Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (október 21-27.)

Gothár Péter: Megáll az idő (1982)

indiana_jones_es_az_utolso_kereszteslovagOktóber vége felé közeledve sok mindenre panaszkodhatunk, de arra nem, hogy unalmas lenne az ősz. A héten sem fogunk otthon gubbasztani, ugyanis minden napra akad valami igazán különleges esemény.

Kezdjük rögtön a hét végével, hiszen az egyik legfontosabb program az október 26-án induló Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, melyet idén először több budapesti és vidéki helyszínen is megrendeznek. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer filmfesztiválok díjnyertes filmjei közül több ezen a jeles eseményen látható először és utoljára, ezért érdemes megjegyezni, hogy november 3-ig tart majd. A szimbolikus nagykorúságot idén elérő fesztivált legelőször a Balázs Béla Filmstúdió hozta tető alá 1993-ban „I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál” néven. Kimerítő részletekért kattints ide!

A hét másik érdekes eseménye a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál lehet, amit idén második alkalommal rendeznek meg a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban. A szervezők 600 nevezett alkotás közül választottak ki kicsivel több mint százat, amik 2013-ban versenyeznek a fesztivál díjaiért. Idén első alkalommal a rövidfilmek mellett egész estés animációk is bemutatkoznak. Az est legnagyobb érdekessége minden kétséget kizáróan a magyar tehetségek díjazása lesz, ugyanis egyet a szakmai zsűri oszt ki, egyet pedig a közönség. További információkat itt találhatsz meg az eseményről!

Kezdődjön a napi bontás!

október 21. (hétfő)

Az Örökmozgó Maga lesz a férjem című Gaál Béla-filmet vetíti 16 órai kezdettel, mely egy fiatal ügyvédet mutat be, aki udvarol egy lánynak, miközben heccből egy másik férjurának adja ki magát. Az Uránia Fábri termében 18 órakor folytatódik az 53 Magyar Film rendezvénysorozat, az ötödik blokk „A lélek útján” alcímet viseli, melynek keretében Szász János Woyzeck című alkotása tekinthető meg, a rendező pedig meghívott vendégként vesz részt az eseményen. Ugyanekkor a MOM Kulturális Központ Színháztermében francia hangulatok uralkodnak majd, az Amelie csodálatos életével próbálják boldoggá tenni a nézőket.

október 22. (kedd)

A napi programsort az Uránia nyitja 13 órától, ahol A tartótiszt, egy 2013-as magyar dokumentumfilm teljesen új oldalról mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. A magyar filmek szerelmeseinek kedvez a keddi nap, ugyanis este a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Filmklubja 18 órától várja azokat a látogatókat, akik szívesen néznének magyar alkotásokat a hatvanas évekből. Jelen alkalommal a Fotó Hábert vetíti a klub, melyet Várkonyi Zoltán rendezett, és nem kisebb színészek játszanak benne, mint Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva. A film DVD-ről látható az eseményen. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Olasz Kultúrintézet sem pihen, Újdonságok című sorozatának keretében Marina Spada Az én holnapom című filmjét mutatja be. Hogy a Francia Intézetet se hagyjuk ki, ott a Van Gogh című feliratos francia filmdráma látható.  Az Örökmozgó ezen a napon is meglep minket egy magyar filmmel. A Megáll az idő 18 órai kezdettel nézhető meg, méghozzá angol felirattal. A filmet, mely idén ünnepli harminckettedik évfordulóját, több filmesztéta és kritikus nemzedékek kultuszfilmjének tartja. A Godot Filmklubban a Mohában este 19 órától a hangalámondásos Lancelot, a Tó lovagja című francia-olasz filmdráma várja az érdeklődőket, az Urániában ugyanekkor pedig egy Mamaros című szerb-német-magyar road movie fut majd.

október 23. (szerda)

A Japán Filmklub ingyenes vetítés keretében mutatja be a Séf a Déli-sarkon című filmalkotást az Örökmozgóban. Az expedíció történetét eredeti japán nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmáccsal vetítik. Kicsit később, 20:30-as kezdéssel szintén az Örökmozgóban nyilvánosan csak egyszer bemutatott, ’56-os amatőr felvételek elevenednek meg a vásznon. A program mindössze negyven perces, és szintén ingyenesen látogatható.

Gothár Péter: Megáll az idő (1982)
Gothár Péter: Megáll az idő (1982)

október 24. (csütörtök)

Egy csésze kakaó, egy finom kalács, és egy filmklasszikus: a legjobb választás bármelyik estére. Mindezt meg is kapjuk a Csoki-Mozgó (nyugdíjas) Filmklubnak köszönhetően a Csokonai Művelődési Központban, ahol ezúttal a Gandhit vetítik 15 órától. A Filmklub egyébként kéthetente csütörtökönként várja a szórakozni vágyókat. Ha inkább magyar dokumentumfilmet szeretnénk nézni, akkor 18 órától az Uránia Fábri termét ajánljuk, ahol Sára Sándor dokumentumfilmjei közül nézhetjük meg a soron következő darabot, az Aki magyar, velünk tart címűt. A programsorozat megvalósulásának egészen egyszerű, ám tiszteletreméltó oka van: a rendező idén novemberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A filmvetítés érdekessége továbbá, hogy ezeket a filmeket vagy még nem láthattuk, vagy csak ritkán vetített alkotásokról beszélhetünk. Az eseményen az alkotó is jelen lesz, akivel szakértők beszélgetnek majd. Bergman Börtönje egy rendezőről szól, aki filmet szeretne forgatni a földi pokolról, melyről meggyőződése, hogy az ördög kormányozza. A film a rendező első igazi szerzői műve, és 19 órától látható a Mohában.

október 25. (péntek)

A napot a Marczibányi Téri Művelődési Központ Nyugdíjas Filmklubja nyitja 15 órától kezdődő eseménysorozatával, melynek keretében Szebényi Ágnes múzeumpedagógus régi filmek, fotók segítségével időutazásra invitál a népszerű művészt, Darvas Ivánt állítva a történetek középpontjába. Az esemény két órás, emellett díjtalanul látogatható. A Rock’nPow rendezvénysorozat keretében Toldi mozi pénteken két olyan filmet hoz el nekünk, melyek igazi különlegességnek számítanak. 20 órától az Arrival című bringás kalandban lehet részünk, ami a fiatal biciklis generációt veszi alapul, akik extrémsportként űzik a downhill és freeride műfajt. 21 órától pedig a jeges Antarktiszra mehetünk Xavier De La Rue-val, a freeride snowboard fenegyerekkel a Mission Antarctica keretében. Kalandjuk csak akkor kezdődik, amikor megmásszák a hatalmas hegyeket, és a lecsúszás még hátra van… Aki pedig másfajta szórakozásra vágyik, az Urániában megtalálja 19 órától, ugyanis igazi rock klasszikus, az Aerosmith – Rock for the Rising Sun című koncertjét tekintheti meg HD minőségben. A péntek éjszaka is a filmek, különösen a horror film szerelmeseié. A Halloween Night Fest keretében egész éjszaka jobbnál jobb horrorfilm különlegességet láthat a közönség: többek között terítékre kerül John Carpenter A dolog című klasszikusa és a híres-hírhedt Asylum Stúdió munkáiból összeállított hat filmes válogatás is. Az amúgy 3990 forintos, egész éjszakás karszalag most játékunkon tőlünk megnyerhető!

október 26. (szombat)

A hét során még nem volt a gyermekek számára is alkalmas kikapcsolódás, de a Puskin Kuckó őrájuk is gondolt. 10 órától Misi mókus kalandjain izgulhatnak a legkisebbek. Délután három órától picit rendhagyó filmes programot kínál az Isteni műszak csapata: a Vöröskereszttel közösen véradásra várják egészen este hét óráig az önkénteseket, akik a szereplőkkel közös fotókat, aláírásokat és filmes relikviákat is begyűjthetnek. Ezután este őrült kalandra hív a Budapest Secret Cinema, játssz velünk a jegyekért itt! Nemcsak Az elveszett frigyláda fosztogatóit vetítik ezen a különleges alkalmon 18 órától, hanem egész estés, sőt éjszakába nyúló programokkal várják a kalandvágyókat. A filmvetítés után kincskeresésre invitál a Cinema, majd a jelenlévők beszélgetést hallhatnak egy régészprofesszorral. Az este pedig az Indiana Jones és a végzet templomával és különböző meglepetésprogramokkal folytatódik, de nem maradhat ki …az utolsó kereszteslovag sem. Az éjszakát egy dj pörgeti fel, de akár kezedbe is veheted az irányítást, és kihívhatod Indiana Jonest is egy flipper- vagy ostorcsatára. Feltéve, ha elég bátor vagy. A program helyszínére csak a vetítés előtt 48 órával derül fény. Ha esetleg nem vagy ennyira kalandvágyó, viszont sokkal inkább operakedvelő, akkor válaszd az Urániát, ahol 19 órától Sosztakovics: Az orr című operáját nézheted meg, amit 2010 óta most tűztek először műsorra az ősbemutató óta.

október 27. (vasárnap)

A szombaton induló Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál vasárnap lendül be igazán, ugyanis szám szerint hat film kerül vetítésre a Toldi mozi nagy- és kistermében. Aki pedig inkább az otthon melegét, és a lazítást választja, annak kellemes pihenést kívánunk!

Avatar

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés