Magazin

Gyere velünk moziba – Programajánló (Január 16-22.)

Ha már a Golden Globe-ra nem jutottunk el, vigasztalódjunk hazai eseményekkel. Lesz mivel! Indai, japán, skandináv, francia és lengyel alkotásokkal találkozhatunk a megannyi filmklubos eseményen. A következő hétbe pedig magyar filmekkel evezhetünk át.

ANDRZEJ WAJDA-RETROSPEKTÍV

Jó hír a lengyel újhullám szerelmeseinek! Az Örökmozgó Filmmúzeumban az Andrzej Wajda-retrospektív  keretében olyan filmeket láthatnak ezen a héten, amelyekhez egyébként nem nagyon lehet hozzájutni. Az 1999-ben Oscar-életműdíjjal jutalmazott Wajda filmjei nem arról híresek, hogy könnyed szórakozást biztosítanak a nézőnek, viszont a történelmi közegbe ágyazott történetek, az egyedi látásmód, valamint az érzelmek érzékeny megjelenítése vitathatatlanul sajátjai a lengyel szerző műveinek. Éppen ezért a kalandvágyó kezdő filmőrültek is nyugodtan beülhetnek valamelyik klasszikusra, biztosan nem fogják megbánni!

A részletes program:

Január 16. 20:30 Tájkép csata után
Január 17. 20:30 Nyírfaliget
Január 18. 20:30 Wilkói kisasszonyok
Január 19. 18:30 Csatorna
Január 20. 18:00 Vasember
Január 21. 18:30 Az ígéret földje
Január 22. 20:30 Sámson

MYFRENCHFILMFESTIVAL

Másodszor rendezik meg a MyFrenchFilmFestival névre keresztelt francia online filmfesztivált. Az esemény különlegessége, hogy a filmeket bizonyos összegek befizetése után online nézhetjük meg. Lesz azonban két hagyományos vetítés is, 16-án A Wolberg család, január 21-én pedig a Viszlát, Gary! lesznek láthatók a budapesti Francia Intézetben.

FIMKLUBOK, VETÍTÉSEK

Kedden 18:30-as kezdéssel a Jó estét, Wallenberg úr! című svéd filmet nézhetjük meg az Örökmozgóban. A film a Legyek Ura a korzón-sorozat részeként kerül a nézők elé, és a “Számomra nincs más választás” – Raoul Wallenberg 1912-2012 kiállítás kísérőprogramja.

Ha szerdán rápihenünk, csütörtök este számtalan program közül válogathat, aki nem az otthoni filmezést választja. A Béka Filmklub keretében Aki Kaurismäki egyik legismertebb filmjét, A múlt nélküli embert vetítik a Fogasházban 19 órától. Ha ide már nem férnénk be vagy valami igazán különlegesre vágyunk, akkor menjünk a Spinoza Házba, hiszen itt olyasmivel találkozhatunk, amivel máshol aligha. A Titanic filmen című multimédiás bemutatón Hubai Gergely előadásában olyan, a Titanic témakörébe tartozó anyagokat láthatunk, amik valóban kuriózumnak számítanak. Kezdés szintén 19:00-kor. India-őrültek és Shah Rukh Khan-rajongók számára kihagyhatatlan az Indiai Kulturális Központ filmestje, a tabudöngető Swades, We The People című, 210 perces film 18 órától. A csütörtök itt még korántsem ért véget, ugyanebben az időpontban a Vízraktérben a Török Filmklub szervezésében a Sötétben élők című filmdrámát nézhetjük meg.  Érdekes helyszín, érdekes film.

Végül 21:00-tól az Odeon-Lloyd Moziban nem mindennapi élményben lehet részünk. A magyarhangya rendezésében a Szóljon hangosan a néma! rendezvénysorozat következő vetítésén ugyanis a Felvonásköz, A kagyló és a lelkész, valamint az Ikarie – XB1 kapnak új zenei színezetet, amiről a Star Trek Duo & Hock Ernő gondoskodnak.

Szombaton sem fogunk unatkozni. Ismét a Vízraktérbe kell ellátogatni, méghozzá délután 17:00-kor, ahol ezúttal a Ninja Scroll  lesz terítéken az Anime Filmklub keretein belül.

Egy mozgalmas hét méltó lezárása az Uránia mozi vasárnapi rendezvénye. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett éjszakai vetítéseken 2011 magyar filmjeiből láthatunk válogatást. Aki lemaradt róla a múlt évben, most megnézheti többek között a Pál Adriennt vagy A torinói ló című Tarr Béla-filmet.

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya