Magazin

Műfaji válogatás 2. – 101 horror film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Egy hónappal ezelőtt mutattuk be a Filmtekercsen Steven Jay Schneider „látnod kell, mielőtt meghalsz” sorozatának sci-fi variánsát. Most egy másik emblematikus műfaj felkarolásával foglalkozunk: a „101 horror” következik.

A 101 horror film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz felépítésében értelemszerűen nem sokban különbözik elődeitől. A bő négyszáz oldalas zsebkötetben ezúttal is négy oldal jut egy-egy filmre, ebből két oldalt mindig a képanyag foglal el. Ez a megoldás abból a szempontból szimpatikus, hogy a filmekből kivágott jellegzetes képanyagot megelőzve rögtön a cikkek legelején korabeli, többnyire hátborzongató plakátokba ütközünk, amelyek sötét hangulatukkal nemcsak az adott horrorhoz való kezdeti viszonyulásunkat határozzák meg, hanem az egymást időrendben követő cikkek következtében egy szabályos, a némafilmektől napjainkig terjedő reklámtörténeti fejlődési ívet is bemutatnak. Ugyanakkor a fennmaradó két oldalra jutó szöveges anyagba a szerzők nem minden esetben tudtak az adott zsánerdarabról érdemleges információkat beszivárogtatni. Bár ezen mulasztásnak nem feltétlenül a helyhiány volt az oka, hiszen egyes cikkek a történet mellett korképet, forgatási háttérinfókat, adaptációk esetében az eredeti prózák bemutatását, sőt még értelmezési szempontokat is tartalmaznak, mégis többször előfordul, hogy az alapos kitekintések helyett csupán a horrorfilmek rövid történetével szembesülhetünk. Az eredeti célt, vagyis a műfaj emblematikus darabjai iránti érdeklődés felkeltését azonban ezek a cikkek is kellőképpen kiszolgálják.

A válogatásra már egy csepp panaszunk sem lehet. A némafilmkorszak közismert klasszikusa a Dr. Caligari nyitja a sort, s napjaink mexikói horrorjainak egyik valóban erős darabja, Az árvaház zárja. Ez a két film is jól mutatja, hogy a szerkesztő a kötetben nemcsak a hollywoodi remekekre koncentrált, szerepelnek benne spanyol, olasz, brit, francia, sőt távol-keleti és orosz horrorfilmek is. Megismerkedhetünk a különböző szubzsánerekkel: vámpírok, zombik és farkasemberek, szellemek, boszorkányok és maga az Antikrisztus keresztezik filmtörténeti szellemvasutunk nyomvonalát. Felbukkan Dracula gróf és a dr. Frankenstein által teremtett monstrum, Freddy Krueger zavarja meg álmainkat, Jason Voorhees nyirbálja a tiniket és persze tombol a texasi láncfűrészes is. A legszebb pedig az egészben, hogy olyan elfeledett, ellenben életművüket a borzongatásra felépítő rendezők munkásságában is tobzódhatunk, mint Tod Browning, a homoszexualitását már a harmincas években nyíltan vállaló James Whale vagy éppen a szemmániás Lucio Fulci.

Ha felépítésében nem is hibátlan kötettel állunk szemben, Steven Jay Schneider válogatása sokat segíthet abban, hogy a horror műfaja a legszélesebb nagyközönség előtt is visszaszerezze régóta kiérdemelt méltóságát.

101 horror film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Gabó Kiadó, Budapest, 2010.


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés