Magazin

Mozi az egész világ: Programajánló (október 28 – november 3.)

Szex, hazugság, kertvárosAhogy azt már megszokhattuk így ősszel, egymást érik a filmes fesztiválok és a jobbnál jobb filmes programok. Erre a hétre is akad bőven belőlük, itt van kapásból a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, amelyen számtalan izgalmas filmmel találkozhattok, de lesz különleges tárlatvezetés, opera és egy kis Bergman is. Úgy tűnik, a tévé kikapcsolva marad ezen a héten is.

 

 

 

október 28. (hétfő)

Este hatkor kezdődik Bódy Gábor kultikus (ám kevesek által látott) filmje, a Nárcisz és Psyché az Urániában. Szintén 18 órától vetítik a Nők tava című filmet a Toldi mozi kistermében.

október 29. (kedd)

Robert Bresson utolsó filmje, A pénz este 7-től látható a Godot filmklubban. Este nyolctól vetítik a Toldi mozi kistermében a Mintha itt se lennék című dokumentumfilmet. A Chely Wright, country énekesnő pályafutását bemutató filmben nyomon követhetjük, miként áll ki a nyilvánosság elé, hogy közölje mindenkivel, hogy leszbikus. Ha pedig a festészetért vagytok oda, látogassatok el az Urániába, ahol héttől az egyik legismertebb németalföldi festőművésznek, Johannes Vermeernek a képeivel találkozhattok. Film, zene és festészet találkozik egymással a londoni National Gallery, Vermeer és a zene című tárlatvezetésén.

október 30. (szerda)

Az operakedvelőknek jó estéjük lesz, ha elmennek a Puskin moziba, hiszen ott vetítik este 7-től a Rigoletto című operát.

október 31. (csütörtök)

20:15-től látható a Toldi mozi nagytermében a Szex, hazugság, kertváros című angol film. Kertvárosi idill, egy mindent megváltoztató baleset, prostitúció és nők egymás közt. Ha pedig klasszikusabb filmre vágynátok, nézzétek meg 19 órától Bergman Arc című filmjét a Godot filmklubban. Abban az esetben pedig, ha igazi , filmes Haloween-buliban vennétek részt, gyertek el a Filmtekercs partijára!

november 1. (péntek)

19 órától látható Michael Haneke Funny Games U.S. című műve a BÉKA Filmklubban. Nem félünk a muffoktól – hangzik a film címe, amit 20:15-től vetítenek a Toldi mozi nagytermében. 40. születésnapja forduló Anna életében, akire rátör a felismerés, hogy már sokkal előrébb kellene tartania az életében.

november 2. (szombat)

Egy idős, Fülöp-szigeteki férfiról szól a Kakaó című film, amelyet negyed 9-től vetítenek a Toldi mozi kistermében, a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál keretében.

november 3. (vasárnap)

Délután fél 4-től vetítik az Egy pestis túlélői című dokumentumfilmet a Művész moziban. A filmet tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték Oscar-díjra. A sztori középpontjában az ACT UP elnevezésű mozgalom áll, amelynek tagjai komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy az AIDS ne legyen többé tabu.

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés