Magazin

Taipei Film Fesztivál 2016: Ilyen ez a Tajvan

tajvan1Ellátogatni egy ázsiai filmes eseményre nem csupán a filmek szempontjából izgalmas kaland, kihagyhatatlan, hogy beszámoljunk magáról az országról is.

Keller Mirella írása.

A Taipei Film Fesztivál kétségkívül a legnagyobb filmes esemény Tajvanon, mind a fesztivál hosszának, mind a bemutatott filmek számának tekintetében. Ellátogatni egy ázsiai filmes eseményre nem csupán a filmek szempontjából izgalmas kaland, kihagyhatatlan, hogy beszámoljunk magáról az országról is. Mivel pedig nem csupán a fesztivál miatt csöppentem ide, nagyobb rálátásom van a helyi viszonyokra, mint egy megszeppent turistának utazása pár napjában.

Először is a fesztiválról általánosságban: a filmek három helyszínen kerültek bemutatásra, két plázamoziban és egy kulturális központban, ami sokkal inkább egy elegáns színházteremre emlékeztetett. A szervezők egyenpólót viseltek, és külön standot tartottak fent a fesztivál ideje alatt, így a jegyvásárlás, információszerzés könnyen ment. Ehhez hozzáadódik, ami Tajvanon általánosságban igaz: mindenki elképesztően segítőkész és kedves. Nemegyszer megtörtént, hogy kisebb eltévedés apropóján kérdezgettük a helyieket, mégis a sziget mely felére keveredtünk, s ők ahelyett, hogy válaszoltak volna, bepakoltak minket a saját kocsijukba és hazavittek (!).

Az angoltudás nagy kérdés. Van is, meg nincs is, persze a nagyobb városokban a fiatalok tudnak valamennyire, azonban vidéken csak kínaiul lehet boldogulni. És ez volt a fő gond a fesztivállal is: ugyan afféle nemzetközi fesztivál érzetét keltette, mégsem egészen volt az. A filmek kilencven százaléka angol felirattal került vetítésre, de a filmek utáni beszélgetéseket senki nem tolmácsolta, még akkor sem, amikor jeleztem ez irányú igényemet. Pedig ez erőssége volt a fesztiválnak: nagyon sok rendező megjelent a filmje bemutatása kapcsán.

A fesztivál nagyon sokszínű volt filmek tekintetében, sokféle kategóriába sorolt film jellemzi – ezen szempontból teljes mértékben nemzetközi. Szerencsére a sokszínűségbe számos tajvani film bemutatása is belefért. Fesztivál-jellegről azonban annyira nem tudok beszámolni, nem voltak partik, egyéb események. Ami extra: a mozijegyekkel nyerni lehetett és mindenki kapott egy nagyon igényes programfüzetet.

tajvan3Ugyan Tajvan Ázsiában van, nincs kultúrsokk-élmény, hiszen modern hely, és szinte minden elérhető, amit egy Európából idekeveredett filmkritikus megvágyhat. És annál is több, hiszen a modernség mellett a hagyományost is kínálja az ország, ami nagyon kellemes kombinációja az életnek. Arról nem is beszélve, hogy természeti értékeit tekintve kifejezetten gazdag hely: hatalmas hegyek tengerrel övezve.

De térjünk rá a konkrétumokra. A legegyszerűbb kínai jellegű kaját enni, de népszerű a koreai és a japán konyha is. Az európai jellegű éttermek halvány másai az otthoni minőségnek, és jóval drágábbak. Aki nem tudja elképzelni az életet kenyér nélkül, annak Tajvan nem nyerő hely.

A kultúra virágzik, a tajvaniak megélik a múltat és a kortárs művészeteket is, az ugyanis az élet része. Rengeteg apró múzeum van a városban egy-egy művész munkássága kapcsán, gyakran kávézóval egybekötve. Vagyis nincs túllihegve, nem szent, de jelen van.

tajvan2Bőven találhatunk kicsiny, lepukkant pecsétműhelyeket, kalligráfia-üzleteket, kínai teákkal megtömött apró boltokat, ahol ugyan nem látszik (mert nélkülöz mindenféle eleganciát), de nagy a tudás, a rutin, és magas a teák minősége.

Moziba menni nem olcsó, és főleg plázamozik léteznek. Egy alternatív opció a SPOT – Taipei Film House.

Külön említést érdemel a vallás jelenléte, ugyanis ez elég erőteljes. A skála itt is széles. Amit leggyakrabban láthatunk, azok a kis helyi templomok, ahol a várost védelmező istennek áldoznak, vagy kérnek jószerencsét. Bőven találunk keresztény templomokat, keresztény közösségeket is, de a legmeghatározóbb mégis a buddhizmus. Sokat elárul, hogy közel 15 ezer szerzetes él Tajvanon, akik nemcsak szerzetesi ruhájukról, hanem sosem múló mosolyukról is felismerhetőek.

tajvan4Szeretem Tajvant. Nem azt mondom, hogy nincsenek kihívások, de azok mindenhol vannak. A Taipei Film Fesztivál pedig egy színvonalas rendezvény rengeteg filmmel, még ha van is hova fejlődnie a nemzetközi jelleget illetően.

[author_bio author=”mirella”]

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya