Magazin

Szőts István emlékkonferencia az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az alkotó születésének 100. és az Emberek a havason velencei bemutatójának 70. évfordulója alkalmából az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszéke Szőts István emlékkonferenciát tart szeptember 28-29-én az Uránia moziban.

Szőts egyik legismertebb filmje, az Emberek a havason az 1942-es Velencei Filmfesztiválon művészeti fődíjat nyert, amely akkor még nem Arany oroszlánnal, hanem Mussolini kupával lett jutalmazva. A konferencia célja az ismertebb Szőts filmek levetítésén túl, a Rákosi éra elnyomása alatt készített, néprajzi tematikájú dokumentumfilmjeinek bemutatása, melyekhez ezidáig a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában lehetett hozzáférni. Emellett a művész Ausztriában forgatott dokumentumfilmjeit is megtekintheti a közönség. A Szőts filmeken túl, egy róla szóló portréfilmben ismerhetjük meg közelebbről az alkotó személyiségét – A leghosszabb film című egész estés dokumentumfilm Péterffy András munkája.

Sára Sándor kezdeményezésére továbbá Szőts István nyomában című vetítéssorozattal indul a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nyolc bérletből álló filmklubja az Uránia Nemzeti Filmszínházban – az első filmet november 5-én láthatja a közönség. Az MMA filmklubján összesen 53 alkotást vetítenek, ezeket 250 magyar filmből az akadémia tagsága válogatta össze szavazással. Sára Sándor filmrendező-operatőr, a programsorozat ötletgazdája szerint a filmklub célja, hogy újraértékeljék, újranézzék a legismertebb 20. századi magyar filmeket.

További információt az Uránia honlapján találtok.

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com