Magazin Papírfény

Réges-régen, egy messzi-messzi látványtervben – Phil Szostak: Star Wars: Az ébredő Erő világa

star_wars_ebredo_ero_2-legacy-sequel

star_wars_az_ebredo_ero_vilagaA Csillagok háborúja vizuális újjáformálását követi nyomon a Lucasfilm művészeti részlegének szemszögéből ez a lélegzetelállító illusztrációgyűjtemény. A legelső ötletektől kezdve láthatjuk ennek a távoli galaxisnak a fejlődését és alternatív terveit Az ébredő Erő filmhez készült látványterveken keresztül.

Mi lesz a világgal az alkotója nélkül? Igazi, nietzschei gondolat: milyen lehet a Csillagok háborúja Georges Lucas nélkül? Megálmodta, majd magára hagyta a több nemzedéket meghódító űreposzt, hogy egy fiatalabb generáció tovább vihesse az örökségét. A Lucasfilm fel akarta frissíteni a szériát az új alkotók saját elképzeléseivel, de nem akarta elveszteni a Csillagok háborúja klasszikus hangulatát. A másolás és a túlzó elrugaszkodás közötti vékony mezsgyén kezdték el a tervezést, Lucas segítő figyelme nélkül.

Kathleen Kennedy producer vezénylésével, J.J. Abrams rendező elképzelései alapján haladt a közel hároméves alkotási folyamat. Olyan művészek kezdtek dolgozni az új film látványvilágán, mint Rick Carter látványtervező (Avatar, Jurassic Park), továbbá neves múlttal rendelkező tervezőművészek, akik az új Csillagok háborúja trilógiában vettek részt, vagy az Avatar és a Star Trek-filmek készítésében is. Amerikában és Európában egyaránt folytak a munkálatok, éjjel-nappal. A vizualisták első elképzeléseitől kezdődik az album „története”, és bepillantást enged a háttérfolyamatokba egészen az utómunkálatok kezdetéig.

star_wars_az_ebredo_ero_vilaga_1Lépésről lépésre született újjá a galaxis: a régi hősök megőszült alakjai, az új karakterek egyre jobban kirajzolódó sziluettjei tűntek fel. Új bolygók alakultak ki: egy kietlen planéta – akár a Tatuin –, csak itt a homokból csillagrombolók roncsai meredeznek. Egzotikus helyek, egy bűnös várossal, a Csillagok háborújára jellemző galaktikus lebujjal, furcsábbnál furcsább lényekkel megtöltve. A Halálcsillagnál is hatalmasabb fegyver elképzelései, a legapróbb részletekig megtervezett űrhajók, bázisok és jelmezek hada. Közben pedig egy rejtélyes és sötét karakter kezdett testet ölteni az árnyékban: a jedigyilkos.

star_wars_az_ebredo_ero_vilaga_2A művészeti részleg főbb alkotóinak a visszaemlékezései és a látványtervekhez fűzött kommentárjai keltik életre a képeket. Az eredeti filmek legendás tervezőművészeinek,  Ralph McQuarrie-nek és Joe Johnstonnak a festményei alapoztak meg minden elképzelést. Az új művészek elárulták, melyik régi díszlet vagy jelmez inspirálta őket, esetleg melyik filmtörténeti alkotásban látott jelenet mozgatta meg őket rajzolás közben. Például egy skót vár vagy a második világháború adta az ötletet a számukra. A díszletek és jelmezek elkészítésével és a jelenetek felvételi ütemezésének bonyodalmaival pedig teljesen kialakult a már ismert film látványvilága. Kylo Ren maszkjának tervezése vagy BB-8 gömbölyded formájának fejlődése a szemünk előtt zajlott le fázisról fázisra.

star_wars_ebredo_ero_2A kihívásokkal és akadályokkal teli út és az erőltetett tempó ellenére a képek árasztják magukból a nosztalgikus miliőt, remekül ötvözve a lenyűgöző újításokkal. Végig megőrizték a régi filmek szellemiségét, a jó és a rossz örök harcát a spirituális és anyagi világban megjelenő küzdelmével együtt. Megragadják azt, amit a Csillagok háborúja folytatásai és animációs sorozata eddig is képviselt: az univerzum tágítását, újabb fajok és bolygók megismerését.

Hihetetlen, hogy mennyi energia és fantázia él az album lapjain, és ehhez képest a filmen alig köszön vissza egy része ennek az intergalaktikus fantáziabirodalomnak. Az elképzelések alternatívái egy-egy újabb kalandra hívják az olvasót, amelyeket szívesen látott volna viszont a vásznon is. Ami mégis átszivárgott a kész műbe: a mélységbe vesző űrbázis-aknák sötétsége, a sivatagba süllyedt csillagrombolók gigantikussága, még az Ezeréves Sólyom rozoga hajtóművei is árasztják az Erőt. Ezekkel visszatértek ahhoz a természetes és grandiózus stílushoz, amely az eredeti Csillagok háborúját különlegessé tette.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.