Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 3-9.)

Ezen a héten igazán különleges dolgokat láthattok, ha jut időtök a kikapcsolódásra. Indul a BUSHO rövidfilmeket bemutató fesztivál, a Toldi premier előtti vetítésekkel ünnepel, az Örökmozgóban folytatódik a japán filmhét, és még Tarr Béla híres/hírhedt Sátántangóját is műsorra tűzik. Csak győzzetek válogatni!


BUSHO (Budapest Short)

A BUSHO (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 4-én, vagyis kedden rajtol. A versenyben 86 film vesz részt, amelyből 52 fikciós, 20 animációs és 14 kísérleti. A programba a világ szinte minden pontjáról válogattak filmeket, így az európai művek mellett láthattok többek között iráni, argentin, új-zélandi, izraeli és kanadai alkotásokat is. A filmeket ötös blokkokban vetítik.

A programok központi helyszíne a budapesti Vörösmarty mozi, de mellette más helyszíneken is zajlanak majd vetítések, így a Tiszap’Art nevű szolnoki moziban, a soproni Elitben, de Nagyváradon, Magyarkanizsán, Érsekújváron és Ungváron is. A versenyfilmeken kívül információs vetítésekkel, kiállításokkal és koncertekkel várnak a szervezők. A részletes programot itt találjátok.

Minden napra egy…

szept. 3. (hétfő)

Ma este a Godot filmklubban Az olajfaligeten át című iráni filmet nézhetitek meg este 7-től. Folytatódik a Fiatalság és szerelem a korokon át című japán filmeket bemutató fesztivál is az Örökmozgóban. Ma a Genji szerelmei című, 1951-es filmet láthatjátok fél 7-től. A belépés ingyenes.

szept. 4. (kedd)

Ha érdekel a japán kultúra, nézd meg az Eijanaika című filmet az Örökmozgóban. A vetítés 18:30-kor kezdődik, a belépés ingyenes. És kezdődik a BUSHO fesztivál is!

szept. 5. (szerda)

Már délután 1-től nézhettek versenyfilmeket a BUSHO filmfesztiválon. Mivel a fesztiválokon kívül nehéz rövidfilmekhez jutni, megéri ellátogatni valamelyik vetítésre.

szept. 6. (csütörtök)

Este fél 9-től a Keleti nyugalom – Marigold Hotel című filmet nézhetitek meg a Margitszigeten a Funzine filmklubban. Helyszín: Holdudvar. Ha pedig korábban értek rá, menjetek az Örökmozgóba, ahol ezúttal a Zegen című, 1987-es filmet vetítik fél 7-től. Folytatódik a BUSHO a Vörösmarty moziban.

szept. 7. (péntek)

A Jövőnéző Művészeti Fesztivál keretében magyar dokumentumfilmeket és a Jövőnéző Könyvtrailerversenyre érkező műveket nézhetitek meg az Örökmozgóban. Ha eddig nem tettétek, itt az ideje elmenni a Vörösmarty moziba is!

szept. 8. (szombat)

Az Örökmozgóban megnézhetitek ma a Sátántangót. Tekintettel a film 421 perces hosszára, a vetítés délelőtt 10-kor kezdődik. Ha pedig megriadnátok ettől, látogassatok el a Toldiba, ahol a Toldi 80 keretében premier előtti vetítésekkel, független filmesek munkáival, SZFE kisfilmekkel, valamint a Megáll az idő vetítésével várnak. A programok negyed 3-tól kifulladásig tartanak. Zárul a BUSHO.

szept. 9. (vasárnap)

Aludjatok sokáig, aztán a családi ebéden meséljétek el, mi mindent láttatok a héten!

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés