Magazin

18+: Sziget másként – pornó és queer

Sziget 2013: pornó és queer

Sziget 2013: pornó és queerA Sziget Fesztivál minden évben a szórakozási lehetőségek, kulturális programok lehető legsokszínűbb tárházát próbálja a fesztiválozók számára felkínálni, és ebből természetesen soha nem maradhatnak ki a filmek sem.

A cikk kizárólag 18 éven felülieknek ajánlott. Továbbolvasásával kijelented, hogy a figyelmeztetést tudomásul vetted, és a törvény értelmében nagykorúnak számítasz.

Idén a huszadik születésnapját ünneplő Film+ csatorna állította fel Szinema nevű színpadát, ahol minden nap két időpontban lehet megtekinteni a Szigeten készülő kis videókat, melyen random emberek nyilatkoznak arról, hogy szerintük mi a szabadság, ezen kívül pedig kiszámíthatatlan időpontokban kiszámíthatatlan filmeket játszanak. Mivel ezek sajnos sehol nincsenek nyilvántartva, az ember vagy belefut valami érdekesbe arrafelé haladva, vagy nem. Nekem eddig nem sikerült, csak egy zs-kategóriás karatefilm foszlányai keltették fel érdeklődésemet, de még mindig nem annyira, mint a mindenhonnan áradó zenekavalkád, ami nem mellesleg a film hangját szinte teljesen el is nyomja.

A Hungarikum faluban, ahol egyébként leginkább a fröccskedvelők élvezkedhetnek, esténként két vetítőn egyszerre lehet magyar népmeséket nézni… hang nélkül. Gondolom, senkit nem lep meg, ha azt mondom, ez így nem túl élvezetes, pláne nem érthető, de viccnek jó.

Úgy tűnik, az egyetlen helyszín, ahol komolyan veszik a filmes szórakoztatást, az a Magic Mirror sátor – és innentől akkor a 18 éven aluliak ne is olvassák tovább a cikket! Egyrészről minden nap két olyan filmet vetítenek le, amely a szexualitással, a mássággal foglalkozik, így látható volt például a Bevetetlen ágyak, a Madame X, a Dicke Mädchen és az And You Belong.

A legérdekesebb program azonban kétség kívül szombat délután volt látható ugyanitt. Négy órától a Film: PFF Goes Sziget válogatás a Pornfilmfestival Berlin filmjeiből, hat órától pedig a Film: Best Of – Xposed Goes Sziget: válogatás az Xposed International Queer Film Festival Berlint láthatta a nagyérdemű.

A pornószekció természetesen a sátor tematikájához híven leszbikus, meleg és transzvesztita témájú rövidfilmeket tartalmazott. Nem explicit pornójelenetekre kell gondolni, hanem minden esetben egyfajta művészi igényű, erotikus tartalmú alkotásra. Az egy órás válogatásban volt erőteljes blaszfémia, nevezetesen a Miss Alex által jegyzett Miss Alex and the Rubber Sluts from Hellben. A cím már önmagában sokat elárul: igen, Miss Alex valaha Mr. Alex volt, jelenlegi állapotát a film extrém vágásai, beállításai és jelmezei miatt nehéz volna pontosan meghatározni. Csúcspontnak talán az úgynevezett pokolbéli gumikurva bibliára történő ejakulálása tekinthető, de a szürreális „cselekményvezetés” minden egyes momentuma sírva menekülésre késztetne minden valamirevaló keresztényt.

pornfilmSzerencsére voltak sokkal kifinomultabb, és nem csak a polgárpukkasztás céljából készült filmek is. A Law and Order egy igazán szép – és ez most nem vicc – dokumentarista alkotás egy öreg meleg párról, akik nem mellesleg szado-mazochista szexuális életet élnek. A film csodálatosan mutatja be az effajta szexuális kultúra mögött rejlő elengedhetetlen bizalmat. Valójában E. L. James igazán megirigyelhetné mind a történetet, mind a reális bemutatást, sőt, megkockáztatom, hogy ha ezt látná, a sarokba bújva szégyenkezne jó sokáig A szürke ötven árnyalata és folytatásai miatt.

A Bankers szintén egy valós élethelyzetre reflektál, ami ugyan engem – lévén hogy nő vagyok – nem igazán érint, hiszen a férfi wc-k mindennapjait mutatja be: az intimszférába való kényszerű behatolást. A minden férfi által feltett kérdést, miszerint oda szabad-e nézni, míg a másik pisil, természetesen továbbviszi a film. Végül nem csak hogy odanéznek, de ki is elégítik egymást, illetve a fülkében megbúvó leskelődő takarító önmagát is. Mindezt pedig egy ál-rejtett kamerán keresztül nézhetjük, szigorúan arcok, személyiségek nélkül. Hiszen a film azt sugallja, ez bárkivel megtörténhet.

A pornó szekció utolsó és egyben legzseniálisabb darabja az I Am a Real Boy volt, egy szürreális Pinokkió-újraértelmezés kb. 3 percben. A fabábú orra helyén „természetesen” egy pénisz található… a többit gondolom, mindenki kitalálja. És igazi meséhez híven van itt gonosz szereplő is, az igazi kisfiút folyton kasztrációval fenyegető öreg boszorkány, kezében a rettenetesen csattogó ollóval. Érdemes megnézni, de tényleg.

A vetítések után volt egy rövidke beszélgetés Jürgen Brüning fesztiváligazgatóval. Megtudhattuk tőle például, hogy 2006-ban tartották az első Pornfilmfestival Berlint, hogy idén októberben külön finn retrospektív és pornómusical szekcióval is készülnek, és workshopot is tartani fognak – na, erre mondjuk kíváncsi volnék –, valamint azt is, hogy az öt napos rendezvényre 300 alkotás érkezett, melyből 100-at válogattak be a programba. Szóval ha valaki október 23. és 27. között esetleg Berlinben járna, látogassa meg a fesztivált. Ha meg épp nem ér rá, akkor még mindig mehet a brazil, a párizsi vagy a New Yorki-i pornófesztiválra.

Bár eredetileg azt gondoltam, a queer filmek között sokkal nehezebben emészthetőeket láthatok majd, azt kell mondjam, nagyot tévedtem. Először is, töredelmesen be kell valljam, az első film elejéről sajnos lemaradtam, így nem tudok nektek címet mondani, pedig amúgy mindenki figyelmébe ajánlanám azt a dokumentumfilmet, amivel indították a szekciót. A filmben különböző, a társadalom által másnak titulált emberek nyilatkoztak. És nem csak szexualitás terén, hanem úgy általában. Volt aki csak azért érzi magát kirekesztettnek, mert túl csendes és szégyenlős, de volt olyan is, akit a csúnya kézírása miatt kezel másként a környezete. Ezek az interjúalanyok beszéltek saját életükről, kisebb-nagyobb személyiségzavaraikról, valamint az ő életükre reflektálva beszéltek különféle szakemberek a normák meghatározhatatlanságáról, és a társadalmi kirekesztés problémáiról. Ez a film jó felütés volt a továbbiakhoz, hiszen rögtön kitágította a perspektívát, és azok, akiknek ezek után volt még kedvük a hátralevő háromnegyed órához – sajnos nem sok ilyen ember akadt –, azok igazi csemegéket láthattak.

Leginkább a Gingers című Antonio da Silva alkotást emelném ki. Ebben a rövidke alkotásban különféle vörös hajú meleg férfiak nyilatkoznak másságukról. És nem, nem a szexuálisról elsősorban, hanem a hajszín szerintiről. Arról, hogy miért tartják önmagukat másnak, és miért tartja a külvilág, akár még a saját meleg közösségük is másnak őket. Antonio da Silva egyébként méltán híres melegpornó rendező, bár nála sem az explicit szexuális tartalom a lényeg, sokkal inkább a mondanivaló – a fentebb említett Bankerst is neki köszönhetjük. Ha valaki úgy érzi, szívesen nézne igényes, meleg témájú erotikus filmeket, annak erősen ajánlom figyelmébe munkásságát!

És végezetül megemlíteném még a Cold Start, de itt inkább már nem is írnék semmit, inkább íme a videó. Nyugodtan megnézheti bárki, semmi igazán felháborítót nem fogtok találni benne:

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com