Magazin

Régimódi történet – A tégla filmzene

Martin Scorsese minden elkövetett, hogy A tégla korunk filmje legyen. S bár valóban cikáznak a mobilok és a hiperszuper chipek, a filmzenét végighallgatva hamar rádöbbennünk, legyen bármilyen modern köntösbe is öltöztetve, ez mégiscsak egy régimódi történet.

Annyira magával ragadott a történet, hogy a filmzenére oda sem figyeltem. Pedig érdemes. Igazi klasszikusok gyűjteménye az album. A Comfortably Numb jó felütése a lemeznek, a The Beach Boys Sail On, Sailorja igazi gyöngyszem, a film azonban csak a The Rolling Stones Let It Loose-jára kezd el pörögni bennem. Innen azonban a moziban fel sem tűnt dallamok sorra hozzák vissza a film jeleneteit. Ilyen egy igazán jó filmzene! Nemcsak egyszerűen jó zenék ezek, hanem A tégla zenéi. Ismét látom az egész történetet és olyan pillanatokat is felidéz, amelyekre azt hittem, nem is emlékszem.

A rock, a blues és a jazz klasszikusai mellett helyet kapott az albumon Howard Shore két szerzeménye is, melyek nagyszerű levezetést adnak a tökéletes ívet formáló válogatásnak. S bár a feltüntetett kiadási évek arról tanúskodnak, hogy a lemezre felkerült tavalyi dal is, nekem mégis az volt az érzésem, mintha minden számmal mennék vissza az idõben, hogy egy olyan korszakba érjek, ahol még a bűn is becsületbeli ügy volt, nem pedig biznissz. Egy másik korszakba, vagy talán egy másik világba, melynek Martin Scorsese jó ismerője, a maffia világába, abba a maffiáéba, ahol még a régi törvények uralkodnak.

Music From The Motion Picture The Departed

Warner Music Hungary, 2006

1. Rogers Waters feat. Van Morrison & The Band – Comfortably Numb
2. The Beach Boys – Sail On, Sailor
3. The Rolling Stones – Let It Loose
4. Roy Buchanan – Sweet Dreams
5. The Allman Brothers Band – One Way Out
6. Badfinger – Baby Blue
7. Dropkick Murphys – I’m Shipping Up To Boston
8. The Human Beinz – Nobody But Me
9. LaVern Baker – Tweedle Dee
10. Patsy Cline – Sweet Dreams (Of You)
11. Howard Shore – The Departed Tango featuring Marc Ribot (dobro) and Larry Saltzman (guitar)
12. Howard Shore – Beacon Hill Performed by Sharon Isbin

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!