Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 2 – 8.)

bushoLassan csúszunk kifelé a nyárból, ami azt is jelenti, hogy beindulnak a filmfesztiválok! A filmklubok, kertmozik mellett ezen a héten megnézhetitek, min dolgoztak a Werk Film Akadémia növendékei, valamint láthattok egy csomó rövidfilmet is, hiszen ismét megrendezik a BuSho fesztivált, amely a világ számos tájáról gyűjti össze a rövidfilmeket.

BuSho

A BuSho fesztiválon idén is színes a paletta mind műfaj, mind pedig kulturális értelemben. Ahogy azt már megszokhattuk, számtalan helyről érkeznek a művek, többek között finn, norvég, orosz, magyar, cseh, amerikai, izraeli, spanyol, brit és kanadai alkotások is bemutatkoznak. A hazai filmek között lesznek olyanok is, amelyekkel már találkozhattatok mostanában, de olyanok is, amelyeket valószínűleg most láttok először. Az animációs filmek között verseng majd a Walkin’ The Dog, a Dipendenza, a Fák és a Nyuszi és Őz című film. Ami a fikciós felhozatalt illeti: A Stange Kind of Love, Turiszt, A hívó, Mélylevegő, A dugulás, Stoppos, Szörnyetegek, Körforgalom, Marriage 082910, valamint a Tizenhárom és fél perc című magyar filmek kerültek be a versenyprogramba.

szeptember 2. (hétfő)

Bár elkezdődött az iskola, vagyis hivatalosan is ősz van, az időjárás talán még alkalmas arra, hogy esténként kint ücsörögjünk kicsit. Ezt az időt pedig akár mozizásra is használhatjuk. Például megnézhetjük a Mamma Mia! című musicalt a Tranzitban. Igazi nyári hangulat, isteni ABBA-dallamok és persze Meryl Streep kantáros gatyában!  Ha kevesebb zenét és másfajta őrületet kerestek, a Corvintetőn a helyetek, ahol ezúttal a Négy szoba című kultfilmet vetítik a Budapest Rooftop Cinema keretében.

szeptember 3. (kedd)

Ha gyerekkel mennétek (és talán akkor is, ha nem): este 7-től vetítik a Kung Fu Pandát a Tranzitban.

the rise of the guardians

szeptember 4. (szerda)

Mától nézhettek kisfilmeket a BuSho rövidfilmes fesztiválon, a Vörösmarty moziban. A filmeket blokkokban vetítik, ami azt jelenti, hogy egymás után 5-6 kisfilmet láthattok. Majdnem minden blokkban lesz animációs és kísérleti film is az élőszereplős, fikciós filmek mellett.

szeptember 5. (csütörtök)

Este hétkor kezdődik a Művészben a Werk Film Akadémia Fesztiválja, amelyen 20 filmet mutatnak be. A vetítések szünetében sem fogtok unatkozni, ugyanis negyed 9-kor beszélgetést hallhattok, láthattok, amelynek címe FILMET? MIÉRT? KINEK?. Ebből sejthető, hogy miről is fog szólni a dolog, annyit viszont még érdemes tudni, hogy Havas Ágnes, Réz András és Puzsér Róbert fejtik majd ki a gondolataikat a témában.

szeptember 6. (péntek)

Az Indiai Kulturális Központban 18:00-tól vetítik a 3 Idiots című indai vígjátékot, ami nem mellesleg az egyik legsikeresebb bollywoodi alkotás.

szeptember 7. (szombat)

18 órakor kezdődik az Urániában a világ egyik legismertebb operája, a Carmen. A Metropolitan Opera zenekara és kórusa szolgáltatja a zenét és az éneket. A műsor 4 óra, két szünettel. Ha pedig nem tartjátok elég menőnek Bizet remekművét, menjetek, illetve guruljatok el a Fővárosi Autósmoziba, ahol ezen a napon Az öt legenda című filmet vetítik 9-től.

szeptember 8. (vasárnap)

Jobb lesz, ha kipihenitek magatokat, mert négy nap múlva indul a Jameson CineFest Miskolcon!

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya