Magazin

Román Filmhét 2015: Román színész menni Amerika – Amerika, itt vagyunk!

pic_20151006234313_kxjjrt3wsseGondoltál már arra, hogy autóval átszeled Amerikát? Bizsergető kaland lehet! Ez a fantasztikus élmény adatik meg egy kis román színtársulatnak az Amerika, itt vagyunk! című filmben, s hogy mégsem lett felhőtlen az örömük, az már az ő bajuk.

„Az érdekelt, hogyan tudom megragadni a Romániából Amerikába utazó színész lelkivilágát, azét az emberét, aki az »amerikai álmot« és hasonló ábrándokat kergeti.” – vallotta az idei Román Filmhetet megnyitó elsőfilmjéről az eredetileg színész és jelmeztervező Răzvan Săvescu. A rendező fiatalabb korábban bizonyára sokszor megnézhette Aki Kaurismaki Leningrád cowboys menni Amerika (1989) című fergeteges vígjátékát, s mostani alkotásával talán régi álmát váltotta valóra, – amivel azonban nagyon melléfogott, és ennek mi, nézők isszuk a levét.

Egy Bukarest környéki kisvárosból hat román művész, – öt színész és a rendező – nekivág Amerikának, hogy meghódítsák a New York-i színpadot. Az egyik színésznő a családját is viszi a turnéra, férjét és egy hatalmas játékmackót cipelő elkényeztetett fiút. Az invitálás valójában nem is a színészeknek, hanem a rendezőnek szól, akinek New Yorkban élő szeretője hívja meg a társulatot, annak reményében, hogy kint maradásra készteti a férfit. A világ fővárosában aztán mindjárt első nap rájuk köszönt a szerencse: egy helyi ügynök, – szintén román – óriási lehetőséget kínál a csapatnak: magas gázsiért felléphetnek négy amerikai városban, honvággyal küzdő honfitársaik előtt. Az ajánlatot örömmel elfogadják, és egy szétesőfélben lévő iskolabuszon kezdetét veszi a társaság fél Amerikát átszelő road-movie-ja.

amerikaittvagyunk

A film az Európa keleti régiójából a tengerentúl „álomvilágába” csöppent, és az amerikai életformától elkáprázó színészek fájdalmas döbbenetéből építkezik. Annak átéléséből, hogy élhetnének bizony másképp, ha ők is ilyen országba születnek. Nem könnyű lelkileg áthidalniuk az eltérő társadalmi rendszerek közötti anyagi és mentális különbséget, a kinti szabadságot és jólétet megtapasztalva, átélni a két világ határán való megrekedtséget. A direktornak azonban hiába állt szándékában a román színészekben végbement lelki folyamatok bemutatása, rendezésével nem volt képes ezt az életérzést átélhetően közvetíteni.

Răzvan Săvescu filmjében nemcsak térben, de időben is hatalmas utazást tesznek hőseink, – és velük együtt mintha mi is visszarepülnénk a 70-80-as évekbe. Egy elcsépelt ötletekből és kiszámítható helyzetkomikumok elemeiből építkező filmben követhetjük nyomon a vidéki társulat csetlését-botlását az Újvilágban. Amit a ripacskodástól sem mentes színészek kint élő honfitársaiknak kulturálisan közvetítenek, nem több néhány könnyfakasztó hazafias versnél és dalnál, ám igazi kirobbanó sikert az utolsó városban, Detroitban aratnak cigánydalokból álló műsorukkal. Az előadásaikon túl élvezhetjük még a nyelveket nem beszélő román színészek angol-halandzsáját, a véletlenül elszívott hasis cigaretta hatását, és a Hollywoodot választó fiatal színésznő szívfacsaró történetét. Minden igyekezete ellenére, a filmből hiányzik a rendező eredeti látásmódja, mellyel újdonságot vihetett volna a már sokak által feldolgozott témába, – de mindemellett hiányoznak a vizuális ábrázolás korszerű filmes eszközei is. Porosnak hat itt minden, még az utazás képi megjelenítése is siralmas: a film készítői egy kartonlapra felfestett USA térképén tologatott játékbusszal érzékeltetik az országúton megtett távolságot, és az általuk érintett városokat.

amerikaittvagyunk2

A filmbéli csavar szerint a dolgok nem az eredeti terv szerint alakulnak, és ennek a Romániából elszármazott ügynökük az oka, aki igazi kelet-európai gátlástalansággal veri át a társaságot. Azért repültek hát több ezer kilométert a színtársulat tagjai, hogy Amerikában is „otthon” érezhessék magukat. Az igazi csattanót azonban a hazai médiafelhajtás szolgáltatja. A „világot járt” színtársulatot otthon kitörő örömmel fogadják, a színészek csillogó-villogó show műsorban „vallanak” amerikai élményeikről és sikerükről, kifordítva ezzel a közmondást: mindenki lehet próféta a saját hazájában, csak kellő távolságba kell kerülni az igazságtól.

Avatar

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya