Magazin

Nincs jobb az élőnél – A Besenyő család kalandjai

“Combodon gombócos nonstop kompótok” – közölte annak idején Besenyő Pista bácsi a világ és az ország közvéleményével a valójában nem tudjuk, hogy mit, Boborján fiam pedig erre azt mondta, oh jee. Valahol 15, de inkább már 20 éve, hogy a rongyosra tekert videószalagomon oly intenzíven megnyilvánult az abszurd humor.


Egy fél országnak ez volt akkor az első és talán az egyetlen találkozása ezzel a fajta humorral. A ‘90-es évek nagy bummja után kicsit visszaesni látszott az érdeklődés, emellett azonban – némi személyi változás mellett – tovább él. Megjelentet CD-ket, könyveket, szerepel TV-ben, színházban.

Szászi Móni, a társulat ilyen szempontból legaktívabb tagja írta A Besenyő család kalandjai című képregényt, amelyet az Athaeneum 2000 Kiadó jelentetett meg. Az eddig szokatlan formátum két szempontból is érdekes. Az egyik a rajzoló személye, hiszen ilyen szakemberre még sose volt szükség. Ahogy a szerző egy interjúban említi, véletlenül találtak a rajzoló Litauszky Tamásra, aki régi Besenyő rajongóként kapva-kapott a közös munka lehetőségén. A másik kérdés a szerző személye. Szászi Móni, bármennyire is ugyanolyan tagja a társulatnak, mégis a L’art pour l’art nevében írta kiadványát, bár bizonyosan megbeszélték a poénokat.

Meg, bizony. Olyannyira meg, hogy nem egy poén sajnos már korábbról ismerős volt. Állandó dilemma, hogy a humorista tud-e, egyáltalán kell-e neki mindig tiszta lappal indulni; hogy nem rejthet-e el néha egy-két újrahasznosított gondolatot, hiszen ha kellően nagy a repertoár, talán föl se tűnik.

Mondjuk a témaválaszték eredeti, Besenyőékhez és az abszurd humorhoz illő: nyaralás a szénbányában, kultúrprogramok a hentesnél, Antibácsi simogató az állatkertben, és persze az UFÓ-k.

Ettől függetlenül a könyv nem lépi túl a “nice try” kategóriát. A L’art pour l’art-nak ugyanis lételeme a társulat tagjai. A történet nem Besenyő Pista bácsi pajzán vicceitől jó, de a híres szóviccek is csak kevesebbet tesznek hozzá, mint maguk a szereplők. A L’art pour l’art-nak lételeme az élő. Akár tv, akár színház. Nincs egyetlen olyan zseniális prin anyag sem (de nem is lesz, nem is lehet), mint amikor Dolák-Saly Róbert cilindere alatt azt mondja: “Ez a gyehek meg nem nooomális.”


Szászi Móni: A Besenyő család kalandjai
Athenaeum 2000 Kiadó, 2011

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya