Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 17-22.)

something-between

something-betweenEzerrel dübörög még a Cinefest, de a főváros is kezd feléledni nyári bágyadtságából – már ami a filmes programokat illeti.

Újonnan induló vetítéssorozatot éppúgy köszönthetünk heti kínálatunkban, mint a jól megszokott öreg motorosokat, így bőven lesz miből válogatni a hétre ígért esős napokon is. Hogy csak néhányat említsünk elöljáróban: a Godot és az Uránia mindennapi kenyérként tesz szolgálatot a héten, míg az Emmanuelle Est vagy a Rock’nPow című rendezvények a pulzusszámunkat akarják ilyen-olyan módokon növelni. Na, de nézzük mindezt napokra bontva!

szeptember 17. (kedd)

Kedden a Godot Filmklub tűzi műsorára a francia minimalista mester, Robert Bresson egyik remekművét: az Egy halálraítélt megszökött 19:00-tól láthtató a Moha Kávéház ás Kultúrtérben. Az Olasz Kultúrintézet pedig este 8 órakor tartja a Szibériai nevelés című film premiervetítését a Puskin moziban, melynek főszereplője John Malkovich, rendezője pedig Gabriele Salvatores.

szeptember 18. (szerda)

Szerdán a Puskinba menjen, aki olasz kultúrára vágyik! Az Olasz Kultúrintézet ugyanis itt vág bele őszi operasorozatába, melyet este 7 órai kezdettel a Tosca nyit. Ugyanezen a napon a Művész moziban Szabó István osztja meg gondolatait a közönséggel a nemrég újraindult BKF Fényíró Filmklub keretein belül. Szerdára is jut egy Godot Filmklub vetítés is: este 7-től Szergej Paradzsanov 1969-es művéből tudhatjuk meg, milyen A gránátalma színe.

szeptember 19. (csütörtök)

Emmanuelle Est, Toldi mozi, 19:00 – valószínűleg felesleges is részletezni, ám ha valaki mégis többet szeretne megtudni erről az összművészeti élményorgiáról, kattintson ide! És ismét Godot: valószínűleg az alkotás hosszára való tekintettel ezen napon 18:45-kor veszi kezdetét a vetítés, melyen nem kisebb remekművet, mint Bergman Jelenetek egy házasságból című művét tűzik műsorra a szervezők. Ha azonban a fentiek közül egyik sem tetszene, akkor irány az Uránia, ahol este 7 órától a Menekültek zenekara című amerikai dokumentumfilmet vetítik, mely a Palesztin Szimfonikus Zenekar első tel-avivi koncertjét, és ahhoz vezető rögös utat eleveníti fel.

szeptember 20. (péntek)

Pénteken igazán extrém élményben lehet része annak, aki 20:00-ra ellátogat a Toldi moziba. A Rock’nPow rendezvénysorozat – mely kiemelkedő extrémsport-dokumentumfilmeket tár a nagyérdemű elé – nyitányaként ugyanis a Something Between című francia alkotást tekinthetjük meg, melyet siklóernyőről rögzítettek alkotóik. Menő! Aki azonban szívesebben menne mondjuk múzeumba, annak az Uránia Pompeii Live című programját ajánljuk, mely a londoni British Museum tárlatán kalauzolja végig a vászon elé ülőket.

szeptember 21. (szombat)

Szombaton a Weöres Sándor Centenáriumi Év keretében az Uránia műsorra tűzi hazánk egyik legegyedibb és legneoavantgárdabb filmes szerzőjének, Bódy Gábornak Psyché című alkotását, melynek mindhárom verzióját ingyenesen, ám előzetes regisztrációhoz kötötten tekintheti meg a nagyérdemű este 6 órai kezdettel. Ezzel egy időben vetítik az Örökmozgóban Dér András Kanyaron túl című filmjét, mely egy drogos lány és az őt ápoló pap különleges kapcsolatát mutatja be.

szeptember 22. (vasárnap)

Lewis Carroll klasszikusa, az Alice Csodaországban számtalan feldolgozást megért már, ám ezek sorában is valódi csemegének tűnik a mű balettváltozata, melyet az Uránia tűz műsorára vasárnap este 6-kor.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés