Magazin

Egy újabb magyar Oscar-díjas? – A díjszezon újoncai és nagy visszatérői

Onnan érkezhet a legújabb magyar Oscar-jelölés, ahonnan csak kevesen számítottak rá. Nagyon szorítunk, mert máskülönben elég papírforma lesz az év…

Mielőtt leleplezném a magyar reménységet, nézzük meg egy kicsit a rendezők és a színészek versenyét.

A rendezőknél az egyik legérdekesebb kérdés a sok közül, hogy a megannyiszor hoppon maradt és talán még többször semmibe vett Ridley Scott bekerül-e a végső ötbe, pláne, hogy két filmje (A Gucci-ház, Az utolsó párbaj) is több kategóriában Oscar-jelölésre esélyes. Nos, hogy az Akadémia megkönyörül-e a veterán filmesen, az még egy nehéz kérdés, hisz az idei verseny hemzseg a korábbi díjazottaktól és jelöltektől.

Annyi biztos, hogy jelen állás szerint egy nemzetközileg színes társaság gyűlik majd össze. Ebben szinte biztosan ott lesz a Velencében már rendezői díjat nyert új-zélandi Jane Campion (A kutya karmai közt) és az új filmjével a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját bezsebelő brit Kenneth Branagh (Belfast). A két nagy favorit nagy valószínűséggel majd az amerikai Paul Thomas Andersont (Licorice Pizza), a mexikói Guillermo del Torót (Rémálmok sikátora) és a kanadai Denis Villeneuve-öt (Dűne) kapja vetélytársul, de soha ne írjuk le Steven Spielberg (West Side Story) vagy Joel Coen (The Tragedy of Macbeth) erejét.

Titán

Ha pedig az Akadémia rendezői alosztálya idén is meglepetéssel készül és beszavazza egy idegen nyelvű film direktorát vagy egy valakit a „sötét lovak” közül – ami manapság nem olyan ritka –, akkor ott van nekik Pedro Almodóvar (Párhuzamos anyasorsok), esetleg Julia Ducournau (Titán) vagy Adam McKay (Ne nézz fel!).

A színésznőknél hasonló a helyzet, nagyjából a Licorice Pizza főszereplőnője, Alana Haim az egyetlen, aki némi vérfrissítést hozhat a sok, jól bevált név közé. Jó, persze a nála jóval esélyesebb

Kristen Stewart is Oscar újoncnak számít, de ő azért közel sem a semmiből érkezik majd a vörösszőnyegre a Spencer című alkotásért,

amelyben Diana hercegnő szerepével könnyen megkaparinthatja magát a díjat is. Ebben persze még beleszólhatnak páran, különösen Olivia Colman (Az elveszett lány), Nicole Kidman (Being the Ricardos) és Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye). De ott vár még a sorban Penélope Cruz (Párhuzamos anyasorsok) vagy Lady Gaga (A Gucci-ház), nem is beszélve az Aretha Franklint megformáló Jennifer Hudsonról (Respect).

Olivia Colman Az elveszett lány című filmben

A férfi főszereplők kategóriája enged be legritkábban újoncokat és ismeretleneket, és ez idén sem lesz másképpen. A legfőbb esélyesek között csupa olyan színész található, akik már párszor megkörnyékezték Oscart, vagy már nyertek is. A teniszcsillag Williams-testvérpár apját megformáló Will Smith (Richard király) mellett a teljesen új arcát megmutató Benedict Cumberbatch (A kutya karmai közt) és a Shakespeare-klasszikusnak némi vérfrissítést hozó Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth) a három fő favorit, de rajtuk kívül még egy sor nagy név kíván majd bejutni a végső ötösfogatba. Például a Cyranót aktualizáló Peter Dinklage, a dalra fakadó Andrew Garfield (tick, tick… Boom!), a komédiázó Leonardo DiCaprio (Ne nézz fel!), az igéző Bradley Cooper (Rémálmok sikátora), a divatot diktáló Adam Driver (A Gucci-ház) vagy a mindenféle problémákkal küzdő Javier Bardem (Being the Ricardos).

És akkor nézzük a legesélyesebb magyar versenyzőt, aki nem, nem a legjobb nemzetközi film mezőnyéből sétálhat végig a Kodak Színház vörös szőnyegén.

De nem ám, hanem a látványtervezők – vagy szebben mondva, művészeti rendezők – kategóriájában egy méregdrága hollywoodi alkotásért. A Dűnén dolgozó Sipos Zsuzsanna bizony ott van a nevezettek listáján, és mivel a jelek szerint ez a film lesz a technikai kategóriák egyik császára, szinte biztosra vehetjük Zsuzsanna jelölését is – sőt, magára a díjra is az egyik fő esélyes csapat tagja.

Dűne

A többség talán még nem ismeri a nevét, pedig Sipos Zsuzsanna nem csak hogy egy sor ismert alkotás díszletein dolgozott már, de a The Alienist egyik epizódjáért már elnyerte munkatársaival a látványtervezőket és díszletépítőket magába tömörítő legnagyobb amerikai szervezet, az Art Directors’ Guild rangos díját, de a korábbi munkái között van a Borgiák sorozat rengeteg epizódja, a Szárnyas fejvadász 2049, jövőre pedig a népszerű videojáték, a Borderlands filmváltozatának stáblistáján találkozhatunk majd a nevével.

***

A díjszezonhoz kapcsolódó további cikkekért kattints ide!

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com