Magazin

Oscar 2022: Kik fognak nyerni és kiknek kellene nyerniük?

88th Annual Academy Awards Nominations, Los Angeles, America - 14 Jan 2016

Újra nő nyeri a rendezői Oscart? Will Smith Oscar-díjas lesz? Talán végre Jessica Chastain is? Ezekre és még sok másra keressük a választ és persze szavaztunk is, hogy mi mely filmeket és alkotókat díjaznánk. Íme a tippjeink… és a reményeink.

Majdnem túl vagyunk (és reméljük, lassan végleg túl leszünk…) a második olyan díjszezonon, ami a COVID jegyében telt, és bár a világ mozijai nagyjából újra üzemelnek, a helyzet továbbra sem a régi. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a filmvilág épp mindenféle változásokon megy át; hogy mást ne mondjak, magát az Oscar-jelöléseket is a streaming szolgáltatók, a Netflix, az Apple vagy az Amazon dominálják

– és most arra is jó esély van, hogy a fontosabb díjak zömét el is vigyék.

Igazából túl sokat mögé látni még nem érdemes, bár azt mostanra már igyekszik világossá tenni a legtöbb filmszakmai szervezet, hogy a jó film, az jó film, a platform meg platform. Sokkal érdekesebb tendencia az Amerikai Filmakadémia nemzetközivé válása, hisz az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy soha ennyire nem volt nyitott a közösség a nem angol nyelvű filmekre. De a tendenciák helyett jöjjenek a konkrétumok…

A technikai- és a művészeti díjak

jó részének idén egy igazán nagy várományosa van, a Dűne. A legjobb rendezők közül végül kimaradt Denis Villeneuve alkotása egyértelmű éllovasa a „Legjobb hang”, a „Legjobb képi effektusok” és a „Legjobb művészeti rendezés” kategóriáknak – ez utóbbival egy újabb magyart, konkrétan Sipos Zsuzsannát juttatva Oscar-díjhoz. Ezeken kívül a „Legjobb filmzene”, a „Legjobb operatőr” és a „Legjobb vágás” díjaira is jó esélye van a Dűne alkotóinak, igaz, ezekben a kategóriákban szorosabb lehet a verseny. A legnagyobb ellenfél mindegyikben A kutya karmai közt lesz. Ugyanakkor a „Legjobb kosztümtervezés” esetében a Dűne lehet, ami megszorongatja az éllovas Szörnyellát, míg a „Legjobb maszk” kategóriában ugyanezt teheti a jelenleg legnagyobb esélyesnek tartott Tammy Faye szemei című film sminkmestereivel.

Dűne

Egy szó mint száz, mire a ceremónia véget ér, valószínűleg a Dűne lesz a díjat besöpört filmalkotás, de a fődíjra valószínűleg ez sem lesz elég.

Az animációs filmek versenye

már nem ilyen egyértelmű, bár az is igaz, hogy az Oscart nem igazán szokta elveszíteni a Pixar. Idén azonban az animációs szakma krémje, az Annie zsűrije nem a Pixar legújabb munkáját (Encanto), hanem A Mitchellék a gépek ellen című Netflix-produkciót díjazták és azt se feledjük, hogy itt is ringbe száll a Menekülés, ami az Oscar története során először szerzett jelölést animációs filmként, dokumentumfilmként és nemzetközi filmként egyaránt.

A Filmtekercs tippje: Encanto
A Filmtekercs választása: Menekülés

Menekülés

A nemzetközi filmek mezőnyébe

ugyan három olyan produkció is akad, ami ezen a kategórián kívül máshol is szerzett jelölést – a fentebb említett Menekülés mellett ilyen A világ legrosszabb embere és a Vezess helyettem –, szóval normál esetben ez egy nyílt verseny is lehetett volna. Csak hát a japánok versenyzője, a Vezess helyettem a legjobb film címéért is küzd, ilyen feltételek mellett pedig még soha semmi nem veszítette el ezt a kategóriát.

A Filmtekercs tippje: Vezess helyettem
A Filmtekercs választása: A világ legrosszabb embere

Vezess helyettem

A színészek két kategóriáját

lényegében tekinthetjük ugyanilyen lefutott versenynek. Habár a szezon elején még úgy tűnt, Benedict Cumberbatch pazar alakítása majd bele tud szólni a versenybe, de ahogy telt az idő, úgy halmozta a fontosabbnál fontosabb díjakat a két teniszcsillag Williams-lány édesapját a Richard király című filmben megformáló Will Smith, hogy mostanra szinte vetélytárs nélkül maradt.

A férfi mellékszereplőknél ugyanez a helyzet és a „károsult” most is A kutya karmai közt, melyből Kodi Smit-McPhee megállíthatatlanul gyűjtögette a kritikusok díjait, majd a szezon második felében fordult a kocka és a CODA Troy Kotsurja tört az élre, és valószínűleg ezt a pozícióját meg is tartja vasárnap estig.

