Magazin Papírfény

Szenvedés a köbön – Újhold

Az Újhold beköszöntével új élet kezdődik Forksban. Bella és a vegetariánus vámpírok története folytatódik, bár az Alkonyattól eltérő mederben folynak tovább az események.


Edward elment, Bella pedig szenved. Nem kicsit, nagyon… A mindenki számára ismert zombi állapotból barátja, Jacob lendíti ki, bár szándékai és érzelmei komolyabbak, mint Belláé. Mégis csak vele érzi valamennyire jól magát. Nem elég, hogy bosszúszomjas vámpírok vannak a nyomában, Bella veszélyesebbnél veszélyesebb szituációkba sodorja magát. Az egyik ilyen után megjelenik az eltűnt barátnő, Alice és újfajta izgalmak költöznek a történetbe. Talán Edward mégsem akar Bella nélkül élni? A veszélyes Volturi klán vajon mit szól az ajánlatához?

Az Újhold nem okozott csalódást, ismét együtt lehetünk kedvenc karaktereinkkel, valamint az új legendák mellett új mesebeli lényeket, vérfarkasokat ismerhetünk meg. A vámpírok világából La Push-ba költözünk, Bella itt van a legnagyobb biztonságban. Amikor a szakítás utáni szenvedés kezd túlzottá válni, fordulat következik és a sztori pörög tovább. A könyv egyszeriben odanő az ember kezéhez és valóban letehetetlenné válik. Egymást követik az események, míg végül az Alkonyathoz hasonlóan egy levegőben lógó ígérettel zárul a történet.

A Meyer által gyönyörűen kidolgozott és megálmodott világ ismét rabul ejti olvasóit. A vámpírok helyét átveszik a vérfarkasok, Bellának pedig választania kell. Ez a konfliktus gondoskodik róla, hogy ne váljon kiszámíthatóvá a sztori, fenntartja azt az izgalmat, ami miatt olyan sokan váltak Twilight rajongókká.

Bella karaktere még mindig ugyanolyan imádnivalóan esetlen, bár a lelki válságot néhol eltúlozza. Beszédstílusának és humorának köszönhetően könnyű azonosulni vele, hagyni, hogy sodorjon magával. Jacob meglepő érettsége és hűsége minden lány álma, valljuk be, jó ilyen srácról legalább olvasni. Az abszolút favorit sem maradhat ki a könyvből, Edward hű maradt önmagához és az elveihez, megmaradt az önmarcangolás és a csillapíthatatlan szenvedés is. Mindettől válik olyan érdekessé és vonzóvá. Bellával való kapcsolata, iránta való érzelmei, lovagiassága és egész valója  ismét szomjas szíveket dobogtat meg, leginkább az ifjú célközönségben.

Stephanie Meyer: Újhold
Könyvmolyképző Kiadó, 2009.

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!