Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 9-15.)

VízipókŐsz ide vagy oda, továbbra is kitartóan üzemelnek a kertmozik, emellett akad pár koncertfilmvetítés is, ám az eheti filmes szenzáció egyértelműen a csütörtökön kezdődő Jameson Cinefest, melyet ezúttal is a miskolci Művészetek Házában rendeznek meg a szervezők.

10. Jameson Cinefest 

A 10 napos jubileumi Jameson Cinefesten a 2013-as filmtermésből bemutatásra kerül pár régóta várt darab, köztük az esemény nyitófilmje: a Don Jon – Joseph Gordon-Lewitt rendezővel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, vagy Simon Pegg és Edgar Wright Világvége című mozija. A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek, animációs filmek, illetve a daazo.com jóvoltából kísérleti- és kisjátékfilmeket is láthattok a fesztiválon. Az eseményt számos kulturális program, illetve koncert kíséri majd. A vetítéseket követő kerekasztal-beszélgetések során pedig filmkritikusok, producerek, rendezők, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoznak, cserélnek eszmét egymással. A miskolci Művészetek Háza új, a legkorszerűbb DCI technikával felszerelt, három vetítőhellyel rendelkező helyszíne idén is fesztiválközpontként működik majd.

szeptember 9. (hétfő)

A Tranzit Kertmozi az ősz és az iskolakezdés ellenére továbbra is rendületlenül üzemel – ezen a héten is este 8 órától az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című 2008-as kalandfilmet tekinthetjük meg, ki más, mint Harrison Ford főszereplésével. A Budapest Rooftop Cinema szervezésében este 8-tól ismét a szokásos filmvetítés, majd DJ-szett várja az érdeklődőket: A Terminátor című örökbecsű Schwarzenegger-klasszikus után, ezúttal DJ Onoff fokozza a hangulatot a Corvintetőn.

szeptember 10. (kedd)

Csakúgy, mint minden héten este 7 órától a gyermeklelkű felnőtteknek és a gyermekeknek kedvez a Tranzit Kertmozi. Múlt héten a Kung Fu Panda első részét, ezúttal pedig a folytatást láthatják az animációs filmek rajongói.

szeptember 11. (szerda)

Az este 18.30-kor a Kelet-nyugati átjáró című magyar dokumentumfilmet tekinthetitek meg Papp Gábor Zsigmond rendezésében, a Faludi filmklub keretein belül.

Don Jon

szeptember 12. (csütörtök)

A mai napon veszi kezdetét a 2013-as Jameson Cinesfest Miskolcon, a Művészetek Házában, amely az egyik legnagyobb filmes rendezvény az országban, igazi különlegesség, aki teheti, látogasson oda az elkövetkező tíz napban! Budapesten  a londoni National Theatre és a Globe színház 2013/14-es új évadával folytatódnak a színházi közvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A mozivászonra szánt Globe on Screen-évad az V. Henrik előadásával kezdődik este 7 órakor.

szeptember 13. (péntek)

Aki lemaradt volna a Don Jonról, ezen a napon megismétlik a vetítést 17:00-kor a miskolci Uránia moziban. Budapesten a Rock klasszikusok vetítéssorozat folytatásaként további koncertfilmeket tekinthetünk meg az Uránia moziban. Paul McCartney zenekara, a Wings 1975-ös Rockshow című koncertjét láthatjuk ezúttal, mely az együttes sikerei csúcsán, 1975-ben a Wings Over America-turné seattle-i állomásán készült. A több mint kétórás koncerten többek közt elhangzanak a Live And Let Die, a My Love, a Let “Em In vagy a Yesterday című slágerek.

szeptember 14. (szombat)

A bollywoodi vetítések sora ezúttal az Örökmozgóban egy romantikus drámával folytatódik: Az év diákja című 2012-es, Karan Johar romantikus filmjével. Az őszi és téli hónapokban reggel 10 órától várja a kicsiket és a családokat a megújult és minden hétvégén változatos gyermekprogramot kínáló Puskin Kuckó. A rendezvénysorozat első filmjeként a Vizipók-csodapók kerül vetítésre. A Fővárosi Autósmoziban este 9-től a Sorsügynökség című 2010-es amerikai thrillert vetítik az autós filmrajongók örömére. Az opera kedvelőinek pedig 18.00-tól sevillai borbély című Rossini vígoperát ajánljuk az Urania Nemzeti Filmszínházban.

szeptember 15. (vasárnap)

A következő hét ugyanennyire mozgalmas lesz filmvetítések terén, hiszen a 10. Jameson Cinesfest még egész jövő héten tart.

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés