Magazin

Nagyívû dallamok – Elizabeth: Az aranykor filmzene

071224elizabeth_music.jpgCraig Armstrong és AR Rahman nagyszabású filmzenét írt egy nagyszabású filmhez – pont olyat, amilyet ilyen típusú filmekhez írni szokás.

A filmzene nagyon hatásos, Vivaldit idézõ hegedûfutamokkal nyit. Talán ez az album legjobb darabja, emlékezetes tud lenni ugyanis. A második szám modern hangszerelésének köszönhetõen még megtartja a nyitódal által felvázolt eredeti hangzásvilágot, a harmadik trackre azonban azt a már jól megszokott nagyzenekari kíséretet kapjuk, ami a nagyívû történelmi tablókhoz dukál. Csakúgy, ahogy a film is, néhány ponton a lemez is veszélyesen közel jár a giccshez, szerencsére azonban egyszer sem lépi át a tolerálhatóság határát. A legjobb darabok azok, ahol a kíséretbõl kiemelkedik egy-egy hangszer: az End Puddle/Possible Suitors egymásra felelgetõ hangszereire felkaptam a fejemet, és örömmel konstatáltam, hogy még ha csak nyomokban is, de itt-ott rábukkanhatunk – feltehetõen AR Rahmannak köszönhetõen –  egy-egy keleties dallamra is. Késõbb a Divinity Theme-ben már letagadhatatlanul érzõdik a keleti hatás új ízeket adva ezzel az addigra kissé elfáradt albumnak. A lemez a Stormmal a végére újabb lendületet kap, de nem tud igazán emlékezetes darabbal zárni. Az Elizabeth: Az aranykor filmzenéje feladatát kiválóan betölti, otthoni hallgatásra  azonban inkább csak a nagyzenekar szerelmeseinek ajánlanám.

Music From The Motion Picture Elizabeth: The Golden Age
Universal Music, 2007
{mospagebreak}   
1. Opening
2. Philip
3. Now You Grow Dull
4. Horseriding
5. Immensities
6. Bess And Raleigh Dance
7. Mary’s Beheading
8. End Puddle/Possible Suitors
9. War/Realisation
10. Destiny Theme
11. Smile Lines
12. Bess To See Throckmorton
13. Dr. Dee Pt.1
14. Horseback Address
15. Battle
16. Love Theme
17. Divinity Theme
18. Storm
19. Walsingham Deathbed
20. Closing

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya