Magazin

Mosoly a csömörben – Szezon

Bár a Moszkva teret jóval komplexebb alkotásnak tartom, azért Török Ferenc második nagyjátékfilmjét, a 2004-ben hódító Szezont is szerettem. Meglepetés viszont, hogy a kezembe röppent, Bíró László tollából származó filmregény még inkább elnyerte tetszésem.

Ahogy a könyv hátoldalán is olvasható Török Ferenc véleménye: „Ez a szöveg nem a Szezon című film forgatókönyve. Ugyanaz a történet egy másik szemszögből…” Tökéletesen igaz állítás. Az első szembeötlő eltérés, hogy míg az eredeti film három karcagi srácot állított középpontjába, addig a könyvváltozat bár természetesen nem iktatja ki Guli társait, erősen szubjektív képet tár az olvasó elé. Az egyes szám első személyben előadott elbeszélésből pedig az a hangsúlyos különbség származik, hogy a mozgóképet erőteljesen meghatározó, a hatalmi harcokba fásult magyar társadalmat támadó, kritikai hangvétel elhalkul, s Bíró László inkább a főhős coming-of-age történetére koncentrál. Ez a fajta egyszerűsítés és a vidéki faszagyerekek jellegzetes szókincsét hitelesen visszaadó nyelvezet nyerte el tetszésemet.

A sztori magva természetesen ugyanaz: Guli Laci két semmirekellő barátjával elindul Karcagról búfelejtés, némi pénzkeresés és felejthetetlen kalandok reményében Balatonaligára, hogy aztán az érettség stádiumán átesve otthonában találjon menedéket. Az író nem ragozza túl a sztorit: a történet elején Bíró üde humorral babonázza meg az olvasót, hogy a kitörési kísérlet kudarcára ráeszmélő hős elveszettségét a későbbiekben felerősíthesse. A kisvárosi közeg szülte barátokat és az aligai háttérszereplőket pedig egyenrangúként kezeli, utóbbiak figuráit ügyesen is bontja ki. A kocsmáros családi drámája nem sikkad el, a főpincér homoszexuális volta erőteljesebben körvonalazódik, a bugyuta pincérlány titkolt légyottját inkább csak sejteti az író.

Bíró László filmregénye nemcsak a Szezont ismerő olvasóközönségnek ajánlható. Az egy röpke vonatút alatt kivégezhető könyvecske a vidéki fiatalok korlátozott életlehetőségeibe nyújt nagyon is életszerű betekintést.

Bíró László: Szezon
Jaffa Kiadó, 2004, 1680 forint

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!