Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (okt. 20-26.)

finn filmnapok 2 Két nap maradt a Finn Filmnapokból, folytatódik a Tarkovszkij, a Gender és a Faludi filmklub. Az animációs filmek mellett válogathatunk a rövidfilmekből, a komolyzenei előadásokból, de 56-ról is megemlékezünk. A héten pedig különösen ajánlott akár többször is ellátogatni az Örökmozgóba, ha egy kis változatosságra vágyunk.

Hétfő

Már a hét elején megkezdődik az 1956-os eseményekről való megemlékezés, hiszen az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszéke Nagy Ernő 2005-ös Eötvenhat című filmjét vetíti 18 órától. A vetítést beszélgetés követi, majd mécsesgyújtás zárja a főépület aulájában.

A Tabán Kinotéka japán és olasz klasszikusokat felvonultató vetítéssorozata ezen a hétfőn Sindó Kaneto Onibaba című méltán világhírű 64-es alkotását mutatja be eredeti nyelven, magyar felirattal 18:30-as kezdettel.

Onibaba

Az Örökmozgó műsoráról pedig rögtön három filmet is ajánlunk: 16 órától Vajda László örök klasszikusát az Ember a híd alattot Csortos Gyula főszereplésével, 18 órától egy argentin drámát, a Visszaélést 1950-ből, illetve 20 órától egy tavalyi dokumentumfilmet Vivian Maier amatőr fotósról, akinek életműve csak halála után vált ismertté és elismertté (Vivian Maier nyomában).

Kedd

Záró napjához érkezett a Finn Filmnapok. A Toldi moziban zajló esemény utolsó két vetítése 18:30, illetve 20:30-as kezdettel a Santra és a beszélő fák és Az indítómester, illetve a Korso című alkotások. A filmek eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással tekinthetőek meg.

A Konyhában a helye? című Gender Filmklub e heti alkotása a 2013-as Pussy Riot – A Punk Prayer című brit dokumentumfilm az orosz feminista bandáról. A 20 órakor kezdődő filmklubnak a Frisco ad helyet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 18:30-tól premier előtt vetíti le a Dardenne testvérek Két nap, egy éjszaka című filmjét Marion Cotillard főszereplésével. Az eseményt a Hősök Tere kezdeményezés keretein belül rendezik meg, a vetítést beszélgetés követi.

ketnapegyejszaka_mozinet

Szerda

A Kinoflow-filmklub ezen a szerdán a Cím nélkült mutatja be 2009-ből. A 20 órától vetített amerikai zenés vígjátékot követően kvízzel várja az érdeklődőket a Hátsó Kapu.

A Puskin mozi Tarkovszkij sorozatának soron következő darabja az Andrej Rubljov, mely 18 órától tekinthető meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Tailor&White most szerdán induló Szomorú Lányok Filmklubjának profilja szerint „olyan filmek mennek majd, amiket otthon a csajokkal eddig is csak már jó előre kisírt szemekkel indítottunk el”. Az első alkotás az ABBA dalokkal teletűzdelt Muriel esküvője Toni Collette kitűnő alakításával.

A 6.45 Faludi filmklub keretein belül a héten Pasolini Oidipusz királyát vetíti az Uránia 18:45-től. A filmet követő beszélgetést Pintér Judit vezeti majd.

Az ELTE TTK HÖK Kémia Szakterülete 18 órától vetíti Guy Ritchie 2000-es örök darabját, a Blöfföt Brad Pittel, Jason Stathammel és Vinnie Jonesszal.

blöff

 

Végül egy újabb filmklub erre a szerdára, 18:30-tól: az Örökmozgó japán filmklubjának következő darabja Yamada Yoji 96-os alkotása, a Gakko II. (A class to remember II.), mely egy szívmelengető történet egy kisvárosi esti felnőttképzést tartó tanárról és növendékeiről.

Csütörtök

1956-ra emlékezve az Örökmozgó először 18 órától tart ingyenes vetítést az eseményekről készült amatőr felvételekből, majd 20 órától, szintén ingyenesen Kézdi-Kovács Zsolt emlékének is adózva, a rendező És mégis című művét láthatja a közönség.

Péntek

Az Uránia 19 órától vetíti a Shakespeare’s Globe Színház előadását, az Eve Best rendezte Macbethet. Az előadás eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthető meg.

Szombat

A szombat a rövidfilmeké, hiszen az Attention – A hely immáron harmadik alkalommal tart vetítést kortárs magyar alkotók műveiből. A 19 órakor kezdődő esemény után beszélgetést tartanak Sárközi Péterrel, akitől a Viewpoint című filmet tekinthetik meg a nézők az este folyamán.

Vasárnap

A hét utolsó napja a komolyzene kedvelőinek, illetve a gyermekeknek szól. Az Uránia Nagy zeneszerzők című vetítéssorozata ezúttal Haydn nyomában jár. A két órás koncert-dokumentumfilm 11 órától lesz látható.

A Puskin Kuckó e heti kínálata pedig a Legkisebbek mozija, melyben ezúttal 10 órától Balogh Géza gyermekeknek szóló filmjét vetítik, a Csipike, az óriás törpét.

Különleges ajánlat: A Pólus mozi november 15-ig ingyenes rendezvényt tart Nightmare Shop – Rémálmok a valóságban címmel. “Most olyan vizuális élményben lehet részed, amelyben még soha! Egy különleges installáció és hazánkban még nem látott csúcstechnológiás 3D videószemüveg kombinációjában ismerkedhetsz meg a rémálmokkal, melyekkel talán már Te is találkoztál, illetve átélheted mások elméjének hátborzongató és izgalmas szüleményeit!

polus

 

Premierek a héten: A bíró, A kis Nicolas nyaral, Az ismeretlen Drakula, Fák jú Tanár Úr!, Harag, Két nap, egy éjszaka

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com