Magazin

Superman számokban

Christopher Reeve, az egyik legszuperebb Superman

supermanBár Superman 75 éve repked felettünk, a szélesvászonra csak 1978-ban érkezett. A Collider.com segítségével szemezgetünk Nektek a Superman-sztori számaiból.

Bár már korábban is szerepelt szuperhős a mozikban, Superman 1978-as megjelenésével lettek az álruhás igazságosztók a blockbusterek biztosítékai. Egészen Batman 1989-es megjelenéséig Clark Kentté volt a főszerep, amit azonban sajnos 2006-is visszatértekor sem sikerült újra megszereznie.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Superman és Superman II.

De kezdjük a legelején! A nyitány nagyon jól sikerült, az első Superman mozi Christopher Reeve-vel 134 milliót hozott, és a Rotten Tomatoes 93%-ot adott neki. Az akadémia a legjobb vágásért, a legjobb eredeti filmzenért és a legjobb hangért is jelölte Oscar-díjra. A folytatás sem volt rossz 180-ban 108 millióval és 88%-os tetszési index-szel.

1974 – Az év amikor Ilya Salkind, az apja, Alexander Salkind és partnerük Pierre Spengler hosszas küzdelem után végre megszerezték a DC-től a Superman film jogait. Összeálltak a Warnerral és elhatározták, hogy két Superman filmet fognak párhuzamosan  forgatni.

500 – Ennyi oldal volt az a forgatókönyv, amit Mario Puzo, A keresztapa forgatókönyvírója készített. Richard Donner így beszélt róla: „Nevetséges volt. Egyszerűen nem lehetett volna csak öt év alatt leforgatni egy ekkora könyvhöz tartozó filmet. 110 oldal untig elég lesz a két részhez is!” Bár Puzót jegyzi a főcím, valójában a kreatív konzulensként feltüntetett Tom Mankiewicz volt, aki elkészítette a végső verziót.

200 – Ennyi ismeretlen színészt hallgattak meg Clark Kent szerepére. Kezdetben híres sztárnak szánták a piros csizmákat, de sem a rá pályázó Neil Diamond, sem Arnold Schwarzenegger nem kapta meg őket – csakúgy ahogy Robert Redford, Burt Reynolds és Paul Newman sem kapott egyetlen sort sem, bármennyire is szerették volna.

42 – Ennyi fontot hízott Christopher Reeve a szerephez.

12 – Ennyi napot forgatott Marlon Brando, aki 3,7 milliót tett zsebre Jor-El szerepéért, plusz a bevételek 11,75%-át – összesen közel 19 millió dollárt.

19 – Ennyi hónapig tartott az 1977 márciusában kezdődött forgatás. Az eredetileg 7-8 hónaposra tervezett munka nagyon elhúzódott, ami nagy feszültségekhez vezetett Donner és a producerek között – a második részt jegyző Richard Lester azért került a filmbe, hogy közvetítsen az éppen egymással nem beszélő felek között.

Superman IV.
Superman IV.

Superman III. és Superman IV: A sötétség hatalma

1983-ra készült al a sorozat harmadik része – csúfos bukással. A kasszáknál 60 milliót hozott, a Rotten Tomatoes 24%-ot adott neki – de még mindig sokkal többet, mint a csak 9%-ra értékelt negyedik résznek, ami már csak 11 millióra volt elég.

40 millió – Ennyit keresett Richard Pryor azzal az 5 éves szerződéssel, amit a Clolumbia Picturesnél írt alá a harmadik részben való feltűnése után.

5 millió – Ennyit fizetett a Cannon Films Alexander és Ilya Salkindnak a Superman filmek jogaiért a harmadik rész csúfos kritikai bukása után.

17 millió – Ennyi volt a negyedik rész büdzséje – ami csak töredékrésze volt az előző részekének.

40. – Ezt a helyet kapta A sötétség hatalma minden idők legrosszabb 50 film listáján.

34 – Reeve éveinek száma, amikor eljátszotta a negyedik részben is Supermant. „Az ötödik Superman film nem elképzelhetetlen – de nem valószínű, hogy én fogom játszani a főszerepét. Mire elkészülne, 36-37 éves lennék már, túl öreg a szerepre.”

19 – Ennyi év telt el, mire valóban elkészült az ötödik Superman film – bár ez alatt az idő alatt az acélember meghódította a tévé képernyőjét: elkészült a Lois & Clark: Superman legújabb kalandjai, Superman: A rajzfilmsorozat és a tíz, hihetetlenül sikeres évadot megélt Smallville.

Smallville
Smallville

Superman visszatér

Superman 2006-ban tért vissza 200 millió bevétellel és 76%-os tetszési index-szel – ennek ellenére a filmet nem követte az eredetileg tervezett folytatás.

1400 – Ennyi vizuális effektus van a filmben – amiért Oscar-díjra is jelölték.

154 – Ennyi perc a Superman visszatér – és ezzel minden idők leghosszabb Superman filmje.

20 – Ennyi perc készült el IMAX 3D-ben – ez volt az első film, ami ezzel a technológiával dolgozott.

Superman visszatér
Superman visszatér

Az acélember

Végül 2013-ra tudott elkészülni az új Superman film – most már egy teljesen új koncepcióval. Mialatt Christopher Nolan és David S. Goyer A sötét lovag – Felemelkedésen dolgoztak, elkezdtek brainstormingolni egy új Superman filmen – a csapathoz 2010 októberében csatlakozott Zack Snyder rendező.

4 – Ennyi hónapot foglalkozott Russell Crowe a filmmel mielőtt kamera elé állt volna.

5000 – Ennyit kalóriát evett meg Henry Cavill naponta, hogy jó formába kerüljön a filmhez. A diéta két és fél óra edzést tartalmazott még.

13 – Oscar-díj jelölést kaptak korábban a film sztárjai, amiből hármat szoborra is tudtak váltani.

121 – Ennyi napot forgatták a filmet.

75 – Ennyi éves idén Superman. Legelőször 1938-ban az Action Comics első számában szerepelt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés