Magazin

Olasz Filmfesztivál 2014: Haláltánc a lövészárokban – Kinő majd a fű a harcmezőkön

kino_majd_a_fu2Az első világháború méltatlanul mellőzött téma a filmművészetben, holott majd’ minden mai család felmenői harcoltak benne. Ermanno Olmi filmje újra élővé teszi feledésbe merült szenvedésük, hősiességük, reménytelen kitartásuk.

Olaszország ugyan papíron megnyerte a háborút, de erre a filmben semmi nem utal. Az 1917-ben, az északkeleti fronton játszódó, egyetlen téli éjszaka eseményeit bemutató Kinő majd a fű a harcmezőkön inkább azt a tételt igazolja, hogy a háborúnak csak vesztesei voltak. A lövészárokba zárt férfiak rutinná deformálódott szenvedése, az embertelen körülmények, az állandó fenyegetettség és a tehetetlenség mellett világosan kirajzolódik a háború értelmetlensége is.

Száz év alatt a „nagy háború” jórészt kikerült a személyes indulatokat kiváltó, morálisan fontos események közül, ami azzal jár, hogy kevésbé része az emlékezetünknek. A második világháború traumája elhomályosítja az első világégés szörnyűségeit, pedig résztevői számára ez is ugyanolyan borzalmas tapasztalat volt. A veterán olasz rendező, Ermanno Olmi sokat tesz azért, hogy az évfordulón pontosan átérezzük az akkori katonák pokoli helyzetét (vastag hótakaró alatt fagyoskodnak a lövészárkokban, miközben állandóak a bombatámadások és a garantáltan halálos küldetések), egyúttal átértékeljük az esetleges lekicsinylő vélekedéseinket az eseményről.kino_majd_a_fu1Olmi az alig elmondható szenvedéstörténetet változatos eszközökkel igyekszik megjeleníteni. Egyrészt felvonultat mesébe illő, gondosan megkomponált és szinte szürreális jeleneteket: egy katona érzelmes melódiákat zeng a jeges csöndben, az ellenség örömére; egy másik kisegeret etet kenyérgalacsinokkal. Ezek a részek mintha azt érzékeltetnék, maguk a katonák milyen szokatlan stratégiákkal próbálták megőrizni emberi voltukat a vég küszöbén. De jellemzőbb a szürke, rutinszerű tevékenységek bemutatása: tábori posta, ételosztás. A nyugtalan semmittevést különböző események zavarják meg: lázas betegek, támadás, halál, miközben tétován csilingelnek a szögesdrótra aggatott jelzőcsengők.

A felfokozott helyzet különleges filmnyelvi eszközöket is igényel. A legeredetibb megoldás a középkori haláltánc műfaját idéző betétek beillesztése: a különféle résztvevők a kamerával szembefordulva tesznek vallomást életükről a közeledő halál előtt. Nincsenek hősök, nevek is alig, csak típusfigurák a játéktáblán. Ez foglalja össze legszebben az emberi élet egyszeriségét, értékes-értéktelen voltát és törékenységét a nagyobb erővel, az arctalan ellenséggel szemben. A haláltánc viszont sajnálatos módon csak a film utolsó harmadában kezdődik, ami némi következetlenségre utal. Mintha Olmi nem tudná eldönteni, inkább realista vagy szimbolikus filmet akar csinálni lövészárkokról, ezért beveti teljes arzenálját a néző lenyűgözésére, lesz, ami lesz. Végső csapásként még archív felvételeket is felhasznál az utolsó sommás mondatok előtt.

kino_majd_a_fu3A Kinő majd a fű a harcmezőkön fontos film, jó, hogy elkészült, de sokfélesége egyenetlenné teszi. A különféle stílusok váltakozása inkább összezavar, mintsem a teljesség érzetét kelti, közben pedig egyhangúbb részek is becsúsznak. Persze felfoghatjuk úgy is, hogy ez hűen leképezi a lövészárokbeli életet, mégis nehéz kerek egészként tekinteni a műre. Így hiába a megdöbbentő, elementáris erejű, illetve a gyönyörűen komponált, csendesen baljós részek, az emlékezetes képek, hagy bennünk némi hiányérzetet a film.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés