Magazin Papírfény

Patrick Süskind: A parfüm – Egy gyilkos története

Szörnyű hibát követtem el, amikor reggeli közben kezdtem neki Patrick Süskind regényének. Felkavarodott a gyomrom. Be is csuktam gyorsan, mert a piritósom meggyőzőbb volt. Késõbb ismét nekiveselkedtem, ezek után már nem volt falat, ami visszatarthatott volna A parfümtől.


Hirdetés

Bár az egész olvasás alatt ellentétes érzelmek kavarogtak bennem – undor és csodálat váltogatta egymást oldalról oldalra –, mégsem tudtam letenni a titokzatos német szerző regényét. A könyv egy különös fiatalember, a XVIII. században élt Jean-Baptise Grenouille történetét meséli el. A fiú, akinek nincs saját szaga, a világot illatok lenyomataként éli meg. Egész életében arra törekszik, hogy egy tökéletes parfümben ragadja meg a szépséget ez által csikarva ki az emberek szeretetét – műve elkészítéséhez pedig még a gyilkosságtól sem riad vissza. A történet a maga bizarr valóságában bizonyára megosztja olvasóit – azt azonban mindenkinek el kell ismernie, hogy Patrick Süskind döbbenetesen érzékletesen tárja elénk a XVIII. századi Franciaországot annak minden illatával. Egy történetnek nincs szaga – Süskind meséje azonban messziről illatozik, messziről szaglik, egyik oldalon facsarja az orrunk, másikon szinte magunkhoz emelnénk a könyvet, hogy még jobban érezhessük illatát. Nem csoda, hogy a regényt több mint 40 nyelvre fordították le, csaknem 20 millió példányban vásárolták meg, és a német Nagy Könyv legsikeresebb német nyelvű regényének szavazták az olvasók.

Patrick Süskind: A parfüm – Egy gyilkos története
Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2006

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!