A Filmtekercs tippjei: Will Smith és Troy Kotsur
A Filmtekercs választásai: Benedict Cumberbatch és Kodi Smit-McPhee

Richard király

A színésznők versenye képlékenyebb,

legalábbis ami a főszereplők mezőnyét illeti. Mert hát a női mellékszereplő kategória valószínűleg rég lefutott már, Ariana DeBose ugyanazért a karakterért állhat majd színpadra, amelyért hatvan esztendővel ezelőtt a legendás Rita Moreno már nyert egy Oscart a West Side Story-ért.

A főszereplőknél annyival nyitottabb a verseny, hogy az öt jelöltből négy nyert már fontosabb díjakat, és bár a Színészek Céhe Jessica Chastaint választotta legjobbnak a Tammy Faye szemeiért, a versenybe még beleszólhat Olivia Colman (Az elveszett lány), Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) vagy Kristen Stewart (Spencer) is. És bár úgy tűnik, Chastainnek áll a zászló, valószínűleg ez lesz az est egyik legizgalmasabb pillanata.

A Filmtekercs tippjei: Jessica Chastain és Ariana DeBose
A Filmtekercs választásai: Kristen Stewart és Ariana DeBose

West Side Story (2021)

A legjobb rendező

kategória idén sem túl izgalmas, még annak ellenére sem, hogy sikerült feltölteni öt tényleg izgalmas rendezői munkával. De hát Jane Campion mindent megnyert már idén, vagyis az évszázad sokkja lenne, ha nem ő állhatna színpadra A kutya karmai közt című alkotásáért.

A Filmtekercs tippje: Jane Campion
A Filmtekercs választása: Jane Campion

A kutya karmai közt

A két forgatókönyvírói kategóriát

nem véletlenül hagytam a végére, ha van eszük, a show rendezői ugyanezt teszik majd – legalábbis az adaptált forgatókönyvet biztosan oda lesz érdemes pozicionálniuk, hisz valószínűleg azon múlik majd az est fődíja. Ha azt a CODA nyeri, az utolsó borítékig izgalmas lesz a ceremónia, de ha nem, akkor a Netflix örülhet, mert akkor az isten se veszi el a fődíjat Campion filmjétől.

Az eredeti forgatókönyvek mérkőzése még izgalmasabb, bár annak közel sincs ekkora tétje. A Licorice Pizza, a Belfast és a Ne nézz fel! egyaránt begyűjtött pár díjat, így igazából bármelyikük neve előkerülhet a borítékból, bár most az tűnik a legvalószínűbb verziónak, hogy az Akadémia végre elismeri a már sok éve Oscar-várományos Paul Thomas Andersont.

A Filmtekercs tippjei: CODA és Licorice Pizza
A Filmtekercs választásai: A világ legrosszabb embere és Dűne

CODA

És végül a legjobb film,

amit fentebb kicsit elspoilereztem. De a lényeg ugyanaz, ez itt és most két film versenye. Vagy A kutya karmai közt és a Netflix, vagy a CODA és az Apple+ stábja örülhet és vonulhat színpadra. És a legszebb az egészben, hogy ez lényegében csap alig egy hete van így. Történt ugyanis, hogy A kutya karmai közt végigtarolt mindent, de aztán jöttek a sötét fellegek. Először is, a Színészek Céhe nem jelölte a filmet a legjobb színészgárda díjra, amit aztán végül nagy meglepetésre a CODA nyert.

És a CODA nyerte a Producerek Céhének díját is, az egyetlen olyan díjat, amit pontosan ugyanazzal az eljárással választanak, mint az Oscart. A preferenciális szavazás, mert hogy erről van szó, lényege, hogy a szavazók nem csak egy filmet jelölhetnek meg, hanem az összes jelöltet rangsorolhatják. És ha egy film nem ér el azonnal abszolút többséget, a szavazatszámlálók elkezdik eliminálni a legkevesebb első helyes voksot gyűjtőket. Ezeken a lapokon megnézik, mi áll a második helyen, majd ha így sincs többség, tovább eliminálnak, míg végül valamelyik film el nem éri a többséget.

Vagyis, nem az a lényeg, hogy valamit a legtöbben első helyre rakjanak. Hanem az, hogy azok is szeressék, akik nem azt választanák első helyre.

És ha már a populáris hatást nézzük, akkor rögtön látjuk, miért a CODA kerül előtérbe, mint A kutya karmai köztnél jóval szerethetőbb és azonosulhatóbb (mondjuk nem feltétlenül jobb) alkotás. Ez persze nem azt jelenti, hogy a meccs lefutott, hisz az Akadémia például épp tavaly nem tartott a könnyebb úttal, szóval bármi lehet. Csak figyeljétek a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriát!

A Filmtekercs tippje: CODA
A Filmtekercs választása: Dűne

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com