Magazin Papírfény

Negyvenéves Sólyom – Star Wars: Évről évre –Egy galaxis története

Ahhoz, hogy megértsük a Star Wars univerzumát, négy évtizednyi kalandos utazásra kell indulnunk George Lucas és az alkotók birodalmába.

1977.  május 25-én, negyven évvel ezelőtt jelent meg a világ legsikeresebb űroperájának első része, és azóta több generációnyi felnőttet és gyereket ejtett rabul. A Star Wars története jóval a premier és a forgatás előttről indul és a távoli jövőbe nyúlik. Lucas gyerekeknek szóló filmet akart készíteni, amely a kortárs mitológiát erősítette volna, de helyette olyan világot hozott létre, amely a következő, majdnem fél évszázad alatt annyira beleivódott a kultúránkba, hogy kölcsönösen hatnak egymásra és alakítják egymást.

A filmek ugyan a Skywalker családra koncentrálnak, a kiegészítő irodalomnak hála azonban rájöhetünk, hogy a galaxisnak csak egy porszemnyi részét ismerhetjük meg általuk. Ahogy ez a gyűjtemény ezernyi földi és alkotói pillanatból tevődik össze, úgy

minden egyes rohamosztagos, űrkocsmatöltelék, függetlenségre vágyó lázadó vagy különös bolygólakó, ­aki legyen nyálkás vagy szőrös, hozzátesz egy kicsit az összképhez.

Star Wars: Évről évre – Egy galaxis története album olyan monumentális felsorolásra vállalkozott, amely George Lucas gyerekkorától elkalauzol minket a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmig, bemutatva mindent, ami befolyással lehetett a franchise alakulására. Kezdve attól, hogy milyen filmek hatottak a ’40-es és ’50-es években a rendezőre, melyek voltak azok az alkotások, amelyek meghatározták az ízlését. Így fordulhat elő az a furcsaság, hogy Hófehérke és Donald kacsa neve előkerül a könyvben. De nemcsak a mozi, hanem a történelmi fordulatok, a tudományos felfedezések és a technológiai vívmányok is mind befolyásolták Lucast. Miközben lassan megszületik az első rész, a XX. század eseményei is mind megjelennek a készülő mű érdekes momentumai mellett. Végül a stábtagok és színészek élete is részévé válik az óriási űrmesének.

Hónapokra lebontva követhetjük végig az események különös egybefonódását hat főbb korszakra szedve. A Star Wars előtti élet, az eredeti trilógia hőskora, az utána következő évtized, amikor egy pillanatra sem lankadt a közönség lelkesedése, és Lucas nekiállhatott az előzmény trilógia megteremtéséhez. A frappáns idézeteknek hála egyre közelebb kerülünk az alkotók elképzeléseihez és benyomásaihoz a készülő produkciókat illetően, így tudhatunk meg olyasmiket például, hogy mennyire lett végül a rendező elégedett a Baljós árnyakkal, és mennyire ragaszkodott az akkor már harmincéves elképzeléseihez. A diadalmenet a Klónok háborúja animációs sorozattal folytatódik,

majd a negyvenévnyi siker bemutatását az alkotómester nélküli, új korszakkal zárja a könyv.

A kronológiai áttekintés sokszínűsége és rétegezettsége széleskörű rálátást enged arra, hogy mennyire korszakalkotóan meghatározót alkottak George Lucasék. Nemcsak a kulisszák mögé jutunk be a forgatási helyszínek, látványtervek, ötletek, jelmezek, díszletek, kész filmek és sorozatok megismerése mellett, hanem elénk tárul az a kulturális lavina is, amelyet elindított az első trilógia. Könyvek, képregények, ruhák, játékok, mindenféle kütyü, amelyre rá lehet a Star Wars logóját nyomtatni. Izgalmas információk és a legapróbbnak tűnő részletek mutatják be, hogy milyen akadályokba ütköztek, milyen megpróbáltatásokat győztek le a készítők, mire ez a hihetetlenül komplex és a lehetőségek végtelen tárházát rejtő univerzum létrejöhetett.

Ryder Windham, Pablo Hidalgo, Daniel Wallace: Star ​Wars: Évről évre – Egy galaxis története
Kolibri, 2017
Fordította: Bus András, Pap Zoltán

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com