Magazin

Öt nagyszerű sci-fi, ingyen a neten

5 sci-fi rövidfilm

5 sci-fi rövidfilm2013-at a sci-fi évének kiáltották ki… de ha nem elégszel meg havonta egy mozis alkotással (és miért tennéd?), elég ránézned a netre. Hihetetlen kisfilmek várják, hogy felfedezd őket. Íme öt!

A Filmtekercs sorozatot indított, hogy a net mélyéről kibányásszuk a legszebb kincseket: amatőr (és kevésbé amatőr) alkotók vászonra illő rövidfilmjeit. Egyszer már témánk volt a sci-fi, de a szcéna kimeríthetetlen… Hangszórót be, függönyt össze: jönnek a filmek!

 

 

R’ha

A mesterséges és a természetes intelligencia csap össze ebben a szemkápráztató rövidfilmben. Az „ember” és a gép háborújának örök témájában nem ez a legeredetibb alkotás, de azért sajátos színt visz a kérdésbe, és elég tehetségesen teszi ahhoz, hogy a film a puszta vizualitáson túl is érdekes legyen.

A hatperces R’ha egy Kaleb Lechowski nevű elsőéves tanuló szóló projektje (Mediadesign Hochschule, Berlin): hét hónapon át dolgozott rajta napi tíz órában. Impresszív? Nos, ha hihetünk a FAQ-nak, Kaleb épp a R’ha egész estés változatát készíti elő. És ha minden igaz, Rick McCallum volt Lucasfilm-igazgató, a második Star Wars-trilógia producerének vezetésével.

Köszönjük a tippet Sztripszky Márk olvasónknak!

The Device

Rövid, frappáns, humoros. Így kell kisfilmet gyártani: csak semmi időhúzás és semmi kegyelem! Ebben a szövegtelen filmben mindent világossá tesz a puszta ábrázolás; láttató erő és feszes narratíva tekintetében példát mutat a többinek.

Meg fekete humorban. Az ember csak vigyázzon a sci-fi kütyükkel.

Claude Lee Sadik egy Belgiumban és Nagy-Britanniában dolgozó, Manchesterben tanuló filmes. A projekten többen is dolgoztak, de azért egy nyolcfős csapat még mindig nem sok ezért a produkcióért, ha meggondoljuk, hogy kevesebb mint négy percben köröket ver a Hipervándorra

True Skin

Nem találok szavakat. Micsoda látványvilág! A True Skin a cyberpunk szerelmeseinek testet öltött nedves álma, ami a grafikát illeti – ami a történetet, nos, legyünk nagyvonalúak és feledkezzünk el róla. Miért ne tehetnénk? Ezzel a látvánnyal még a nagyvásznon is megbocsátanánk a film hiányosságait, nem hogy apró monitoron.

Stephan Zlotescu, a new yorki Pratt Institute volt növendéke megütötte a főnyereményt az alkotásával. A Warner Brothers stúdió már dolgozik a True Skin nagyfilm forgatókönyvén (nos, jó munkát), és az egész estés filmet is Zlotescu rendezi majd.

Airlords of Airia

Egy újabb látványdarab. Ezúttal a steampunk rajongói örvendezhetnek. A gyönyörű Airlords of Airia olyan viktoriánus-gőzmeghajtású csodákkal kápráztat el, hogy az ember mindjárt indul ötórai teát forralni csak a feeling kedvéért, de ami a sztorit és az amatőr színészeket illeti – háát, ha ezt komolyan gondolják, akkor kikapcsolt hanggal fogom nézni az egész estés verziót.

Mert persze, hogy szeretnének gyártani olyat is. A kisfilm eleve csak ízelítő. Dirk Müller német alkotó közösségi finanszírozás útján szeretné előteremteni a szükséges összeget. Ha be akarsz szállni, itt teheted. Sok sikert, Müller úr, de az első eurocenteket forgatókönyvíróra költse!

Tears of Steel

Ha megszállott egyének és kis csoportok helyett maga a Blender Institute fog filmgyártásba, valami ilyesmit várunk tőlük. A népszerű ingyenes 3D-animációs szoftver gyártói természetesen a programot demózzák a Tears of Steellel is, de ahelyett, hogy csak a grafikával törődtek volna (ó, micsoda grafika…), összehoztak egy minden tekintetben kitűnő darabot.

Az amsterdami készítők teljesen ingyenes és szabadon terjeszthető, módosítható formában tették közzé a kisfilmet (el is készült már kínai átirata). DVD vásárlásával támogathatod őket, ha akarod, de egyébként nem kell félteni az intézetet: e projekt első számú finanszírozója például a Google volt.

És feltűnt, milyen örvendetes számban jelentek meg a színen európai alkotók?

Tetszettek a filmek? Javasolj többet! Nemsokára érkezik a cikksorozat következő része is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com