Magazin

Superman számokban

Christopher Reeve, az egyik legszuperebb Superman

supermanBár Superman 75 éve repked felettünk, a szélesvászonra csak 1978-ban érkezett. A Collider.com segítségével szemezgetünk Nektek a Superman-sztori számaiból.

Bár már korábban is szerepelt szuperhős a mozikban, Superman 1978-as megjelenésével lettek az álruhás igazságosztók a blockbusterek biztosítékai. Egészen Batman 1989-es megjelenéséig Clark Kentté volt a főszerep, amit azonban sajnos 2006-is visszatértekor sem sikerült újra megszereznie.

Superman és Superman II.

De kezdjük a legelején! A nyitány nagyon jól sikerült, az első Superman mozi Christopher Reeve-vel 134 milliót hozott, és a Rotten Tomatoes 93%-ot adott neki. Az akadémia a legjobb vágásért, a legjobb eredeti filmzenért és a legjobb hangért is jelölte Oscar-díjra. A folytatás sem volt rossz 180-ban 108 millióval és 88%-os tetszési index-szel.

1974 – Az év amikor Ilya Salkind, az apja, Alexander Salkind és partnerük Pierre Spengler hosszas küzdelem után végre megszerezték a DC-től a Superman film jogait. Összeálltak a Warnerral és elhatározták, hogy két Superman filmet fognak párhuzamosan  forgatni.

500 – Ennyi oldal volt az a forgatókönyv, amit Mario Puzo, A keresztapa forgatókönyvírója készített. Richard Donner így beszélt róla: „Nevetséges volt. Egyszerűen nem lehetett volna csak öt év alatt leforgatni egy ekkora könyvhöz tartozó filmet. 110 oldal untig elég lesz a két részhez is!” Bár Puzót jegyzi a főcím, valójában a kreatív konzulensként feltüntetett Tom Mankiewicz volt, aki elkészítette a végső verziót.

200 – Ennyi ismeretlen színészt hallgattak meg Clark Kent szerepére. Kezdetben híres sztárnak szánták a piros csizmákat, de sem a rá pályázó Neil Diamond, sem Arnold Schwarzenegger nem kapta meg őket – csakúgy ahogy Robert Redford, Burt Reynolds és Paul Newman sem kapott egyetlen sort sem, bármennyire is szerették volna.

42 – Ennyi fontot hízott Christopher Reeve a szerephez.

12 – Ennyi napot forgatott Marlon Brando, aki 3,7 milliót tett zsebre Jor-El szerepéért, plusz a bevételek 11,75%-át – összesen közel 19 millió dollárt.

19 – Ennyi hónapig tartott az 1977 márciusában kezdődött forgatás. Az eredetileg 7-8 hónaposra tervezett munka nagyon elhúzódott, ami nagy feszültségekhez vezetett Donner és a producerek között – a második részt jegyző Richard Lester azért került a filmbe, hogy közvetítsen az éppen egymással nem beszélő felek között.

Superman IV.
Superman IV.

Superman III. és Superman IV: A sötétség hatalma

1983-ra készült al a sorozat harmadik része – csúfos bukással. A kasszáknál 60 milliót hozott, a Rotten Tomatoes 24%-ot adott neki – de még mindig sokkal többet, mint a csak 9%-ra értékelt negyedik résznek, ami már csak 11 millióra volt elég.

40 millió – Ennyit keresett Richard Pryor azzal az 5 éves szerződéssel, amit a Clolumbia Picturesnél írt alá a harmadik részben való feltűnése után.

5 millió – Ennyit fizetett a Cannon Films Alexander és Ilya Salkindnak a Superman filmek jogaiért a harmadik rész csúfos kritikai bukása után.

17 millió – Ennyi volt a negyedik rész büdzséje – ami csak töredékrésze volt az előző részekének.

40. – Ezt a helyet kapta A sötétség hatalma minden idők legrosszabb 50 film listáján.

34 – Reeve éveinek száma, amikor eljátszotta a negyedik részben is Supermant. „Az ötödik Superman film nem elképzelhetetlen – de nem valószínű, hogy én fogom játszani a főszerepét. Mire elkészülne, 36-37 éves lennék már, túl öreg a szerepre.”

19 – Ennyi év telt el, mire valóban elkészült az ötödik Superman film – bár ez alatt az idő alatt az acélember meghódította a tévé képernyőjét: elkészült a Lois & Clark: Superman legújabb kalandjai, Superman: A rajzfilmsorozat és a tíz, hihetetlenül sikeres évadot megélt Smallville.

Smallville
Smallville

Superman visszatér

Superman 2006-ban tért vissza 200 millió bevétellel és 76%-os tetszési index-szel – ennek ellenére a filmet nem követte az eredetileg tervezett folytatás.

1400 – Ennyi vizuális effektus van a filmben – amiért Oscar-díjra is jelölték.

154 – Ennyi perc a Superman visszatér – és ezzel minden idők leghosszabb Superman filmje.

20 – Ennyi perc készült el IMAX 3D-ben – ez volt az első film, ami ezzel a technológiával dolgozott.

Superman visszatér
Superman visszatér

Az acélember

Végül 2013-ra tudott elkészülni az új Superman film – most már egy teljesen új koncepcióval. Mialatt Christopher Nolan és David S. Goyer A sötét lovag – Felemelkedésen dolgoztak, elkezdtek brainstormingolni egy új Superman filmen – a csapathoz 2010 októberében csatlakozott Zack Snyder rendező.

4 – Ennyi hónapot foglalkozott Russell Crowe a filmmel mielőtt kamera elé állt volna.

5000 – Ennyit kalóriát evett meg Henry Cavill naponta, hogy jó formába kerüljön a filmhez. A diéta két és fél óra edzést tartalmazott még.

13 – Oscar-díj jelölést kaptak korábban a film sztárjai, amiből hármat szoborra is tudtak váltani.

121 – Ennyi napot forgatták a filmet.

75 – Ennyi éves idén Superman. Legelőször 1938-ban az Action Comics első számában szerepelt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya