválok rövidfilmes összeállítását is láthatják az érdeklődők. A programot a mozi honlapján megtaláljátok, ahonnan a filmek részletes leírását is le tudjátok tölteni.

November 6-11. között immár kilencedik alkalommal találkozhattok a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjával. Az idei Verzióra mintegy 50 film érkezik 25 országból, a feldolgozott témák között pedig ukrán gyermekmunkásokkal, svéd transzszexuálisokkal, zambiai poligámiával és olasz hajléktalanokkal is ismerkedhettek. A programok részletesebb leírását és helyszíneit itt és a fesztivál weboldalán találjátok meg.

Minden napra egy…

november 5. (hétfő)

A magyar filmművészet rajongói számára érdemes mostantól számon tartani a hétfő estéket (is), ugyanis ma kezdődik az „53 magyar játékfilm a XX. századból” című sorozat, amit hétfőnként 18 órától tűz műsorára az Uránia. A nyolc tematikus blokkból álló programba Sára Sándor kezdeményezésére a Magyar Művészeti Akadémia tagja szavaztak be műveket. Az első blokk Szőts István előtt tiszteleg, így ma a rendező második és egyben utolsó nagyjátékfilmje, az Ének a búzamezőkről látható. A meghívott vendég Bicskei Zoltán filmrendező.

november 6. (kedd)

Tovább folytatódik a „Válogatás a magyar filmművészet újhullámából” vetítéssorozat a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Ma Kósa Ferenc egy 1978-as portréfilmjét, a Küldetést nézhetitek meg 18 órától. Újabb jó hír a magyar filmeket kedvelőknek, hogy folytatódik a Jeles András művészetét bemutató ELTE filmklub, melynek eheti filmje Az ember tragédiájából, gyermekszínészekkel készült Angyali üdvözlet 18 órától. Ráadásul ma indul útjára a „Pest megér egy estet! VárosFilmklub” is, ahol Budapest városának (és szintén a magyar filmeknek) szerelmesei lelhetik meg számításukat. A klub első témája „a gangosház és egyéb városi létformák”, a vetített film pedig 20 órától a Tűzoltó utca 25. Szabó István rendezésében. A filmklub programtervét itt találjátok. Még ezzel sincs vége azonban a napnak, ugyanis aki nincs nagyon oda a magyar filmekért, az ezen a héten is választhatja a Godot filmklubot a Moha Kávéház és Kultúrtérben. 19 órától egy 1955-ös indiai filmet, a Pather Panchali/Az Út dalát nézhetitek meg itt a „Táj – lélek – sors” keretein belül.

november 7. (szerda)

A szerdai nap sem telik el magyar film nélkül, hiszen az Uránia a Faludi dokumentumfilmklub soron következő darabját vetíti. A film: Bollók Csaba Száz év fotográfiája, kezdés: 18.45. Az Örökmozgóban 20 órától a Legényanyát láthatjátok a „Filmalkotók kedvencei” programsorozaton belül. A szerdai vendég Szabó Simon (Zsebzsötem, Papírrepülők). A Godot filmklubban folytatódik a „Nyugatnémet újhullám” sorozata, az eheti film Volker Schlöndorff Az ifjú Törless című filmje 19 órától.

november 8. (csütörtök)

A Godot filmklub „Nők – a képzeletben és a valóságban” sorozatának keretein belül 19 órától ez alkalommal Hitchcock klasszikus remekét, az idén a Sight & Sound folyóirat által minden idők legjobb filmjének választott Vertigót (Szédülés) tekinthetitek meg. Zhang Yimou: Hős című filmjét láthatják azok, akik szintén 19 órára ellátogatnak a Kőbányai Kulturális Központba, a Kőbányai Filmklub rendezvényére. A vetítés után beszélgetés várja a nézőket, ahol a film által felvetett politikai kérdéseket is megvitathatjátok. Ellenben akik úgy döntenek, hogy az Örökmozgó programjából csemegéznek, azok a Bárczi-filmklub következő filmjére, Az éhezők viadalára ülhetnek be 19 órától. A klub vendége Garai Dóra pszichológus.

november 9. (péntek)

Ingyenes filmestet tart az Indai Kulturális Központ, ahol a bollywoodi filmtörténet egyik klasszikusát, a 2001-es Néha öröm, néha bánat… (Kabhi Khushi Kabhie Gham…) című filmet tekinthetitek meg 18 órától. A Fogasházban rendezett, szintén ingyenes BÉKA Filmklub a női szerepekkel foglalkozik, a vetített film az Egy gésa emlékiratai 19 órától. A Keleti Kulturális Központban folytatódik a „Meditáció a moziban” elnevezésű sorozat, melynek keretein belül 18 órától Alekszandr Szokurov 2011-es filmjét, a Faustot tekinthetik meg az idelátogatók.

november 10. (szombat)

Az Alexandra Filmklub eheti ingyenes vetítésén a Steven Soderbergh-rendezte Erin Brockovich-ot láthatjátok 18 órától az Alexandra Pódiumon. A klub témája a „valóban valós események ihlette” filmek. A komolyabb műfajok kedvelőinek ellenben irány az Uránia, ahol a MET egy operaelőadására, A viharra ülhettek be 19 órától.

november 11. (vasárnap)

A hét utolsó napján ne hagyjátok ki az Egy mészárlás regényét 20 órától a Puskinban, a MittelCinemaFest szervezésében. Ezenkívül még ma is egész nap kedvetekre válogathattok a 9. Verzió programjából.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés