Magazin

Nagyívû dallamok – Elizabeth: Az aranykor filmzene

071224elizabeth_music.jpgCraig Armstrong és AR Rahman nagyszabású filmzenét írt egy nagyszabású filmhez – pont olyat, amilyet ilyen típusú filmekhez írni szokás.

A filmzene nagyon hatásos, Vivaldit idézõ hegedûfutamokkal nyit. Talán ez az album legjobb darabja, emlékezetes tud lenni ugyanis. A második szám modern hangszerelésének köszönhetõen még megtartja a nyitódal által felvázolt eredeti hangzásvilágot, a harmadik trackre azonban azt a már jól megszokott nagyzenekari kíséretet kapjuk, ami a nagyívû történelmi tablókhoz dukál. Csakúgy, ahogy a film is, néhány ponton a lemez is veszélyesen közel jár a giccshez, szerencsére azonban egyszer sem lépi át a tolerálhatóság határát. A legjobb darabok azok, ahol a kíséretbõl kiemelkedik egy-egy hangszer: az End Puddle/Possible Suitors egymásra felelgetõ hangszereire felkaptam a fejemet, és örömmel konstatáltam, hogy még ha csak nyomokban is, de itt-ott rábukkanhatunk – feltehetõen AR Rahmannak köszönhetõen –  egy-egy keleties dallamra is. Késõbb a Divinity Theme-ben már letagadhatatlanul érzõdik a keleti hatás új ízeket adva ezzel az addigra kissé elfáradt albumnak. A lemez a Stormmal a végére újabb lendületet kap, de nem tud igazán emlékezetes darabbal zárni. Az Elizabeth: Az aranykor filmzenéje feladatát kiválóan betölti, otthoni hallgatásra  azonban inkább csak a nagyzenekar szerelmeseinek ajánlanám.

Music From The Motion Picture Elizabeth: The Golden Age
Universal Music, 2007
{mospagebreak}   
1. Opening
2. Philip
3. Now You Grow Dull
4. Horseriding
5. Immensities
6. Bess And Raleigh Dance
7. Mary’s Beheading
8. End Puddle/Possible Suitors
9. War/Realisation
10. Destiny Theme
11. Smile Lines
12. Bess To See Throckmorton
13. Dr. Dee Pt.1
14. Horseback Address
15. Battle
16. Love Theme
17. Divinity Theme
18. Storm
19. Walsingham Deathbed
20. Closing

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya