Magazin

Régimódi történet – A tégla filmzene

Martin Scorsese minden elkövetett, hogy A tégla korunk filmje legyen. S bár valóban cikáznak a mobilok és a hiperszuper chipek, a filmzenét végighallgatva hamar rádöbbennünk, legyen bármilyen modern köntösbe is öltöztetve, ez mégiscsak egy régimódi történet.

Annyira magával ragadott a történet, hogy a filmzenére oda sem figyeltem. Pedig érdemes. Igazi klasszikusok gyűjteménye az album. A Comfortably Numb jó felütése a lemeznek, a The Beach Boys Sail On, Sailorja igazi gyöngyszem, a film azonban csak a The Rolling Stones Let It Loose-jára kezd el pörögni bennem. Innen azonban a moziban fel sem tűnt dallamok sorra hozzák vissza a film jeleneteit. Ilyen egy igazán jó filmzene! Nemcsak egyszerűen jó zenék ezek, hanem A tégla zenéi. Ismét látom az egész történetet és olyan pillanatokat is felidéz, amelyekre azt hittem, nem is emlékszem.

A rock, a blues és a jazz klasszikusai mellett helyet kapott az albumon Howard Shore két szerzeménye is, melyek nagyszerű levezetést adnak a tökéletes ívet formáló válogatásnak. S bár a feltüntetett kiadási évek arról tanúskodnak, hogy a lemezre felkerült tavalyi dal is, nekem mégis az volt az érzésem, mintha minden számmal mennék vissza az idõben, hogy egy olyan korszakba érjek, ahol még a bűn is becsületbeli ügy volt, nem pedig biznissz. Egy másik korszakba, vagy talán egy másik világba, melynek Martin Scorsese jó ismerője, a maffia világába, abba a maffiáéba, ahol még a régi törvények uralkodnak.

Music From The Motion Picture The Departed

Warner Music Hungary, 2006

1. Rogers Waters feat. Van Morrison & The Band – Comfortably Numb
2. The Beach Boys – Sail On, Sailor
3. The Rolling Stones – Let It Loose
4. Roy Buchanan – Sweet Dreams
5. The Allman Brothers Band – One Way Out
6. Badfinger – Baby Blue
7. Dropkick Murphys – I’m Shipping Up To Boston
8. The Human Beinz – Nobody But Me
9. LaVern Baker – Tweedle Dee
10. Patsy Cline – Sweet Dreams (Of You)
11. Howard Shore – The Departed Tango featuring Marc Ribot (dobro) and Larry Saltzman (guitar)
12. Howard Shore – Beacon Hill Performed by Sharon Isbin

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya