Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (okt. 13-19.)

magyar_filmhet_plakat Itt az első Magyar Filmhét, a kilencedik Román Filmhét és az immáron negyedik Finn Filmnapok. A hét végén újra elhunyt magyar kiválóságokra emlékezünk, de a gyerekeknek és a komolyzene kedvelőinek is tartogatunk valami izgalmasat.

Hétfő

Első alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Filmhét, melyet a Cinema City MOM Parkban tartanak meg. A Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012-2014 között bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotásokat. Az egy hétig tartó eseményen nagyjátékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek egyaránt vetítésre kerülnek. Olyan hazai és nemzetközi sikereket elért művek közül szemezgethet a néző, mint a Viharsarok, az Aglaja, A nagy füzet, a Fehér isten, a Szabadesés vagy a Coming out.

A Tabán Kinotéka japán és olasz klasszikusokat felsorakoztató filmklubja ezúttal Robert Rosselini Róma, nyílt városát tűzi műsorára. A 18:30-kor kezdődő vetítést eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

Az idén 3. alkalommal tart filmklubot a MÜPA, melynek mostani témája a vágy, az erotika és a meztelenség megjelenítése a magyar filmben. A Müpamozi első vetítése Sára Sándor Holnap lesz fácán című 74-es vígjátéka lesz.

Végül egy igazi különlegesség a rock zene rajongóinak: a Film Mánia műsorán ezen a héten a Privát rocktörténet címet viselő dokumentumfilm sorozat, mely a hajdani pop- és rockzenekarok karriertörténetén keresztül mutatja be a magyar könnyűzenei élet kialakulását, helykeresését, sikereit és kudarcait. Olyan együttesekről van itt szó, mint az Omega, az Edda, a Skorpió vagy a Karthago.

Kedd

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Román Filmhetet az Urániában. A 18-áig (szombat) tartó vetítéssorozaton hat kortárs román alkotást tekinthet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A gálaest filmje a hazánkban első ízben vetített Közelebb a holdhoz, míg az esemény különleges vendége Manuela Cernat lesz.

közelebb a holdhoz

A Frisco Gender Filmklubja ezen a kedden az ugandai lmbt-aktivistákról szóló Call Me Kuchu című filmet tűzi műsorára 20 órától.

Szerda

Frontmozi címmel kéthetente jelentkező filmklubot indít az Uránia, melynek első darabja Lewis Milestone kétszeres Oscar-díjas alkotása, a Nyugaton a helyzet változatlan. A vetítés 18 órakor kezdődik.

Újra jelentkezik, szintén az Urániában a Faludi DO-KU, melyen ez alkalommal Zsigmond Dezső Három királyok című alkotásának első két részét láthatja a közönség. A rákok királya és A láp királya 18:45-től lesz megtekinthető.

Az Örökmozgó Filmmúzeum októberi ajánlata pedig egy ausztrál filmklub, melynek mostani darabja a 2014-es Országúti bosszú Guy Pearce és Robert Pattinson főszereplésével. A filmet 18 órától vetítik.

orszaguti_bosszu_07

Csütörtök

Negyedik, egyben záró hétvégéjéhez érkezett az Uránia Nemzeti Filmszínház Mesterek szemével című retrospektív sorozata, melyben a hazai rendezők nagyjainak munkáit tekintheti meg a közönség. A kivételesen négy estén át tartó eseménysorozaton ezúttal Kézdi-Kovács Zsolt, Jancsó Miklós és Maár Gyula filmjei lesznek műsoron.

A Puskin mozi Coen sorozatának e heti alkotása a Kegyetlen bánásmód, Catherine Zeta-Jones és George Clooney romantikus filmje, melyet 18 órától vetítenek.

A Magyar Filmhét keretein belül pedig ezen a napon tartják a III. Magyar Forgatókönyv Börzét 16 órától a Cinema City MOM Parkban.

Péntek

A Toldi mozi immáron negyedik alkalommal hozza el nekünk az év legjobb finn alkotásait a Finn Filmnapokon. Az október 21-ig tartó rendezvényen idén is dokumentum- és játékfilmek lesznek láthatóak 18:30 és 20:30-as kezdettel eredeti nyelven, angol felirattal, igényre magyar hangalámondással.

finn filmnapok 2

Szombat

Ezen a szombaton a Budavári Filmklub ismét a gyermekeknek szól, hiszen 10:30-tól a Vili, a veréb című mesét vetítik.

Vasárnap

A hét legvége elsősorban a komolyzene iránt érdeklődőknek kedvez, hiszen délelőtt 11 órától az Urániában vetítéssorozat indul Nagy zeneszerzők címmel, melynek első darabja Mozart életét dolgozza fel. Este pedig folytatódik a Metropolitan Opera közvetítés, melyen 19 órától Mozart örök klasszikusát, a Figaro házasságát láthatja a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Puskin Kuckó 10 órától adja a korhatár nélküli Vackor az első bébent, amely jó szórakozást kínál (nemcsak) a kicsiknek.

Végül pedig ismét itt a Best of Corvin, melynek októberi filmje a Jim Carrey egyik komoly szerepét felvonultató Truman Show. A vetítés kapcsán tartott beszélgetés fő témája a reality show elmúlt 15 éve.

Heti premierek: Annabelle, Babysitting: A felvigyázó, Doboztrollok, Senki szigete, Vissza hozzád

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com