Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (október 7-13.)

Fernando Meirelles: Isten városa

Profi-fotos-vagy-drogdiler-Isten-varosa_24de48be59732d940e60a8879aec4a47Ezen a héten a szokásos filmklubokon és bemutatókon túl egy új Krétakör darab és a Budapesten harmadszorra megrendezett Finn Filmnapok van terítéken,  avagy ősz lévén ismét bőven van miből válogatnunk. 

Finn Filmnapok

Októberben a legújabb finn filmek kerülnek reflektorfénybe és vetítővászonra a Toldi moziban, Budapesten. A harmadik Finn Filmnapokra 2013. október 11-e és 16-a között a finn mozi legfrissebb terméseit hozzuk el. A fesztivált a Finn vér svéd szívben című, Mika Ronkainen zenés dokumentumfilmje nyitja meg.

október 7. (hétfő)

Este 8 órától a MAFILM – H stúdióban Gulyás Márton Korrupció című darabjának premierjét láthatjuk a Krétakör Társulat előadásában (aki a hétfői előadásra nem tudna elmenni, kedden és szerdán ugyanebben az időpontban nézheti meg a darabot).

október 8. (kedd)

Az OSA Archívum Centrális galériájában 19-től 22 óráig Szirtes András Filmnaplóját láthatjuk a hét minden egyes napján hétfő kivételével – a 48 részes, egyenként 30 perces, önálló etűdökből álló filmsorozat egy 24 órás óriás filmeposzt alkot. Este hat órától az Urániában premier előtti vetítést tart a Mozinet a Templom a dombon című film kapcsán. A vetítést követően Hősök vagy áldozatok? címmel Müllner András, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője és Juhász József, ELTE Kelet-Európa Története Tanszék tanszékvezetője beszélgetnek. Tompos Kátya és Borbély Mihály 18 órakor kezdődő mini koncertjére, a vetítésre és az azt követő beszélgetésre a diákok és pedagógusok kedvezményes, 600 forintos áron vásárolhatnak jegyet. Aki kicsit elvontabb szórakozásra vágyik, annak a Godot Filmklub Robert Bresson-sorozatából a Vétlen Balthazár ajánljuk a Moha Kávéház és Kultúrtérben szintén este héttől.

október 9. (szerda)

A Magyar Nemzeti Múzeum szeptemberben nyílt Robert Capa: A Játékos című kiállítása köré havonta jelentkező filmklubot szerveztek – ezúttal az Isten városa című brazil filmdrámát láthatjuk, a vetítések Stőhr Lóránt és Fisli Éva beszélgetésével zárulnak. A Godot mai kínálatában Joszif Hejfic A kutyás hölgy című filmje kerül terítékre este hat órától a Moha Kávéház és Kultúrtérben. Este hét órától az Urániában a Pannonia Anno díszbemutatójára várják az érdeklődőket. Szalay Péter dokumentumfilmje a Pannónia Stúdió fél évszázadáról mesél, az alkotókkal készült interjúkat archív felvételek és a mindenki által ismert magyar rajzfilmek színesítik. Egy fél órával később, 19:30-kor az ELTE TÁTK Kulturális Antropológia Tanszékének Filmklubja Andrej Zvjagincev A visszatérés című filmjét vetíti a Hátsó Kapuban. A filmről, melyet közös vacsora követ, Prónai Csaba beszél.

október 10. (csütörtök)

13 órakor a KINO Caféban működő az OFOE filmklub – Felnőtteknek gyerekekről új évadát A vadászat című filmmel nyitják. Az Uránia moziban 19 órától egy legendás stadionkoncert látható – újra műsorra kerül a Queen 1986-os Népstadion-koncertjéről készült film, a Rock klasszikusok vetítéssorozat folytatásaként. A Moha Kávéház és Kultúrtérben a Godot Filmklubban szintén este hét órától a Jelenetek a bábuk életéből című Ingmar Bergman filmet láthatjátok.nakedharbouroktóber 11. (péntek)

Akik egy nyugodtabb péntek estére vágynak, azoknak 18 órától az Örökmozgóban A Támogatói Filmklub – alapozó filmkockáról filmkockára című programját ajánljuk. 20 órákor pedig a Toldi moziban a Finn Filmnapok nyitófilmje, a Finn vér svéd szívben című finn-svéd dokumentumfilm kerül bemutatásra.

október 12. (szombat)

A Puskin Kuckó műsorán reggel 10 órától a Mirr Murr, a kandúr című mesét tekinthetik meg a kisgyerekesek a jól megszokott gyerekbarát környezetben. Délután négytől a Corvin mozi igazi retro programot kínál: a nagyteremben egymás után levetíti a Vissza a jövőbe trilógia mindhárom részét. 16.30-tól az Örökmozgóban az indiai filmes legenda, Amitabh Bachchan Lángokban című bosszúdrámájának 2012-es remake-jét láthatjuk, amelyet minden idők egyik legnagyobb bollywoodi kasszasikereként tartanak számon.

október 13. (vasárnap)

A Finn Filmnapok keretein belül két filmet is ajánlunk erre a napra: 18.30-kor a Viru – történetek egy hotelről, illetve 20.30-kor a Miss Blue Jeans című finn-svéd-ír drámát a Toldi moziban.

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés