Magazin Papírfény

Star Wars-hét: Ponyva, Star Wars a neved – Az eredeti Star Wars regénytrilógia

Talán magamra haragítok egy sereg rajongót, de szerintem éppen elegendő, ha elolvassátok az első részt, és ezzel le is tudjátok az egész kérdést.

Arról senkinek nincsenek kétségei, hogy a Csillagok háborúja franchise igen terebélyes – de azt talán csak a legnagyobb rajongók tudják, hogy a könyves piac az egyik legtermékenyebb ágazata a Star Wars univerzumnak. Napjainkra messze száz fölött van a megjelent regények száma – a nem kronologikus sorrendben megjelent történetek közül az időben elsők a filmek előtt több ezer évvel, míg a legkésőbbiek Az ébredő erő idején játszódnak.

A klasszikus trilógia első darabja, a magyarul Csillagok háborújaként (eredeti címén Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker) megjelent kötetet George Lucas jegyzi, de valójában Alan Dean Foster szellemíró tollából származik. A könyv – mely a klasszikus trilógia papírváltozatának magasan legjobb darabja – remek kiegészítője a filmnek, mert számos, a filmből kivágott jelenetet és háttérinformációt tartalmaz, ugyanis Lucas eredeti forgatókönyve alapján íródott.

20140815csillagok-haboruja9Sokan hiszik, hogy Lucas eredetileg regényt írt, és abból készült csak a film – a valóságban a megregényesítés, azaz novelization jelenségének lehetünk szemtanúi. Az első ilyen regény az 1927-es London After Midnight című némafilmből íródott, ezt hamarosan a King Kong követte. A video korszak előtt ezek a könyvek tették lehetővé, hogy az emberek újraélhessék a filmélményt – s bár a VHS megjelenésével leáldozott a csillaguk, még 2014-ben is fel tudott kerülni a The New York Times best seller listájára a Godzillából készült regény.

A könyv az első rész mozis premierje előtt fél évvel jelent meg, s mire a Csillagok háborúja IV: Egy új remény debütált a mozikban, a 125 000 példányban nyomott első kiadása már el is fogyott. Nem is csoda: a regény egy teljesen új világba kalauzolta a sci-fi-rajongókat izgalmas, fordulatos és szerethető karakterekkel tűzdelt történetével. A friss hang, a jó és rossz párharcáról szóló mese jól ellensúlyozta a regény stilisztikai hiányosságait, a pörgős akciók és a rajongók háttértudását simogató utalgatások remek olvasmánnyá teszik az első részt.

Jól érződik, hogy Alan Dean Foster maga is a Csillagok háborúja rajongója. El kellett készítenem a magam rendezői változatát. Ki kellett javítanom a tudományos hibákat, ki kellett teljesítenem a karaktereket, ha volt egy jelenet, amit különösen szerettem, a lehető legtöbbet kellett kihozzam belőle – mindezt egy korlátlan költségvetésből. Szóval jó móka volt” – nyilatkozta a szerző a munkáról.

markhamillstarwarsA folytatások azonban már nem tudták hozni az első rész színvonalát. S bár az első kötet is messze áll a magaskultúrától, az 1980-as A birodalom visszavág és az 1983-ban megjelent A jedi visszatér már egyértelműen kimerítik a ponyva fogalmát (még ha a jobbfajtáét is).

Az újdonság hatása oda, a könyv mindössze remek lehetőség, hogy felidézzük a jól ismert történeteket – néhány  apró különbségtől eltekintve a kötetek viszonylag jól követik a filmek cselekményét –, de semmilyen irodalmi élményre ne számítsunk. Azt hiszem, egyetlen mondat a Darth Vader halálát leíró részből magáért beszél: „Igen… egy esőcseppet érzett az ajkán. Lenyalta a jóízű cseppet… de nem édesvíz volt, hanem sós… könnycsepp volt. Megint Luke-ra szegezte a tekintetét, és látta, hogy a fia sír. Igen, ez volt az, fiának a bánatát ízlelte (…)” A könyv tele van hasonlóan érzelgős részekkel, bármelyiket megirigyelhetnék a romantikus bestseller szerzők. Nem véletlen, hogy sem Donald F. Glut, sem James Khan nevét nem ismeri senki – ez, azt hiszem, már nem is fog megváltozni. Az ünnepek alatt (sosem volt ilyen aktuális a mű), néhány órás könnyed olvasmánynak jó lehet a trilógia – intellektuális kihívásként keresgélhetjük benne a klasszikus orosz népmesei elemeket –, de a legendához biztosan nem tud hozzátenni.

A tavaly az Agave kiadásában újranyomott trilógia az eredeti regény újraszerkesztett, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Star Wars-univerzumhoz pontosabban illeszkedő verziója – a guszta kötetek szépen mutatnak a polcon, és jó eséllyel aratnak sikert karácsonyra a rajongók körében.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.