Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (október 14-20.)

anyai_sziv

anyai_szivNincs rá jobb kifejezés: valósággal tobzódunk az egymást követő, egymást érő, egymásba folyó filmklubok, filmhetek és filmnapok programjában a héten, úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót, beszéljenek helyettem maguk az események.

Október 16-ig (szerdáig) tart még a Finn Filmnapok a Toldiban, így ha valaki még egy kis északi hűvösségre vágyik, feltétlen nézzen be valamelyik este.

Közvetlen utána – pontosabban a két eseményt egybeolvasztva – szerdán ugyanitt már kezdődnek is a Kiskakas Animációs Filmnapok, melynek premierjén finn animációkkal próbálják elbűvölni a nagyérdeműt. De az se búsuljon, aki aznap nem ér rá, hiszen október 19-ig (szombat) biztos talál még izgalmas látnivalókat az esemény keretein belül. Részletek itt.

Ha van a környező országok között olyan, akinek filmművészetére különösen érdemes odafigyelnünk, az egyértelműen Románia. Ezért is örülünk, hogy október 15-19. között Román Filmhetet rendeznek az Urániában, ahol a legfrissebb alkotásokat tekintheti meg a nagyérdemű. Részletekért katt ide.

És akkor lássuk a napi bontást!

október 15. (kedd)

Kedd este 7-kor Mouchette (olvasd el újra, nem Machete!), azaz Robert Bresson 1967-ben készült remekműve egy elkallódó, elszigetelt fiatal lányról. Helyszín a Moha, esemény a Godot Filmklub. Az utolsókat rúgó Finn Filmnapok kedden a Jari Litmanen – A király című dokut tűzi műsorra 18:00-kor, mely a finnek kétségkívül legtehetségesebb és legismertebb focistáját igyekszik közelebbről bemutatni az érdeklődőknek.

október 16. (szerda)

A BKF Fényíró Filmklubjába ezúttal a Bibliothéque Pascal rendezője, Hajdu Szabolcs látogat el, hogy megossza tapasztalatait a feltörekvő generáció képviselőivel. A helyszín a Művész mozi, az időpont pedig este 8 óra. Szerdán sem kell tovább várnunk Godot-ra, ahol ezúttal egy igazi különlegességgel, az 1976-ban készült grúz Pasztoral című mozival várják az érdeklődőket a már jól megszokott 19:00-ai kezdésre. De olaszozni is mehet, akinek úgy tartja kedve: az Olasz Kultúrintézetben ugyanis a tavaly készült Tutti giú című filmet vetítik 18:00-tól.

október 17. (csütörtök)

Csütörtökön Godot-ék is korábban kezdenek (18:30), Ingmar Bergman Fanny és Alexanderje ugyanis a maga 188 percével nem feltétlen az a darab, amit az ember még este tíz óra körül is kellő éberséggel tud figyelni. De ha valaki inkább (a) Lefegyverzett ellenséges erőkkel szeretne találkozni ezen a napon, az este 6-ra menjen az Urániába Sára Sándor dokumentumfilmet nézni! Ugyanitt, csak egy órával később viszont már Dér András legújabb rövidfilmjének díszbemutatója kerül megrendezésre: az Isten szolgája a frissen boldoggá avatott magyar vértanú, Sándor István életét dolgozza fel.

október 18. (péntek)

Az Uránia koncertfilmes sorozatában ezúttal nem kisebb legenda, mint a Judas Priest tavalyi londoni fellépése kap helyet 19 órától.

október 19. (szombat)

Szombaton sokak régi nagy kedvencét, A kockásfülű nyúl meséjét tekinthetik meg a legkisebbek a Puskin Kuckóban délelőtt 10 órai kezdéssel.

október 20. (vasárnap)

Vasárnap délután a Toldi mozi felé vegye az irányt minden Edgar Wright-rajongó, délután 3-kor ugyanis megkezdődik a rendező Cornetto-trilógiájának egyszeri és megismételhetetlen vetítése! A Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok című, bizonyára mindenki által ismert alkotások után ugyanis a trilógia záró darabja, a Világvége is levetítésre kerül – Magyarországon másodszor, és egyelőre úgy néz ki, utoljára. Este 8-ra jut még egy érdekesség ezen a napon, a Közhelyben ugyanis levetítik az 5 törött kamera című izraeli-palesztin-francia koprodukcióban készült dokumentumfilmet.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com