Magazin

Némafilmtervek párizsi megvalósítója – Guy Maddin legújabb projektje

Guy Maddin kanadai rendező a párizsi Pompidou Központ idén harmadjára megrendezett, kortárs művészettel foglalkozó Nouveau fesztiváljára különleges vállalkozással látogatott el. A félig kísérleti filmesnek titulált direktor február 22. és március 12. között a rendezvény majdnem minden napján egy, összesen tizenhét rövidfilmet forgatott le. A program különlegessége, hogy kivétel nélkül elveszett, vagy csak tervben létező némafilmek forgatókönyvei alapján dolgozott.

A sorozat a Spiritismes (Spiritizmusok) átfogó címet viseli, ugyanis minden alkalom egy spiritiszta szeánszhoz hasonló eseménnyel kezdődött. Ennek során az adott napra kitűzött film színészei összegyűltek a stúdióban egy asztal körül, majd eljátszották, hogy transzba esnek, megidézik a régi filmek szellemét, és maguk is az adott kor színészeivé válnak.

„Az én dolgom annyi lesz, hogy lefilmezzem, amire az elveszett film utasítja a színészeket, így minden nap végére megkapom a saját verziómat ebből az elveszett műből” – mondta Guy Maddin a fesztivál kiadványában megjelent interjúban. A negyedszázada filmező alkotónak szinte pályája kezdetétől motoszkált a fejében egy hasonló terv gondolata. Így folytatta: „megtudtam, hogy léteznek elveszett filmek, csodás filmek, melyeket nagyon rég rendeztek, nagyrészt némák, elismert, felmagasztalt, imádott, nézők milliói által mitizált filmek… Mióta ezt megértettem, a szó szoros értelmében kísértenek.”

„Valóban, egész eddigi pályafutását végigkísérték a (film)fantomok”  – erősítette meg egy Guy Maddin-nal foglalkozó doktoranduszhallgató, akit egy párizsi kísérleti filmes csoport, a Braquage kért fel előadásra. Majd hozzátette, hogy a rövid- és egészestés filmeket egyaránt készítő rendező profiljához az is hozzátartozik, hogy művei szürreálisak, amit főként a montázzsal ér el, valamint mindig műfajban gondolkodik, és legtöbbször analóg kamerával filmez.

A két előbbi állítás igaznak bizonyul új, Keyhole (Kulcslyuk), vagy a francia címmel Ulysse, souviens-toi (Odüsszeusz, emlékezz!) című filmjére, melyet nemrég, február második felében mutattak be Franciaországban: szürreális kísértet-gengszterfilm. „Ez az első teljes egészében digitális kamerával felvett, korábbi Super8-as, 16mm-es technikáit felváltó filmje” – írja a film forgalmazójának (ED Distribution) pár oldalas ismertetője. Bizonyára összefügg a friss premier és hogy itt és most fogott új projektjétbe is.

De lássuk csak a részleteket! A repertoárban számos nagy név, többek között Jean Vigo, Ernst Lubitsch, Mizoguchi, és von Stroheim műve is helyet kapott, a szerepeket pedig nagyrészt francia- és angolajkú színészek interpretálták, mint például Mathieu Amalric, vagy a német származású Udo Kier, akit a hazai közönség magyar filmekből is ismerhet. Az arra járók figyelemmel kísérhették a forgatást a helyszínen, valamint a Pompidou Központ honlapján keresztül is, mely közvetítette az eseményeket három, a stúdió különböző pontján elhelyezett kamerával.

Az érdeklődők élő adásban nyerhettek bepillantást különböző furmányosságokba, például azon trükkfelvétel kulisszáiba, hogy hogyan mutassunk be egy fuldoklót szárazon: falra vetített víz; öltönyös színész megfelelő képességekkel, aki hozzálát kapálózni; a teret megvilágító lámpa előtt némi kékes nejlon levegős gombócba gyűrögetése. Ez a film például egy Alfred Hitchcock-forgatókönyv nyomán valósult meg, melynek címe: The Blind man (A vak ember).

A felvett anyag sorsáról nincs pontos információnk, annyit lehet tudni, hogy a forgatás Winnipegben, az alkotó szülővárosában, majd a New York-i MoMA-ban folytatódik hasonló körülmények között. Minden bizonnyal teljes alkotássá is összeáll előbb-utóbb, legalábbis ilyesmi híreket hallhatunk felőle.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés