Magazin

Kezdőknek és haladóknak – Pókember képregények

POKEMBERMilyen fickó Pókember? Mókamester, aki mindenből viccet csinál? A családjáért felelős férfi? Tini, aki csak figyelemre vágyik? A világ megmentője? Talán azért lehetett a világ egyik kedvenc szuperhőse, mert Peter Parker mindez egy személyben.

Stan Lee és Steve Ditko 1962 augusztusában indították útjára Pókembert a Marvel Comics Amazing Fantasy című füzetében. A sugárfertőzött pók csípésétől emberfeletti tulajdonságokat szerző középiskolás története teljesen újszerűnek hatott a korban, amikor született, hiszen az olvasóközösséget is erősen érintő tinédzserkori problémákat is bemutató képregény sokkal emberibb oldalról mutatta be a szuperhőst, mint azt bármelyik más füzet tette. Napjainkban nincs még egy olyan álruhás igazságosztó, aki annyira népszerű lenne, mint ő – jelenleg hat párhuzamos képregény sorozatban szerepel, meghódította a könyvek, a tévé és a mozi világát is. A csodálatos Pókember első két részét is jegyző Sony a hacker-botrány és a második rész elégtelen fogadtatása miatt átadta a jogokat a Marvelnek, de úgy néz ki, a stúdió mégiscsak részt vesz a 2017 július 28-án debütáló következő kalandban. Mielőtt azonban ismét önálló sztorival rukkolna elő, a reméljük ismét Andrew Garfield megformálásában színre lépő Pókembernek a szupergonosz ellenségekből feálló Baljós hatossal kell majd felvennie a harcot.

movies-the-amazing-spider-man-2-explosionAddig is azonban, amíg az újabb filmes adaptációra várunk, érdemes megnézni, mit kínál a magyar képregénypiac, ha Pókemberről van szó. Magyarországon először 1989-ben, a Semic Interprint Kiadó jóvoltából olvashattunk Pókember történeteket, később a Panini Comics és a Míves Céh is megjelentetett jó pár sztorit.

Idehaza jelenleg a Kingpin Kiadó felügyeli Peter Parker ügyeit, két sorozatban, a Hihetetlen Pókemberben és a Peter Parker Pókemberben követhetjük nyomon pókhaver kalandjait. Azoknak akik korábban nem olvastak Pókember füzeteket, érdemes egy különszámmal kezdeni, ami rendszerint egy teljes történetet közöl. Ilyen a Pókember: Jean Dewolff halála és a A hihetetlen Pókember – Az új Bosszú Angyalai? is. Két teljes, egész történet – Pókember két tökéletesen különböző arcával. 23991sA Jean Dewolff halála igazi Pókember történeti csemege. Az eredetileg négy részben megjelent történet Peter David 1985-ös munkája, mely nemcsak a Peter Parkernek, de alkotójának – aki ekkor dolgozott először a képregényen – is átütő sikert hozott. Jean Dewolff rendőrkapitány karaktere 1976-tól volt visszatérő szereplője a Pókember történeteknek, halála – melynek kinyomozása áll a füzet középpontjában – nemcsak váratlan, de egyenesen megdöbbentő fordulat volt. De hol abban a drámai hatás, ha olyasvalaki hal meg, akiben nincsenek lehetőségek? Olyan, akit az olvasók utálnak?” – írta David a kiadói döntésről. Az eredmény nem maradt el, a Jean Dewolff halálát máig Peter David egyik legjobban sikerült munkájának tartják, melyet sok másik követett – többek között a Hulk sorozat megújítása is.

A képregény történeti jelentősége egyértelmű, mai szemmel olvasva mégsem teljesen meggyőző. A rajzstílus a nyolcvanas években megszokott, a panelhasználat a legátlagosabb, a humor elég együgyü. A Rich Buckler alkotta képek a történet szolgálatában állnak, és semmilyen művészi ambíciót nem mutatnak. S bár többen úgy vélik, Peter David a rendőri korrupció ábrázolásával politikai felhangot is adott történetének, én úgy vélem, mindez annyira jelzésértékű, hogy a füzet egyetlen igazán érdekes vonulatát végül csak Fenegyerek szerepeltetése adja. Mindezek ellenére nem vetném el, hogy ajánljam a Jean Dewolff halálát, pont a komplexitás hiánya miatt lehet remek beugró” füzet kezdőknek vagy fiatalabbaknak.

hp2_b1Van azonban a Kingpin tarsolyában a hardcore képregény fanoknak is csemege. A hihetetlen Pókember – Az új Bosszú Angyalai? már a kor hangján szól, és a legelvetemültebbeknek is remek szórakozást kínál. Az eredetileg 2005-ben, hat részben megjelent történetben Pókember csatlakozik a Bosszú Angyalaihoz, hogy közösen vegyék fel a harcot az új erőre kapó Hidrával. J. Michael Straczynski történetében egy igazi nagyszabású összeesküvéssel van dolguk a szuperhősöknek – Pókember éleslátására van szükségük, hogy megmenthessék a világot. A sztori remek és – ami igazán izgalmassá teszi – rendkívül emberi. Parkernek nem csak a külső ellenséggel, hanem saját testével is meg kell küzdenie, miközben a szeretteit is meg kell óvnia. Mike Deodato rendkívül dinamikus rajzai, egész vagy akár két oldalas képei, a paneleken kinyúló finomságai méltó külsőt adtak a nagyszabású történethez. Érdemes megemlíteni Matt Milla nevét is, aki egy-egy alkalommal egészen elképesztő hatást vált ki színezésével.

Az új Bosszú Angyalai? igazi all star történet, Vasember, Rozsomák és Amerika kapitány is tiszteletüket teszik – a főszerep mégiscsak Pókemberé, akivel előbb-utóbb a képregények lapjain is érdemes megismerkedni.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com