Magazin

Éves mérleg – 2012 legjobbjai szerzőink szerint (4. rész)

11-best-property-websites-for-2012Az idei év messze nem volt a legjobb. Jelen szerző kedvenceiből összerakott Top 10 a szokásosnál többet merít a műfaji filmekből  az eddigiekkel ellentétben, így a szerzői film kérdéseit továbbra is boncolgatásra alkalmasnak találja. Az év utolsó öt napján megjelenő személyes toplisták a hajrába fordulnak, ma az alfőszerk, holnap a főszerk teríti lapjait, hogy aztán 2013 első napján a szerkesztőség közös kedvenceit vegyük számba. Sergő Z. mindent bevall.

10. Lazhar tanár úr

Az osztálykedvenc tanárnő az első jelenetben felakasztja magát egy montréali általános iskolában. A helyére érkező, Algériából emmigrált Mr. Lazhart egyszerű szeretete és szigora megkerülhetetlen személlyé teszi. Az egyre kedveltebb osztályfőnök így lesz az osztály poszttraumatikus terapeutája. A moziban debütáns kanadai rendező, Philippe Falardeau maga írta a forgatókönyvet is, amely egyszerűségével, őszinteségével katarzist vált ki szereplőben, nézőben. A remek érzékkel válogatott gyerekszereplők a lehető leginkább partnerek voltak a forgatáson, úgy néz ki, valódi élmény lehetett velük a munka.

Lazhar2

9. Martha Marcy May Marlene

Éljen sokáig Sundance! Éljen sokáig a függetlenfilm! Sok filmbe még Elizabeth Olsent! A „szektásfilm”, amiben a celebritásig jutó Olsen-ikrek szintén szépséges húga úgy tűnik, tehetségnek sincs. A világ valószínűleg legcoolabb fesztiválján egymás után kétszer is sikert aratva egyszerre a függetlenfilmek királynője lett, pedig az MMMM nemcsak miatta jó film. A szektából nővéréhez és annak férjéhez szökő Martha beilleszkedése a világba kutyanehéz, és ennek nagyon finom  és főleg a három főszereplő viszonyán keresztül megrajzolt  ábrázolása a film fő mozgatórugója. A remek atmoszférateremtés és a fantasztikus képek ugyanúgy részei a film sikerének.

martha_marcy_may_marlene02

8. A leleményes Hugo

A film, ami megéri a 3D-t. Nemcsak a nyitójelenet pazar párizsi látvány miatt, hanem elvi okokból. Úgy is mondhatnám, valami féle kiáltványnak, a mozi útját keresve a jövőbe tekintve, hagyományait ápolva a múltban. A mesei módon megjelenített, szinte animációs szépségű párizsi vasútállomáson élő Hugo a mozi egy rég elfeledett csodájára bukkan, és segít azt újra széppé és naggyá tenni. Martin Scorsese, a ma élő rendezők egyik legnagyobbikjának próféciája ez a film; forrongó világunkban, valahol a 35 mm és a 3D között egy igen a klasszikus mozi értékei mellett. Mert mozizni még mindig jó.

HUGO

7. Volt egy tánc

Az a tény, hogy Sarah Polley filmje nem az egyetlen kanadai mozi a listában, jelzi az ország erősödő voltát. Minden amerikai profizmus, minden európai érzékenység: ez jellemző a Váratlan utazás című sorozat egykori üdvöskéjének harmadik nagyjátékfilmjére. A 34 éves kora ellenére már most komoly színésznői filmográfiát bíró Polley saját filmjeiben a párkapcsolatok bonyolultságát dolgozza föl. Ez jellemző a Seth Rogen és Michelle Williams kettős játékára is, ahol a szimpatikus, fiatal és gyerektelen pár jön rá: lassan föl kellene nőni. Ki tudja, egyszer valahogyan egymás mellé kerültek, s azt gondolták, ez a szerelem, hát összeházasodtak. Aztán persze az egyik többre vágyott, változni akart, s talán egy pillanatra  a harmadik félben  meglátott egy másik világot. Fájdalmasan szép film.

