Magazin

Mumus az ágy alatt – Farkasok a falban

Van az olvasóknak egy rétege, akiknek elég annyi, ha egy kiadványon fel van tüntetve Neil Gaiman neve, és máris mindent megtenne azért, hogy megszerezze. Valóban, az író neve garancia egy bizonyos minőségre. De nem árt vigyázni: Gaiman nagyon sok műfajban alkot, és bizony nem biztos, hogy mindegyik nekünk való.

A leggyakrabban az „urban fantasy”-k közé sorolhatók az írásai, de Terry Pratchettel közösen írt már pratchettes-komikus ökörködést (Elveszett próféciák), nem állnak távol tőle a mesék, gyerekkönyvek (Coraline), és az is köztudott róla, hogy képregénnyel (Sandman-sorozat) robbant be az elismert kortárs irodalom világába. Persze, mindegyik műve összetéveszthetetlenül magán hordja a keze nyomát – és ez a stílusát szeretőknek általában elég. A farkasok a falban című kötetével szemben azonban nem árt némi elővigyázatosság.

Ez ugyanis tényleg gyerekmese. Nem ifjúsági történet, mint a Coraline, amit a kis Vuk után, de a Harry Potter előtt is kezükbe vehetnek már a gyerekek, ez az a fajta képes gyerekkönyv, amit még az anyukák olvasnak fel a kispéldányuknak, aki közben mutogat a képekre, és folyton kijavítja őket, ha egy kifejezést elrontanak, és nem úgy mondanak, mint az addigi száz alkalommal. Minden ismérvét magán hordja a könyv az ilyen kiadványoknak: hatalmas, színes oldalak, teljesen képekkel fedve, amin csak pár sor írás szerepel, hatalmas betűkkel. A szöveg a lehető legegyszerűbb, a szereplők egytagú mondatokban kommunikálnak egymással, és mindent többször is elismételnek. Természetesen a gyerekek által könnyen beazonosítható karakterekről, egy családról szól, és jóféle, gyereknevelő tanulság is akad. Szóval, gyerek nélküli felnőtt olvasóknak ez egyáltalán nem jó olvasmány.

Persze, Neil Gaimanról van szó, úgyhogy van egy csavar a dologban. Ugyanis mégsem gyerekeknek való, könnyed mese ez. Nem a történet miatt – a Grimm-mesék ennél horrorisztikusabbak. Sokkal inkább a rajzok, képek azok, amik simán rémálmokat okozhatnak egy-egy gyengébb idegzetű olvasónak – korra és nemre való tekintet nélkül. A rajz- és fényképtechnika kombinálásával készült groteszk illusztrációk nagyon kifejezőek – és igen kellemetlen hatást keltenek. Annak, aki a tündi-bündi virágocskákhoz és kiscicákhoz szokott, vagy Walt Disneyhez vagy aká Bartos Erikához, az sikítva dobja majd a sarokba a könyvet. Mármint az a szülő, aki csak ilyesmit hajlandó megtűrni a gyerekénél – mert azt nem tudni, ők maguk mit szólnának hozzá. Tapasztalatom szerint a kicsik gyakran meglepően tágtűrésűek, és egészen más dolgokat találnak félelmetesnek, mint a felnőttek – ugyanakkor az is tény, hogy bizony képesek rettegni még az árnyékoktól is. Elég kétesélyes tehát, hogy mit reagálnának a Farkasok a falbanra.

Van egy másik rossz tulajdonsága a könyvnek, aminek sajnos semmi értelme; nem kikacsintás a felnőttek felé, és értelmezhetetlen a gyerekek számára. Ez a probléma tipográfiai: rengetegféle betűtípus és betűméret keveredik, minden oldalon, akár mondaton belül is. A gyerekeknek ez értelmezhetetlen, hiszen valószínűleg amúgy sem maguk olvassák, vagy ha mégis, akkor örülnek, hogy ki tudják olvasni a betűket, és nem csodálkoznak rá a tipográfia által közvetített pluszjelentésekre. Már csak azért sem, mert ilyen nincs is: a felnőtteket is csak zavarja a kaotikus betűhasználat. Senkinek sem jó tehát, kicsit önmagáért való trükközésnek tűnik.

De ez már csak másodlagos probléma amellett, hogy nem látni igazán a célközönségét a Farkasok a falbannak. Egy felnőtt olvasónak túl keveset nyújt, egy gyereknek túl sokk lehet. De azért, aki igazán rajongó, azt ez nem tántoríthatja el…

Neil Gaiman: Farkasok a falban

Agave könyvek, 2011

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya