Magazin

Szuperhőst a vászonra! – Papp Laci képregény

Papp Laciból képregényhős lett. A legendává emelkedett hősből szuperhős lett, aki oldalanként hat kis képen osztja a pofonokat. A következő kérdés már az, a tengerentúli hősökhöz hasonlóan Angyalföld és Budapest díszpolgárát is viszontlátjuk-e majd a vásznon.

Papp Laci legenda. A felszínesnek tűnő kijelentést nyugodtan megismételhetjük, hiszen erre több indokunk is lehet. Próbáljuk meg például elgondolni, ki az a Papp László! Akinek csak a sportaréna jutott eszébe, most nyugodtan leteheti a kezét. Papp Lacihoz – mert csak így hívjuk – mérünk azóta is minden bokszolót, de talán minden sportolót is. Papp Lacinak kijárna már egy vaskos mozi is.

Szükségünk van a szuperhősökre. Készül ugye a Toldi-film, talán egyszerre több is, de lehetne film akár olyan forrongó hősökről, mint Dózsa, Kinizsi Pál, Petőfi vagy Papp Laci. De nemcsak filmen, hanem bármilyen más hordozón is elférne regényes életük. Szóval szuperhőst a képregénybe! Papp Laci szuperhős volt. Legenda.

Háromszoros olimpiai bajnokként Papp Laci volt minden idők egyik legsikeresebb bunyósa, akit Muhammad Alival és Mike Tysonnal együtt emlegetnek. A nehéz sorból jövő munkásgyerek, aki először a budai MOM-gyárban végzett munka szünetében bokszolt, s lett a legkisebb királyfiból a legnagyobb bajnok. Aki még a kommunista vezetőséggel is pörölhetett, mégis talán pont ez lehetett világbajnoki címmérkőzésének veszte is. Legendássága annyira komoly, hogy az is elterjedt róla, egyszer egy egész banda szállt vele szembe a Gellért-hegyen, akikkel egymaga bánt el. Cöcöcö.

Ismerve picit Papp Laci életét, az ember leginkább azon gondolkodik, hogy nem hallunk többet erről az emberről: miért nincs film 1980, a Pofonok völgye óta, és hogyan lehetséges, hogy a MOB-tól kezdve az országimázs központig senki nem karolta föl és kürtölte világgá Pertics Róbert és Felvidéki Miklós képregényét.

A retrósra hangolt, szerencsére végig fekete-fehér, raszteres grafitszerű képregény a bokszoló életrajzára összpontosít, inkább törekednek az ismeretterjesztésre, mintsem sztoriznának. Pedig a forgatókönyvíró Pertics Róbert tele van történetekkel. Talán nem fért bele, talán más volt a cél, nem tudjuk, de végülis az ok mindegy is. Éppen elég annyi, hogy a Papp Laci képregény kellő inspiráció lehet egy producernek. Mert a bokszolókirályból film kell, ez nem kérdés!

Pertics Róbert – Felvidéki Miklós: Papp Laci – A londoni olimpia bajnoka
Norien-Clamatel Film Kft., 2012

Kapható a jobb újságárusoknál.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com