TakeThisWaltz-Still5

6. A hatalom árnyékában

A félrefordított című filmek versenyének győztese nemcsak briliáns szereplőgárdája miatt fér a Top 10-be. Igaz, a George Clooney  Ryan Gosling  Philip Seymour Hoffmann trió mellett a férfiszemeket megdolgoztató Evan Rachel Wood hamvas játéka sem elhanyagolható, az azonban még szembetűnőbb, hogy Clooney rendezőként is jó érzékkel nyúl politikai témákhoz. A 2011-es Velencei Filmfesztivál nyitófilmjeként debütált politikai krimi nem más, mint ama ókori március idusának forrongó gyilkossága, avagy az első politikai puccs Iulius Caesar és közted, fiam, Brutus. Te is úgy gondolod hát, a The Ides of March job cím egy picivel?

ides_of_march

5. Szerelem

Michael Haneke nem kíméli színészeit, de nézőit sem. Mélyen szántja föl az emberi lélek diszharmóniáit, s mutatja be azt szereplőin keresztül. A Szerelem idős zenetanár házaspárjának történetében a feleség, Anne stroke-ja és féloldali lebénulása után férje, Georges gondozza. A fizikai fájdalmak és nehézségek azonban eltörpülnek az eset lelki és társadalmi következményei mellett. Mindkettejük kölcsönös lelkiismeret-furdalása, lányuk szerepe a kialakult helyzetben, a szomszédok kedves, mégis irritáló, tisztelettel vegyes sajnálkozása; leginkább a válaszok nélkül maradt miértek sora. A cannes-i nyertes dráma az Oscarra is esélyes.

Szerelem

4. The artist  A némafilmes

Talán minden listán fenn van az ismeretlen litván, Michel Hazanavicius berobbanó némafilmje, amely az itt 8. helyezett A leleményes Hugóhoz hasonlóan a mozi mérföldkövét vizsgálja, így közvetve a mai kérdésekre keres válaszokat. George Valentin, a félistenként ünnepelt némafilmsztár egy csapásra lesz szegény és boldogtalan  a hangosfilm térhódításával. A film, amely nemcsak, hogy szintén néma, de annak dramaturgiai elemeivel, eszközkészletével is él. És amit nem gondoltunk; hogy ez bejön: a feliratok a legjobb helyen vannak, a színészek közelijei pedig mind jól sikerülnek. A tökéletes színészi játék (Jean Dujardin, Bérénice Bejo) ezúttal elengedhetetlen. A történet bonyolultsága ugyan nem egy Bourne-filmé, de hogy az üzenet magában a műfajban rejlik, azt 5 Oscar-díja mellett további 12 díja is fémjelzi.

The-Artist

3. Holdfény királyság

Ha van idei film, amit rendezője biztos kézzel fogott, az Wes Anderson Holdfény királysága. Ha van téma, ami könnyen abszurdba vagy giccsbe hajlik, az a gyerekszerelem. A cserkészcsapat kinézett tagja és szíve választottja, annak szülei (Bill Murray és Francis McDormand  zseniális húzás), a magashomlokú, szemüveges (!) Bruce Willis, mint rendőr és a teszetosza cserkészparancsnok cserkészek nélkül (Edward Norton). Egy abszurdba hajló történet a szerelmesek szökéséről, ami valahogy, a maga világában, mégis magától értetődik. A film, ami egyszerre aranyos és megdöbbentő. A film, ami beteljesíti feladatát: saját világába vezet minket a maga természetes módján.

moonrise_lead

2. 007  Skyfall

Megrögzött Sam Mendes rajongókért megörültem a hírnek, hogy az 50 éves jubileumi James Bond filmet nem egy klasszikus akciófilm rendező, hanem egy finomságokra is érzékeny filmes kapja meg. A Skyfall ennek ellenére is látványos fordulatos akciófilm, benne talán az eddigi legjobb főgonosszal, Javier Bardemmel. A film nem volt rest megemlékeznia Bondok múltjáról sem, számos apró utalással hozták vissza a korábbi 007 filmeket és egyáltalán a Bond-filmográfiát. A kütyü-Bond helyett az ember-Bondot láttuk, a csábító Bond lányok helyett pedig egy régi ismerőst kellett megmenteni. Ő volt M. Hiába a sok fanyalgás Daniel Craig miatt, ő mégis igazi Bond. A XXI. század Bondja.

skyfall1

1. A sötét lovag  Felemelkedés

Christopher Nolan évek óta újabb és újabb filmmel saját magát múlja fölül, legtöbbször Christian Bale-lel közösen. Nolan eddigi nyolc filmjéből három a Batman-történet föltámasztásáról szól, hiszen a ‘90-es években valóban jelentéktelen Batman pályája 2005-ben, a Batman: Kezdődikkel indult felfelé. A film nemcsak azért került a lista élére, mert ezt a folyamatot tetőzte be. Nemcsak az az érdeme, hogy ismé Karakterré, fajsúlyos valakivé tette Bane-t (Tom Hardy, akinek szinkronját a mindig zseniális László Zsolt adja), hanem az a leginkább elismerésre méltó, hogy Nolan a 2008-as A sötét lovag után is tudta tartani az elvárt színvonalat. És persze a legfontosabb: a marokkói börtönjelenetek, a Deshi Basara betét. Az önmagát próbára tevő és ezzel mindenki megváltó Krisztus képe. Ez önmagában megérné, mégis a film ékköveként a legtökéletesebb.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com