Magazin

Pók’n’roll – Marc Webb videoklipjei

A nemrég moziba kerülő A csodálatos pókember kapcsán megvizsgáltuk a rendező Marc Webb kliprendezői tevékenységét. Webb idén azon nagy filmkészítők közé jutott, akik a videoklipek világában kezdték pályájukat, s valamilyen csoda (vagy tehetség) folytán a hollywoodi stúdiók zászlóshajónak szánt nagyköltségvetésű filmjeinél kötöttek ki, elég legyen említeni Michael Bay (Armageddon, Transformers 1, 2, 3) vagy McG (Charlie angyalai, Terminátor – Megváltás) nevét. Marc Webb talán tudatosan készült filmes karrierjére: sok klipjébe a mozit is becsempészte.

Nehéz eldönteni a fickóról, hogy biztos úton járó, ötletekkel teli rajongó vagy egy önmagát és saját stílusát kereső profi. Talán mindkettő vagy inkább egyfajta átmenetet képez a kettő közt, de az mindenképpen elmondható róla, hogy csupán egy-két műfaj kiemelt szerepeltetése ellenére sokoldalú klipkészítő. A zenék kb. 80-90 százalékát a rock és egyes alműfajai, az emo és a post-grunge teszi ki (a legismertebbek: Evanescence, My Chemical Romance, Green Day, Good Charlotte, Weezer), a maradék a pop (Miley Cyrus, Regina Spektor stb.) és a hip-hop (Fergie, P. Diddy stb.) néhány képviselőjéből áll.

A sokoldalúságot leginkább arra lehet fogni, hogy Webb a legtöbb klipjében megpróbál valamilyen új ötlettel előállni, jelentsen az akár egy extrémebb helyszínt, akár az idő szokatlan kezelését vagy a fényekkel való kísérletező játékot. Sajnos filmjei így is valamennyire önismétlővé válnak, mivel a legtöbb klipben csupán egyetlen újítással jelentkezik. Így viszont elkerülhetetlen egyes videók összemosódása. Persze nehéz évente 10-15-ször maradandót alkotni, és nem is várjuk el tőle, így inkább az innovatív és nem megszokott ötleteire érdemes odafigyelni.

Ez utóbbit nem hagyjuk példák nélkül: az All-American Rejects Move Along című dalát hipergyors vágás jellemzi, míg Miley Cyrus Start All Overjének érdemi része egyetlen vágás nélkül lett leforgatva, de említhetjük a Maroon 5 végig osztott képmezős Goodnight, goodnightját, illetve a Green Day 21st Century Breakdownját is, amelynek látványvilága kétségkívül a falfirkák és a képregények világából merít.

Ezek természetesen kirívóbb esetek, a rendezőnek pedig megvannak a saját bevett eszközei, módszerei, amelyek leginkább pályájának első kétharmadát jellemzik. A legfeltűnőbb kézjegy a szűrők használata: a keményebb műfajoknál erős kék színbe borul a kép, míg a könnyedebb zsánerek természetes fényben forognak vagy meleg (sárga, vörös) árnyalatot kapnak. Állandó elem továbbá a beverés és az apró fényforrásokkal való játék, s ugyanúgy szeret kísérletezni az idővel: lassításokkal és egyazon jelenetben különböző sebességgel mozgó figurákkal teszi izgalmasabbá a látványt.

Kliprendezői pályájának utolsó pár évében úgy tűnik, mintha elhagyná saját stílusát, és átadná magát a hatalmas, mindenkit bedaráló gépezetnek, s mindinkább külső igényeket próbálna kielégíteni. Persze mindezt értelmezhetjük Hollywood kapuin való bekéredzkedésnek is, mindenesetre ebben a korszakában is alkotott maradandót, hogy ne megint az említett Green Day-dallal példálózzak, az Evanescence elfogadható számítógépes utómunkával megtámogatott Good Enough-ját és a „papírmasé figura” kifejezést új megvilágításba helyező Clumsyt hozom Fergie-től.

Webbet gyerekkorától fogva vonzza a filmvilág, így nem kell meglepődnünk, amikor egy-egy klipben egy vászonról ismerős figura vagy jelenet köszön vissza. A Millió dolláros bébi, a Ryan közlegény megmentése, A lé meg a Lola vagy a Mechanikus narancs szerepeltetése a mozis ízlésén kívül az álmait is jelzi nekünk. Történetet szeretne mesélni, egészestéset, lehetőleg sok pénzből és nagy sztárokkal. Ez a tendencia figyelhető meg a rendezésein is: első körben inkább a látvány és kamerával való játszadozás kötötte le, s ahogy egyre inkább biztosan érezte magát a nyeregben, feltűntek a történetek és történetfoszlányok, amelyek között egész ötleteseket is találunk.

Érdemes kiemelni a „bárány-trilógiát” (saját elnevezés), amelyet egy fehér bárány szimbóluma köt össze. Történet szempontjából e három videó a legötletesebb és legkifejezőbb: a Brand New Sic Transit Gloria… Glory Fadesje és a Yellowcard két videója (Ocean Avenue és Rough Landing, Holly). Egyes értelmezések szerint a szimbólum Isten bárányát, Jézust jelképezi Webbnél, ami az önmagában is érdekes klipeknek többletjelentést ad, egyben más megvilágításba is helyezi őket. Értelmezésük nem ütközik különösebb nehézségekbe, így inkább meghagynám nektek, érdekes lehet ilyen szempontból is megnézni egy-egy zenés videót.

A rendező a klipektől két hatalmas lépéssel került a blockbusterek csillogó világába: először Zooey Deschanelt (akinek egyébként szintén rendezett videoklipet) és Joseph Gordon-Levittet hozta össze egy kellemes dalokkal telített, kritikai sikereket egymásra halmozó indie filmre (500 nap nyár), majd pedig az egyik legnagyobb Marvel-hős, Pókember hálójának dizájnját tervezhette meg, és ha minden a tervek szerint halad, a folytatásokat is a szövő…, akarom mondani, rendezői székből kísérheti figyelemmel.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!