Magazin

Oscar 2021: Kik fognak nyerni és kiknek kéne nyerniük

Oscar 2021, azaz a 93. Oscar-díj átadó ceremónia már belátható messzeségre van, így ideje megnézni, kik a favoritok – és kik azok, akiknek mi adnánk a díjakat.

A most már közel másfél éve tartó, időközben világméretűvé vált járványhelyzet ahogy mindent és mindenkiét, úgy a filmvilág hétköznapjait is alapjaiban borította fel. Ennek hatására nem csak, hogy (majdnem) túl vagyunk minden idők leghosszabb Oscar-szezonján, de maga a ceremónia is rendhagyó körülmények közt zajlik majd a biztonsági intézkedések miatt. Ráadásul, ezen az ünnepségen most nem 2020 legjobb alkotásai, hanem a 2020. január 1-e és 2021. február 28-a között bemutatott alkotások színe-java versenyez majd – azok is, amelyeknek nem tudott a forgalmazójuk a tervek szerinti mozis kifutást garantálni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Oscarra szavazók ne találtak volna maguknak elég néznivalót;

sőt, ha a jelölt filmek kritikai átlagát nézzük, az elmúlt sok év egyik legerősebb felhozatalát produkálta ez a minden téren rendhagyó év.

Ebből a merítésből pedig a 2016 óta közel tízezer főre duzzasztott Akadémia összeválogatta a minden idők legsokszínűbb jelöltjeinek listáját és még más rekordokra is futotta: a sokszínűség jegyében rekord számban kaptak jelölést nők, konkrétan 70-en 76 kategóriában. Viola Davis lett minden idők legtöbb jelölést szerzett fekete színésznője, Steven Yeun az első ázsiai-amerikai, akit férfi főszereplőként jelöltek, míg Riz Ahmed az első muszlim, aki főszereplőként kapott jelölést. Ezen kívül Chloé Zhao lett az első nő, aki négy kategóriában kapott jelölést egyetlen évben, míg a Netflix az első streaming-szolgáltató, ami megszerezte az év legtöbb jelölését. És persze a legjobb rendezők közé két nő is bekerült, pont annyi, mint 1929 és 2000 között összesen.

Ilyen előzmények után nézzük, kiknek van a legnagyobb esélyük színpadra állni április 25-én éjjel – és azt is, hogy a Filmtekercs szerkesztősége, mely alkotóknak és alkotásoknak adná a díjakat…

Chloé Zhao és Frances McDormand – Fotó: Joshua James Richards. © 2020

MŰVÉSZETI KATEGÓRIÁK

A szezon elején még úgy tűnt, hogy az olyan alkotások, mint az Emma vagy a Mulan dominálják majd a művészeti kategóriákat, de aztán hamarosan világossá vált, hogy a látványtervezés, a kosztümtervezés és maszk hármas valószínűleg a Netflixhez vándorol majd a Mank és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya kapcsán, és ezt az amerikai szakmai céhek díjai csak megtámogatták. Az viszont egy percig nem volt kétséges, hogy a zenei Oscart Trent Reznor és Atticus Ross kapják, csak az, hogy melyik szerzeményükért. Végül a kritikusok és a szakma is dűlőre jutott, hogy a Mank aláfestő dallaminál még jobbak a Lelki ismeretek déli/éteri melódiái, amelyek megalkotásában Jon Batiste volt a duó szerzőtársa.

Legjobb látványtervezés: Mank
A Filmtekercs választása: Mank

Legjobb kosztümtervezés: Ma Rainey: A blues nagyasszonya
A Filmtekercs választása: Mank

Legjobb smink/maszk: Ma Rainey: A blues nagyasszonya
A Filmtekercs választása: Ma Rainey: A blues nagyasszonya

Legjobb eredeti filmzene: Lelki ismeretek
A Filmtekercs választása: Lelki ismeretek

Legjobb betétdal: Judas and the Black Messiah
A Filmtekercs választása: Judas and the Black Messiah

Viola Davis és Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)

TECHNIKAI KATEGÓRIÁK

A technikai kategóriák többségében szintén hamar kialakult a konszenzus. Az operatőri díjak többségét A nomádok földje nyerte, ami mellett csak néha tudott labdába rúgni a Mank. A vágók versenye kiegyenlítettebb volt, ahol tényleg csak egy hajszállal kerekedett a Sound of Metal a két nagy rivális, A chicagói 7-ek tárgyalása és A nomádok földje fölé. Így persze könnyen előfordulhat, hogy a szavazók fordítanak a kockán és mégsem a Sound of Metal nyer, de jelen pillanatban még mindig ez az alkotás a legjobb tipp, akárcsak az idén egyesített hang kategóriában. A képi effektusok viszont jóval húzósabb kategória, hisz nagyjából ember nem gondolta, hogy a kevéske nagyszabású mozis premier egyik legnagyobbja ellen bárki labdába rúghat. Nos, a képi effektusok alkotóit magába tömörítő amerikai céh szavazói pont ezt tették és a Tenet helyett George Clooney alkotását és a Lelki ismereteket szórták meg díjakkal. Így senki ne csodálkozzon, ha Az éjféli égbolt az Oscaron is diadalt arat majd Christopher Nolan mozija felett.

Legjobb hang: Sound of Metal
A Filmtekercs választása: Sound of Metal

Legjobb vizuális effektusok: Tenet
A Filmtekercs választása: Tenet

Legjobb vágás: Sound of Metal
A Filmtekercs választása: Sound of Metal

Legjobb operatőr: A nomádok földje
A Filmtekercs választása: A nomádok földje

Riz Ahmed (Sound of Metal)

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

A Pixar kategóriájában a Pixar ellen fogadni akkor is botorság, ha remekművek indulnak ellene – kivéve ha egy butácska folytatással állnak elő. Idén nem azzal jöttek, szóval…

Nyerni fog: Lelki ismeretek
A Filmtekercs választása: Wolfwalkers

 

LEGJOBB NEMZETKÖZI FILM

Statisztikailag az egyik legkönnyebben megtippelhető kategóriához értünk, hisz ha egy idegen nyelvű film rendezője jelölést kap a legjobb rendező kategóriában, azzal lényegében bezsebelte a nemzetközi kategóriát, lásd Bong Joon-ho, Haneke, Cuarón, Ang Lee vagy Fellini. És mivel Thomas Vinterbergnek sikerült ez a bravúr, az Oscar nagy valószínűséggel Dániába vándorol majd.

Nyerni fog: Még egy kört mindenkinek
A Filmtekercs választása: Még egy kört mindenkinek

Mads Mikkelsen (Még egy kört mindenkinek)

A FORGATÓKÖNYVEK

Mióta az Akadémia átállt a preferenciális szavazásra, a forgatókönyvek kategóriái szinte mindig perdöntő erejűek voltak – és ez 2021-ben sem lesz másként. Először is, az adaptált szkripteknél győznie kell A nomádok földjének, különben nagyon könnyen elúszhat a fődíj. De nem csak erre lesz érdemes figyelni, hanem az eredeti forgatókönyvekre is, hisz ott kiderülhet, melyik film pancsolhat bele A nomádok… levesébe. Erre természetesen az Ígéretes fiatal nő és a Minari a legalkalmasabb. Bármelyik is nyeri ezt a kategóriát, az nagyon könnyen behúzhatja mellé a legjobb filmet is, hisz egy-egy színészük ott van a legesélyesebbek között.

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV

Nyerni fog: A nomádok földje
A Filmtekercs választása: (holtverseny) A nomádok földje ÉS The Father

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV

Nyerni fog: Ígéretes fiatal nő
A Filmtekercs választása: Ígéretes fiatal nő

Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő)

 

A SZÍNÉSZEK

Ahogy már sokszor, a négy színészkategória ismét két csoportra osztható. Az elsőben most a két mellékszereplő került: az első koreai színésznő, akit Oscarra jelöltek, Youn Juh-jung valószínűleg rajt-cél győzelmet arat majd miután egy rakás kritikai díj után a Színészek Céhe és a BAFTA is őt kiáltotta ki győztesnek. Daniel Kaluuya filmje túl későn érkezett ahhoz, hogy a kritikusoknál is dominálja a mezőnyt, ellenben azóta hibátlan a statisztikája ahhoz, hogy legalább egy díjhoz juttassa a Judas and the Black Messiah-t.

A főszereplők versenye már jóval képlékenyebb, még ha a férfiak kategóriája nem is tűnik annak.

A fájóan fiatalon elhunyt Chadwick Boseman lényegében ugyanolyan tarolással nyerhetne, mint Youn Juh-jung. De! Azt senki nem vitatja, hogy Boseman nagyot alakított, pont olyat, amire azt szokás mondani, hogy az élete alakítása. Anthony Hopkinsról azonban ugyanez elmondható, egy hosszú, sok-sok évtizedes karrier minden tapasztalatát beleadva építette fel – illetve le – karakterét. Bármilyen csúnyán is hangzik, Boseman egyetlen előnye a szentimentális faktor, ami mint láttuk, a BAFTA esetében nem működött. És mivel az Akadémiában most több a külföldi tag, mint eddig valaha, jogosan merül fel a kérdés, hogy Boseman mögött felépült-e egy olyan erős kultusz, mint mondjuk Hetah Ledger mögött? Nos, ezt csak 25-én tudjuk meg.

A hölgyeknél még kuszább a verseny: a kritikusoknál egy hajszállal Carey Mulligan vezette a rangsort, míg a Golden Globe-on Andra Day, a Színészek Céhénél Viola Davis, a BAFTA-n pedig Frances McDormand győzött, Vanessa Kirby mögött pedig egy nagy fesztiválgyőzelem áll. Ilyen előzmények után valószínűleg meg kell majd nézni a célfotót, mert mindenki mellett erős érvek szólnak: ha valaki, akkor Frances McDormand az, akiből gond nélkül csinálnának háromszoros Oscar-díjast, Viola Davis győzelme azonban történelmi pillanat lenne, hisz ő lenne az első fekete színésznő, akiből kétszeres győztes válna. Andra Day valós személyt játszik, ráadásul egy ikont, amit imád díjazni az Akadémia, az Ígéretes fiatal nő viszont van olyan erős, hogy a társaság akarja díjazni Mulligant.

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

Nyerni fog: Youn Juh-jung (Minari)
A Filmtekercs választása: Youn Juh-jung (Minari)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

Nyerni fog: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
A Filmtekercs választása: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ

Nyerni fog: Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő)
A Filmtekercs választása: Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő)

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ

Nyerni fog: Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)
A Filmtekercs választása: Anthony Hopkins (The Father)

Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

LEGJOBB RENDEZÉS

Teljesen mindegy, hogy alakul a többi kategória, ha egy rendező nyert két A-kategóriás fesztivált, a kritikusok díjainak többségét, a Rendezők Céhének díját, a BAFTA-t és a Golden Globe-ot, az az Oscart is meg fogja nyerni. Chloé Zhao nyerni fog. Pont.

Nyerni fog: Chloé Zhao (A nomádok földje)
A Filmtekercs választása: Chloé Zhao (A nomádok földje)

 

LEGJOBB FILM

Néhány éve azt mondtam volna, hogy ilyen felvezetéssel botorság lenne A nomádok földje ellen fogadni, ám a preferenciális szavazás bevezetése óta nagyon gyakran előfordul, hogy a rendezői kategóriát más film nyeri, mint a fődíjat. És az esetek többségében a klasszikus értelemben vett művészfilm szokta vinni a rendezőit, míg egy könnyebben emészthető, vagy inkább szerethetőbb film a fődíjat. Az nem kérdés, hogy A nomádok földje egy elismert film, de az igen, hogy szerethető film-e. Legalábbis annyira, hogy a szavazók többsége odategye a top háromba. Ha nem, valószínűleg két lehetőség marad, a Minari és az Ígéretes fiatal nő – az a két film, amelyek az össz jelöléseik alapján a legnagyobb támogatói réteggel rendelkeznek. Ezért írtam korábban, hogy döntő szerepe lesz az eredeti forgatókönyvnek: ha nyer a Minari, akkor azzal és a női mellékszerelő díjával gond nélkül mehet a fődíjért, azonban ha az Ígéretes fiatal nő nyeri, és viszi a női főszereplőt is, akkor az lesz A nomádok földje fő kihívója, aminek viszont vinnie kell az adaptált kategóriát. De jól van ez így, legalább lesz miért izgulni…

Nyerni fog: A nomádok földje
A Filmtekercs választása: Minari

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com