Magazin

Mozizni Sanghajban

kina3Sanghaj nem éppen egy elhanyagolható méretű és jelentőségű város: több mint 24 millióan lakják! Hosszú történelme különböző stílusú épületekkel ajándékozta meg, bár kétségkívül az egekbe nyúló felhőkarcolói a legmellbevágóbbak. Az ember egészen kicsinek érzi magát az ágaskodó épületek sorjázása közepette. A lépték, a méretek, az emberek mennyisége –  nem egyszerű befogadni. És mi a helyzet a mozikkal?

Keller Mirella írása.

Trend Shanghaiban az art déco stílusú épületekbe költöztetni a mozikat. Egy ilyet néztem meg, a Stellar International Cineplexet. Ránézésre nincs is nagy különbség: piros foteles moziterem, popcorn, plakátok mindenfele. Nézzük meg közelebbről!

Ami a kínálatot illeti: nagy város – nagy filmek. Ugyan amerikai sikerfilmek csak korlátozott mennyiségben, hazai filmipari termékek egyre inkább. Ráadásul a saját gyártású filmek nem csak mennyiségben, nézettségben is verik a külföldi behozatalt. (Erről bővebben: Filmvilág folyóirat 2014/08 32-34. old.) Tehát aki a kínai filmipar topjaiban merülne el – és beszéli a nyelvet –, könnyen beülhet egy vetítésre. Még ha a dialektus ismeretlen is, akkor sincs gond, úgyis mindent feliratoznak. Vagyis a kínait is kínaiul.

De van-e remény angol nyelven mozgókép-élményhez jutni? Bizony nem sok. Ahogy nálunk, Kínában is divat a szinkronizálás. Személy szerint nagy ellenzője vagyok a dolognak: a beszédhang, a nyelv jellege a film sajátossága, amitől galád dolog megfosztani egy műalkotást. Ráadásul ha arra gondolok, miként küzdenek a kínaiak a nekik oly’ hosszú angol szavakkal, megint csak azon a véleményen vagyok, hasznos lenne egy-két filmet angol nyelven is megtekinteniük. (Persze fordítva pont ugyanez a küzdelem van, kínai nyelvet tanulni egy kifejezetten izgalmas nyelvi kaland!)

kina4De ha nem is mindent értünk, mozizni azért mindig jó: élvezni a látványt és közben… de nem! csak popcornt ne! Az ugyanis édes. Csakúgy, mint Vietnamban és Tajvanon. Ők ezt a témát így értelmezik.

Szóval ha a mozi mégse jönne be, nem marad más hátra, mint követni a helyi szokásokat: felszerelkezni selfie-botokkal és kimenni a Bund-ra fényképezkedni. Sanghaj-életérzés ON! Útözben shoppingolni bátran betérhetünk, világmárkák magas árszínvonalon mindenfele. Ugyan a drága ruhák viselői egy másfajta ízlésvilágot tükröznek és a magassarkú viselése sem ugyanazzal a lendülettel kivitelződik, tutira bármit megkaphatunk. Sanghaj pulzál, világít, nyüzsög és vásárol. A mozi is egy ezen a soron: trendi, megvehető, és szórakoztató. Ezek az első impressziók Sanghajról. Aki a hagyományos értékek után kutakodik, vértezze fel magát! De aki keres, az talál: Kína nagy és igen sok izgalmas-értékes hagyománya van. Mint ahogy a blockbusterek mellett a neorealista iskola filmjei is meg-megmutatkoznak igaz, jelenleg nemzetközi fesztiválokon.

kina2

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com