Magazin

Szabadság, gyerekfejjel, szerelem – Kezeket fel, srácok!

A Francia Filmtavasz idei termésében is megjelent egy gyerekfilm, ami annyira nem is gyerek, csak kicsik a szereplők. A témának szánt kérdés – a menekültek ügye – azonban a kelleténél is súlytalanabb marad. A film minden bája ellenére keressük annak fő csapását.

Lassan szappanoperányi fejezetet tudnánk összeállítani azokból a cikkekből, amelyben a lehetetlen magyar című filmek Darwin-díjra méltó forgalmazóit küldjük el még ennél is melegebb éghajlatokra. A Kezeket fel, srácok! cím elkövetője akár még az asztalfőn is ülhetne ebben a díszes társaságban, mert a film megtekintése és némi konzultáció után sem tudjuk megállapítani, végülis mi vezetett ehhez a magyar címhez. (Gyorsan hozzátehetjük, hogy az eredeti Les mains en l’air (Kezek a levegőben) is zsákutcába visz, mintha koncerten lennénk.)

A film gyerek főszereplőinek kalóz-DVD akciói meglepőek, ugyanakkor beleillenek a gyerekfilmeknél ismert csínytettek kategóriába. Nem is várunk hát sokat az első negyedórában, ám erősebb szellőként kavarja föl az állóvizet a egy 11 éves kislány, Milana (Linda Doudaeva), aki egy erős jelenetben mutatja be csecsen menekült családját a neki félszegen udvarló osztálytársának és a kedves nézőknek.

Itt, illetve az ezután következő rendőri razzia bontja ki a film tulajdonképpeni “lényegi mondanivalóját” – vagyis hogy lám, minden francia általános iskolás szereti a csecsen osztálytársát is, és hajlandó vele együtt játszani, mert neki sem büdös a szája. Persze több szál is van, de ezek egyike sem elég erős, és ami nagyobb baj: nem fonódik össze a többivel. Van gyerekszerelem, amin nem pisiljük össze magunkat a gyönyörűségtől. Van gyengén megélhető személyes dráma (Milanát nevelőszülőkhöz adják), ami akár egész filmet elbírna. A film szép hangulata és kedves jelenete ellenére keressük az igazi arcát. Aki megtalálta, szóljon!

Kezeket fel srácok! (Les mains en l’air)
színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 2010

rendező: Romain Goupil
forgatókönyvíró: Romain Goupil
zeneszerző: Philippe Hersant

szereplők:
Valeria Bruni Tedeschi (Cendrine)
Linda Doudaeva (Milana)
Jules Ritmanic (Blaise)

IMDb

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés