Magazin

Pihent(ető) komédia – Zonad

A nagy munka után jár a pihenés még az Oscar-díjas rendezőknek is. Az Egyszer után Kieran és John Carney is kifújta a fáradt gőzt, s ahogy sokan mások, ők is az ökörködést választották feltöltődésül. Nagy szerencsénkre a poénkodást Peter Robertson kamerája is megörökítette.

Bizony, bizony nagy szerencse ez, mert így 75 perc garantált mulatozásban lehetett részünk nekünk is. A Zonad a rendezőpáros egy korábbi rövidfilmjének felturbózott verziója – ilyen esetekben talán fennáll a veszély, hogy nem lesz elég poén kitölteni a játékidőt, ez esetben azonban nem maradtunk egyetlen percre sem kacagás nélkül. Természetesen ehhez az is kellett, hogy a testvérpár jó érzékkel vegye feszesre a tempót: a nem túl hosszú játékidő pont elegendő arra, hogy jól átmozgassuk nevetőizmainkat. A film erősen kultgyanús – legyen elég annyi, hogy két nóta is elhangzik teljesen abszurd körülmények között.

A történet már önmagában teljesen agyament: a Cassidy család eszméletlenül talál nappalijuk padlóján Zonadra (Simon Delaney), aki azt állítja magáról, hogy űrlény. Az idegenekkel való találkozásra kiéhezett család meg is kajolja a dumát, Zonad pedig szép lassan családtaggá válik. Meglepő könnyedséggel alkalmazkodik a földi körülményekhez – egymás után dönti az ingyensöröket és a felkínálkozó lányokat – nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen valójában egy rehabról megszökött alkoholista. Az első probléma akkor adódik, mikor feltűnik vele menekült társa is, aki rögtön felismeri a helyzetben rejlő lehetőségeket, és még nagyobb hazugságokkal szorítja háttérbe Zonadot. A helyzet akkor alakul csak igazán kritikussá, mikor megérkezik kezelő doktoruk is…

Zonad igazi opportunista, őrült egy figura, akit azonban nem tudunk nem szeretni. De nem ő az egyetlen. A film végére még a kezdetben negatívnak tűnő szereplőket is megkedveljük esetlenségükért – köszönhető többek között az őket életre hívó remek szereplőknek. A nagyszerű színészekkel előadott szuper kis sztorit azonban valami más teszi abszolút szerethetővé: a két rendező tobzódik a filmes helyzetek és eszközök kifigurázásában. A ötvenes évek Amerikájának happy family-je, az inváziós sci-fiket idéző bevezető vagy például a szökés dokumentarista ábrázolása szebbnél szebb példák erre. De kár is lenne lelőni többet, mert a Zonad legnagyobb erőssége éppen az, hogy épít a néző korábbi filmélményeire: ahogy egyre több és több parodisztikus elemet ismer fel, annál jobban kedveli a filmet.

Zonad
színes, ír vígjáték, 75 perc, 2009

rendező: Kieran Carney, John Carney
forgatókönyvíró: Kieran Carney, John Carney
zeneszerző: Brian Byrne
operatőr: Peter Robertson
producer: Ed Guiney
vágó: Paul Mullen

szereplők:
David Murray (Benson)
Bernie Butler (helyi nő)
Janice Byrne (Jenny Cassidy)
Simon Delaney (Liam Murphy / Zonad)
Donna Dent (Mary Cassidy)

IMDb-átlag: 4,9

Címkék
Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya