Magazin Papírfény

Philip K. Dick: Kamera által homályosan

scannerJó pár Philip K. Dick könyvön vagyok túl, a szerző egyike nagy kedvenceimnek. Gyanútlanul vettem kezembe a Kamera által homályosant, amitől egy újabb csavaros sci-fi történetet vártam. Legnagyobb meglepetésemre azonban egy egész másfajta mese fogadott. Bár alapvetően vannak fenntartásaim a kábítószeres sztorikat illetően, ez nemcsak egyike a legjobbaknak, amit valaha olvastam, hanem a Philip K. Dick regények közül is kiemelkedik.


Hirdetés

Philip K. Dick a science-fiction egyik igazi klasszikusa, egyik legizgalmasabb műve, a Kamera által homályosan azonban nem sorolható kifejezetten a tudományos-fantasztikum műfajába. Jóllehet, a regény egy nem túl távoli jövőben játszódik, és megjelennek benne a mai ember számára még talán elképzelhetetlen eszközök, ez a környezet csupán hátteret ad egy minden időben aktuális történetnek. A könyv utószavából kiderül, hogy a szerző személyes kábítószeres élményeiből merített a regény írásakor, a karaktereket pedig közeli barátairól mintázta. Talán pontosan ez a személyes érintettség az, ami miatt igazán őszintének tűnnek K. Dick szavait, és ami miatt, úgy érezzük, hogy valóban így fest a drogosok élete, ezek a gondolataik, a félelmeik, a vízióik és az álmaik.

A történet szerint Bob Arctor az állam beépített embere, aki drogosok között élve próbál eljutni a mindenkit függésben tartó H-anyag előállítójához. Mivel egy különleges, úgynevezett maszkafander nevű álruhának köszönhetően még megbízói sem ismerik kilétét, így azok saját maga megfigyelésével bízzák meg. A kábítószeresek között élő Bob lassan maga is függővé válik, és ahogy a kamerák felvételein saját életét nézi, lassan darabjaira esik szét a személyisége. Arctor belső drámája már önmagában is nagyon izgalmas, de Philip K. Dick egy végső csavarral képes új megvilágításba helyezni azt, értelmet adva hőse látszólagos szélmalomharcának. Ettől nagyszerű ez a történet, ettől nagyszerű maga Philip K. Dick.

Philip K. Dick a rendezők egyik kedvence, megannyi művébõl készül már filmes feldolgozás. Legutóbb Richard Linklater forgatott remek animációs filmet a Kamera által homályosan történetéből Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson és Winona Ryder főszereplésével.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!