Magazin

Oscar nélkül az élet – Remek színészek, akik sosem kaptak még Oscart

gilbert grapeNagyszerű színészek, akik régóta derekasan helyt állnak Hollywoodban, mégsem kaptak Oscart. Eddig. Vajon mi az oka annak, hogy Brad Pitt komódján még nem díszeleg ott a szobor? Miért nem díjazták még Tom Cruise munkáját? Persze, tudjuk, nem a díjak számítanak, hanem a remek szerepek, de akkor is rémesen bosszantó lehet, ha elhúzzák az orrod előtt a mézesmadzagot, aztán pofára esel. Pláne ha ez időről időre megismétlődik. Az alábbi tíz színésszel éppen ez történt, de amíg Oscar van, reménykedünk.

Tom Cruise

Az 1990-es Oscar-gálára a Született július 4-én című filmben nyújtott alakításáért jelölték, de végül Daniel-Day Lewis nyert A bal lábammal. Hét évvel később a Jerry Maguire főszerepéért kapott jelölést, ám ekkor Geoffrey Rush vitte haza a díjat a Ragyogj! című filmért. Nem csak főszerepekért jelölték, de a Magnólia mellékszerepét is elég jónak tartották ahhoz, hogy bekerüljön az öt közé, viszont 2000-ben is csalódnia kellett, mert akkor Sir Michael Caine nyert az Árvák hercegével.

Ed Harris

Ed Harris azok közé a színészek közé tartozik, akik főleg mellékszerepeket kapnak. Ennek is köszönhető, hogy négy Oscar-jelöléséből hármat mellékszerep megformálásáért kapott. 1996-ban Kevin Spacey vitte el előle a díjat a Közönséges bűnözőkben nyújtott alakításával – ekkor Harrist az Apollo 13-ért jelölték. Három évvel később, amikor a Truman Show című filmmel versenyzett, James Coburn kapta a díjat a Kisvárosi gyilkosságért. 2003-ban pedig Chris Cooper gazdagodott egy szoborral, Harris pedig megint hoppon maradt, pedig a nagyszerű Az órákkal indult. Egy alkalommal jelölték a legjobb főszereplő kategóriájában is, a Pollock című filmmel. Habár kétség sem férhet hozzá, hogy fantasztikusan alakította a zilált életű festőt, a díjat Russel Crowe-nak ítélték a Gladiátorért.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCapriót már egészen fiatalon jelölték Oscarra, akkor a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításáért. Ezt akkor nem kapta meg, helyette Tommy Lee Jonest jutalmazták a Szökevényért. A következő jelölésére viszont 11 évet kellett várnia, 2005-ben az Aviátorért jelölték, akkor Jamie Foxx nyert a Ray című filmmel. 2007-ben aztán a Véres gyémánt  főszerepének sikeréért izgulhatott, ám ekkor sem jött össze, helyette Forest Whitaker gazdagodott egy szoborral. És végül az idei átadón sem neki ítélték az Oscart, hiába őrültködte végig A Wall Street farkasát. Még szerencse, hogy ilyen fiatal, és valószínűleg még számos lehetősége lesz arra, hogy nyerjen.

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer az egyik legismertebb hollywoodi színésznő, habár már régóta nem kapott igazán figyelemre méltó filmszerepet. Ami érdekes viszont, hogy akkor sem kapta meg az Oscart, amikor igazán a pályája csúcsán állt. A Veszedelmes viszonyokban nyújtott teljesítményéért jelölték a legjobb mellékszereplő díjára, de végül Geena Devis ment haza Oscarral. A kilencvenes években pedig kétszer is jelölték a legjobb női főszereplő díjára, egyszer az Azok a csodálatos Baker fiúk című filmjéért, egyszer pedig A szeretet földjéért, ám ezeket sem váltotta díjra.

Veszedelmes viszonyok

Brad Pitt

Csakúgy, mint a többiek esetében, Pittet sem feltétlenül a legjobb szerepeiért jelölték a díjra. Sem a Benjamin Button különös élete, sem a Pénzcsináló nem hozta el számára a díjat – helyette Sean Pennt, majd Jean Dujardint jutalmazták. A legjobb mellékszereplő díjára is jelölték egyszer, a 12 majomért, de akkor Kevin Spacey nyert.

Joaquin Phoenix

Phoenix eddig három jelölést kapott, egyszer a Gladiátorért, később A nyughatatlan főszerepéért, majd tavaly a The Masterért. Vitathatatlan, hogy mindhárom alakításáért megérdemelte volna a díjat, de hát az Akadémia megint csak máshogy döntött.

A nyughatatlan

Glenn Close

Glenn Close-t hatszor jelölték Oscarra, de egyszer sem kapta meg. A Végzetes vonzerő, a Veszedelmes viszonyok és az Albert Nobbs főszerepeiért kapott jelöléseket, de végül Cher, Jodie Foster és Meryl Streep alakítását jutalmazták. A 80-as években három mellékszerepéért is jelölték: a Garp szerint a világ, A nagy borzongás és az Őstehetség egy-egy szerepe is hozhatott volna neki díjat, de nem így történt.

Végzetes vonzerő

Johnny Depp

Habár már elég régóta a pályán van, először a 2004-es Oscar-gálán izgulhatott azért, hogy megkapja-e a szobrot. Ekkor Jack Sparrow megformálásáért jelölték, de végül Sean Penn nyert a Titokzatos folyóval. Egy évvel később az  Én, Pán Péter című filmjével került az öt közé, ám ekkor Jamie Foxx kapta a díjat Ray Charles megformálásáért. Ezzel azért nem nagyon lehetne vitatkozni. Legutóbb pedig a Sweeney Todd címszerepével indult harcba, de ez is kevésnek bizonyult Daniel-Day Lewissal szemben.

Julianne Moore

Négyszer is jelölték, de egyszer sem kapta meg a díjat. Még a 90-es évek végén, a legendás Boogie Nights mellékszerepéért terjesztették fel, ám akkor Melanie Griffith nyert. Aztán a 2000-es évek elején az Egy kapcsolat vége című filmjéért jelölték, ekkor Hillary Swank előzte be. A 2003-as gálán pedig duplán izgulhatott, hiszen jelölték a Távol a mennyországtól főszerepéért, illetve Az órák mellékszerepéért. Kicsit ironikus, hogy egyiket sem kapta meg, ráadásul Az órákbeli partnere, Nicole Kidman vitte el a legjobb főszereplőnek járó díjat.

Edward Norton

Kétszer is jelölték a 90-es években, egyszer a legjobb mellékszereplő, egyszer pedig a legjobb főszereplő díjára, de egyiket sem nyerte meg. A Legbelső félelemben nyújtott alakítása végül kevésbé bizonyult sikeresnek, mint Cuba Gooding Jr. játéka a Jerry Maguire című filmben, a hírhedt Amerikai história X Derekjeként pedig Roberto Benignivel szemben veszített.

Amerikai história X

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com