Magazin Papírfény

Susan Minot: Este – Koltai fimje papíron

susan_minot_esteAz Egyesült Államokban nemrég került mozikba Koltai Lajos Evening című filmje, amely Susan Minot azonos, magyarul Este című regénye alapján készült. Mivel a mű a General Press Kiadó révén nemrég Magyarországon is megjelent, úgy döntöttünk, kicsit utána- illetve előrenézünk ennek a magyar hollywoodi produkciónak.


Hirdetés

Ha teszünk egy kanyart az igazi szakmai mércének tekinthető cikkgyűjteményen, a Rotten Tomatoes-on, nem kezdünk repesni az örömtől: 27%-os megítélése kritikusi szkepszist sejtet. Ráadásul a nagyok sorra lehúzzák és rohadt paradicsommal dobálják az Estét: a Variety, a New York Times és a Washington Post sincs üdvös kedvében Koltai filmje kapcsán. A helyzeten azonban kicsit változtat, ha észrevesszük, hogy bizony a nemtetszők nagyobb része férfi, a pártolóké pedig nő. Mert állítólag az Este lányregény. Amolyan középkorú nőknek való zsebkendőbe könnyezős olvasmány.
Mielőtt azonban ezzel jobban foglalkoznánk, pár szót a regényről: Ann Lord halálos ágyán fekszik, családi birtokukon szép lassan gyülekezik a család, fia, lányai, unokái érkeznek szerte az országból és Európából. Ann Lordnak hosszú és szép élete volt, utolsó napjaiban azonban egy első férje előtti nagy szerelem története bontakozik ki: Harris Arden alakja. Ann legjobb barátnője esküvőjén ismerkedik meg A.-val, szerelmük azonban lehetetlen marad.
Ezen a két szálon fut a történet, ami valóban nem nevezhető túl mozgalmasnak. A forgatókönyvet az Órákból már ismert Michael Cunninghammel együtt jegyző Susan Minot azonban nem a nagy dolgokban alkotott maradandót, hanem a kicsiken. Könnyen lehet, hogy párbeszédei sablonosan papírízűek, a szereplők közti bonyolult érzelmi viszonyrendszert azonban pillanatok alatt és élesen kirajzolja. Nem igaz, hogy középkorú nő és haldokló anya kapcsolatáról van itt szó. Szerelmespár, barát és barátnő, testvér, szülő, a barát testvére vagy szülője és még sok más kapcsolat – benne öröm, bánat – elevenedik meg. Valamelyiken, ha csak egy-egy pillanatra is, mindenki magára ismer.
Susan Minot: Este
General Press, Budapest 2007.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!