Magazin

Mozizni Tajvanon

TajvanAlapvetően sima ügy, a moziterem szerelmesei tuti nem halnak bele egy hosszabb tajvani tartózkodásba, ugyanis a bevásárlóközpontok szolgáltatta multiplex mozik kábé ugyanolyanok, mint bármelyik nagyobb városban. Viszont Tajvan annál sokkal királyabb hely, hogy a mozizást ajánlanám elsőként!

Keller Mirella írása.

A kábé pedig azt jelenti, hogy nem egészen. Vagyis addig nincs gond, amíg a trendi blockbustereket akarja megnézni az ember: ezeket kínai felirattal, eredeti nyelven vetítik. Ráadásul naprakészek, így nézhettem megaBüszkeség és balítélet meg a zombik című filmet a világpremier napján. Viszont ami ezen túl van, az már nem érhető el angolul, tehát az Ip man 3 és a többi saját, tajvani film esetén már nyelvi problémák jelentkeznek.

A nyelvi problémákról pedig boldogulás szempontjából is érdemes szót ejteni. Ugyan a filmet angolul vetítik, a műsor kínaiul van kifüggesztve a falra és amikor jegyet próbáltam venni, nem értették az angol címet. De azt tudni kell Tajvanról, hogy szuper kedvesek és segítőkészek az emberek, és ha nem is tudnak angolul, valahogy mindig megoldják a helyzetet. Persze idejövet nem árt elkezdeni tanulni kínaiul, mert ugyan vannak angol feliratok is, de azért a kínai karakterek tömkelege elveszős érzést okozhat.

A konklúzió pozitív, lehet, kisebb kalandokkal, de megoldható, viszont nem annyira érdemes. Ugyanis nagyon szűk szelete érhető el a filmművészetnek. Tajvanon lenni és kizárólag az amerikai filmkultúrát élvezni kicsit paradox. És ez nem csak a filmekre vonatkozik: Tajvan természeti értéke rendkívüli, hatalmas hegyek mindenhol, körös-körül tenger, ezen kívül templomok, teás helyek, vagyis bőven van mit felfedezni!

Desktop1

[author_bio author=”mirella”]

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya