Magazin

Román Filmhét 2014: Propagandafilm – Közelebb a holdhoz

closertothemoonreveiw1A román újhullám eszméletlen erős filmeket adott nekünk az elmúlt évtizedben, a szikár realizmus volt az egyik legjellemzőbb védjegye ezen alkotásoknak. A Közelebb a holdhoz szakít a hagyománnyal, és egyértelműen Hollywood felé fordítja az arcát, hogy bebizonyítsa, a románoknak is megy a tisztes iparosmunka. Megy, de szerintem nem erre érdemes büszkének lenniük.

Az idén már kilencedik alkalommal megrendezett Román Filmhét jövendőjét illetően talán új fejezet kezdődött Nae Caranfil filmjével. Az eddig egészen markáns jegyeket hordozó román film történetében, ha nem is ért véget az újhullám, de mindenképpen egy új iskola is megkezdte működését. Az utóbbi években egyre gyakoribbak a Kelet-Európából érkező koprodukciók, ezek számát gyarapítja a román, amerikai, olasz és lengyel összefogásból született Közelebb a holdhoz is, melyre egyértelműen az amerikaiak tették a legnagyobb hatást. Hiába a román téma, hiába a megtörtént eset, a nemzetközi színészgárdával, az angol nyelvvel és persze az egyértelműen hollywoodi dramaturgiára építkező forgatókönyvvel a román alkotók ellenére sem született román mű. A Román Filmnapok nyitófilmjeként joggal feltételezhetjük mégis, hogy a románok büszkén tekintik sajátjuknak az alkotást, amiből azonban pont a románságot hiányoltam.

closermoon7-fullsizeNem lesz persze ettől rosszabb film a Közelebb a holdhoz, csak nincs benne semmi, ami miatt anno a román filmet megszerettem. Bár a film valós eseményeken alapszik, nyomokban sem érzem a látottakat hitelesnek, pláne nem realisztikusnak, sokkal inkább illusztrál ez a film, semmint megmutat. Persze a film alaphangjaként szolgáló irónia remekül illeszkedik a filmet ihlető propagandafilmhez, mely a Román Nemzeti Bank egyik pénzszállító furgonját látványosan kirabló, később halálra ítélt gengszterbandáról készült. A halálsoron váró elítélteket, köztük Max Rosenthalt (Mark Strong) és Alice-t (Vera Farmiga) „felkérik”, hogy játsszák el saját szerepüket a propagandafilmben. A forgatáson dolgozó Virgilt (Harry Lloyd) Alice az ujja köré csavarja, és arra kéri, segítsen neki kapcsolatba lépni otthon maradt fiával.

Nae Caranfil rendező nem először nyúl a filmezéshez, mint témához. A 2007-es A többi néma csönd a román filmkészítés dicső történetét, az első – még jóval az amerikai Griffith monumentális alkotásai előtt létrejött – egészestés film születését viszi vászonra. Most is önreflexív, méghozzá többszörösen önreflexív mozit alkotott: a film a filmben helyzet hálás témának bizonyul. A Közelebb a Holdhoz legnagyobb erőssége a téma komolysága ellenére is mindvégig megtartott humoros, néhol egyenesen vidám hangvétel, a legnagyobb gyengesége viszont a teljes helyzetidegenség. A Közelebb a holdhoz románnak szeretne tűnni, de abban a pillanatban, hogy az első szereplő megszólal angolul, szertefoszlik még a látszat is, amit a román dalok és a magyarok számára is ismerős párthelyzetek sem tudnak feloldani.

Jó mulatság ettől még az egyértelműen nemzetközi piacra készült Közelebb a holdhoz, amit a kelet-európai helyzetet magyarázó, sokszor szájbarágós félmondatok és szűnni nem akaró hatásvadász zene sem tud beárnyékolni.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!