Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 22-28.)

bidf

budapesti nemzetkozi dokumentumfilm fesztival Bár a hét egyértelműen a fesztiváloké, hisz mind a BIDF, mind a SZEMREVALÓ most veszi kezdetét, azoknak is kínálunk valamit, akik ennél is többre vágynak. Vonzódsz a keleti filmművészet, vagy inkább maradnál egy Lucas klasszikusnál, esetleg feltöltődnél Jancsó Miklós örökérvényű műveivel? A héten minderre lehetősége lesz.

Hogy könnyebben induljon a hét

Hétfőn kezdődik a Tabán Kinotéka Japán és olasz klasszikusok című vetítéssorozata, melynek első darabját, a Kopár szigetet 18:30-tól eredeti nyelven, magyar felirattal nézheti meg a közönség.

Ha azonban inkább nyugatra barangolnál, látogass el a FÉLonline filmklubjának következő darabjára. George Lucas Amerikai graffiti című alkotását vetítik 19:30-as kezdettel az RS9 Színházban.

Kedd

Már előző héten is felhívtuk a figyelmet a díjnyertes BBC dokumentumfilm-sorozatnak otthont adó Gólyára, melynek keretén belül ezen a kedden egy brit férfi videónaplójának felhasználásával készült A Sarajevo Diary – From Bad to Worse című filmet adják. A mű egy ostromlott város lakóinak nézőpontjából tárja fel az átélt borzalmakat.

Aki azonban jobban érdeklődik az adaptációk iránt, annak feltétlen a Puskin moziban a helye 18 órától, ugyanis hazánkba látogat a Nyárutó alapjául szolgáló könyv írónője, Joyce Maynard. A vetítést követően Veiszer Alinda beszélget a szerzővel, aki a program során dedikálást is tart.

Szerda

Végre elindul az első alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a Corvin moziban. A szeptember 24-28. között megtartott esemény tematika alapján felosztott négy versenyszekciója mellett láthatunk majd versenyen kívüli alkotásokat, illetve változatos szakmai programokból is szemezgethetünk. A 41 bemutatott mű révén közel 100 ország képviselteti magát a fesztiválon.

Akinek azonban ez sem lenne elég, a héten tartja második vetítését a Puskin mozi Tarkovszkij sorozata. A Cannes-i fesztivál Ökumenikus Zsűri díját elnyerő különleges hangulatú sci-fit, a Sztalkert 18 órától eredeti nyelven, magyar felirattal tekintheti meg a közönség.

A 2. Uránia Filmnapok keretein belül pedig Bódy Gábor Amerikai Anzix című drámája kerül vetítésre Tímár Péter utánozhatatlan operatőri munkájával. A filmet 18:45-kor, a Fábry teremben adják majd.

Mindjárt péntek

Csütörtökön veszi kezdetét a SZEMREVALÓ fesztivál, mely során új alkotásokat mutatnak be Ausztriából, Svájcból és Németországból. A Művész moziban vetített 4 dokumentumfilm és 14 nagyjátékfilm, utóbbiak tematikus blokkba szedve azonban nem csak Budapesten lesznek megtekinthetők, hiszen idén Szegeden és Pécsett is tartanak vetítéseket. A program olyan nívós alkotásokkal büszkélkedhet, mint a Berlinalen is bemutatott Világok között, vagy a várva várt Viktória – A zürichi expressz.

Szintén ezen a napon indul újra a Nyisd ki a szemed! filmklub, melynek nyitófilmje Spike Jonze csodaszép története egy szerelemről, amely még azt az akadályt is legyőzi, hogy az egyik fél egy operációs rendszer. A nő vetítése 19 órakor kezdődik a szentendrei P’art moziban.

Péntek – szombat – vasárnap

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Mesterek szemével címmel három napos vetítéssorozatot rendez Jancsó Miklós és Maár Gyula alkotásaiból. A sorozat első hétvégéjén Maár Gyula kiállítás, beszélgetés Jancsó filmművészetéről és olyan művek várják az érdeklődőket, mint: a Déryné, hol van?; az Isten hátrafelé megy; A Pacifista; a Szerelmem, Elektra; a Kelj fel komám, ne aludjál és A hajnal. De látható lesz Jancsó Jelenlét 1-3. című három részből álló dokumentumfilmje is.

Végül egy rendhagyó ajánlás: A Cool TV Michael Douglas 70. születésnapja alkalmából a hétvégén 3 filmjét is vetíti a színésznek. A smaragd románca szombaton, míg A Nílus gyöngye és az Excsajok szelleme vasárnap kerül műsorra.

Heti premierek a mozikban: A védelmező, Delfines kaland 2, Maja, a méhecske, Szabadesés, T.S.Spivet különleges utazása.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com